Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Miitu, Annika ja Henni löysivät sosiaalisia taitoja korostavasta hankkeesta elämälle suuntaa ja apua arkeen – Nuorten työttömyys laskussa Päijät-Hämeessä

Annika Perkiö ja Miitu ovat tyytyväisiä päätöksestään lähteä Poveria-hankkeeseen, vaikka alussa uudenlainen tekeminen ja tuntemattomiin tutustuminen jännittivät. Kuva: Anssi Hietamaa

Ilmassa on iloista jännitystä ja kihinää. Koristeluja on askarreltu ja tarjoiluja leivottu. Alkamassa on Avainsäätiön Poveria-kurssin loppuseminaari Kohtaamisen voima. Kurssin tavoitteena on vahvistaa työttömien tai opiskeluista taukoa pitävien 17–29-vuotiaiden arjen hallintaa ja sosiaalisia taitoja.

Miitu, 22, löysi tiensä kurssille psykologinsa suosituksesta, ja tämä tuli myös ensimmäiselle käynnille mukaan.

– Oli tärkeää, että joku vähän potki ja patisteli lähtemään. Itse mietin ensin, että tuhlaanko vain aikaani. Olisi ollut helpompi jäädä kotiin kuin kohdata uusi jännittävä tilanne, Miitu kertoo.

Hän on kuitenkin ollut tyytyväinen päätökseensä lähteä mukaan. Samoilla linjoilla myös toinen kurssilainen Annika Perkiö. Hän valmistui syksyllä lukiosta ja halusi parantaa sosiaalisia taitojaan, joten Poveria tuntui sopivalta paikalta.

– Kannatti ja kannattaa ehdottomasti antaa tällaiselle toiminnalle mahdollisuus. Ensimmäisen käynnin jälkeen ei välttämättä vielä tunnu hyvältä, sillä muita ei tunne eikä porukan henkeä ei ole syntynyt, 20-vuotias Perkiö kertoo.

25-vuotias Henni Salo puolestaan päätyi kurssille kuntoutustoiminnan kautta.

Monipuolista apua ja tunnetaitoja

Poveria-kurssi alkoi vuoden alussa. Nyt viisi kuukautta myöhemmin sille osallistuneet nuoret ovat tulleet pitkän matkan.

– Jos tammi-helmikuussa olisin ehdottanut, että pidetään tällainen suuri seminaari ja voisitte antaa haastattelun lehteen, olisitte varmaan hypänneet ikkunasta, hankkeen työntekijä Jukka-Pekka Laaksonen sanoo ja katselee nuoria ylpeänä.

Kurssin aikana ryhmälle on käynyt esittäytymässä erilaisissa elämäntilanteissa tukevia tahoja. Erityisesti tytöt kiittelevät vapaaehtoistoiminnan esittelyä, sillä sitä olikin Lahdessa tarjolla paljon odotettua enemmän.

– Jotkut kurssilla olevat tarvitsevat vaikkapa etsivän nuorisotyön tukea ja toiset taas potkua työelämään. Siksi pyrimme tarjoamaan apua mahdollisimman monipuolisesti, Laaksonen kertoo.

Olen paljon sosiaalisempi mitä olisin ikinä uskonut. Kurssilainen Annika Perkiö

Ryhmässä on harjoiteltu myös omien tunteiden hallintaa ja puhuttu syvällisistäkin asioista. Vastapainoksi on virkistäydytty muun muassa keilaamalla ja seinäkiipeilemällä yhdessä. Hankkeessa mukana olleet kahdeksan nuorta ovat ystävystyneet ja nähneet kurssin ulkopuolellakin.

– Meillä on mahtava porukka, ja pelkästään jo tämän takia kannatti lähteä mukaan. Olen paljon sosiaalisempi mitä olisin ikinä uskonut, Annika Perkiö kertoo. Myös Henni Salo kertoo sosiaalisten taitojensa ja tunteiden hallinnan parantuneen. Miitulle kurssi toi puolestaan tärkeää rutiinia arkeen, kun oli jotain, mihin mennä.

"Maailma on sekava vyyhti"

Nuorten elämän seuraavat askeleet ovat selvinneet. Perkiö aloittaa kesällä vapaaehtoistyöt Lahden diakonialaitoksessa. Syksyllä on aika hakea opiskelemaan. Jos paikkaa ei tällä kertaa aukea, hän on katsonut jo erilaisia nuortenkerhoja. Miitukin lähtee kesän jälkeen etsimään kiinnostavaa opiskelupaikkaa. Salon tavoitteena on löytää piristävä harrastus.

Työttömille ja syrjäytymisvaarassa oleville nuorille on tarjolla paljon palveluita, mutta ne on vaikea löytää.

– Toivoisin, että erilaisista tavoista saada apua puhuttaisiin enemmän julkisesti ja niistä olisi infoja esimerkiksi kouluissa, Miitu sanoo.

Vaihtoehtoja saattaa olla jopa liikaa, jos ei tiedä, mitä etsiä.

– Maailma on aika sekava vyyhti. Ajatukset voivat tarvita paljon jäsentelyä ja pohdiskelua yhdessä, Jukka-Pekka Laaksonen toteaa

Päijät-Häme

Alle 25-vuotiaiden työttömyys

Maaliskuun lopussa TE-toimistossa oli koko Päijät-Hämeessä 1 470 alle 25-vuotiasta työtöntä työnhakijaa, joista Lahdessa oli 1 084.

Nuorisotyöttömyys on laskussa sekä koko Suomessa että Päijät-Hämeessä. Tämän vuoden maaliskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Päijät-Hämeessä 50 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Alle 25-vuotiaasta työvoimasta työttömiä työnhakijoita oli koko Päijät-Hämeessä 16,9%, Lahden seudulla 16,7% ja Heinolan seudulla 18,6%.

Työttömäksi työnhakijaksi lasketaan vain ne, jotka TE-toimistossa sellaisiksi ilmoittautuvat. Tilastossa ei siis ole otettu huomioon niitä, jotka eivät ilmoita työttömyydestään.

TE-palveluiden lisäksi muun muassa kolmas sektori järjestää nuorten työllisyyttä tukevaa toimintaa. Kolmanteen sektoriin lukeutuvan Avainsäätiön toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoista.

Hämeen ely-keskus ja Avainsäätiö
Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi