Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näkökulma: Maanantai oli Lahdessa takinkääntöjen päivä – kokoomuksessa pyöriteltiin silmiä demaripäättäjän katumusharjoitukselle

Kaksi kaupunginhallituksen jäsentä muutti mieltään KymiRing-asiassa. Yhtymähallituksen puheenjohtajaehdokas oli pyydellyt etukäteen anteeksi tiedotteen sanavalintoja.

Hyvinvointiyhtymän hallituksen johtoon ehdolla oleva Kari Lempinen (sd.) teki tiedotteessa pesäeroa Francis McCarronin (kok.) johtaman yhtymähallituksen toimiin. Kuva: Mirja Hussain

Lahden kunnallispolitiikassa oli maanantaina takinkääntöjen päivä. Kaupunginhallituksen jäsenistä Aleksi Mäntylä (vihr.) ja Rami Lehto (ps.) muuttivat mieltään Lahden osallistumisesta KymiRing-moottoriradan toimintaan.

Kari Lempinen (sd.) puolestaan esitti eräänlaisen katumisharjoituksen tultuaan esitetyksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajaksi. Lempinen toimi yhtymän perustamisvaiheessa varapuheenjohtajana Francis McCarronin (kok.) johtamassa hallituksessa, jonka toimiin hän teki maanantaina julkaistussa tiedotteessa selvää pesäeroa.

Etenkin Lempisen tapaus on mielenkiintoinen, mutta aloitetaan Iitin KymiRingistä, jota Lahti rahoittaa yhtiöidensä kautta 2 miljoonalla eurolla. Vastineeksi Lahti Events saa käytännössä yksinoikeuden KymiRingin tapahtumatoimintaan.

Vihreät yhtä mieltä

Kaupunginhallitus päätti viikko sitten yksimielisesti esittää kaupungin osallistumista Iitin KymiRing-moottoriradan toimintaan. Kun pääomalainan myöntäminen tuli maanantaina valtuuston päätettäväksi, hallituksen 2. varapuheenjohtaja Mäntylä sekä jäsen Lehto äänestivätkin vastaan.

Mäntylä perusteli ratkaisuaan sillä, että vihreät olivat ryhmässä keskusteltuaan asiasta samaa mieltä. Vihreiden ryhmä ei kuitenkaan tehnyt varsinaista ryhmäpäätöstä.

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä perusteli KymiRing-kantansa muuttumista vihreiden ryhmäpäätöksellä. Kuva: Janne Ranne

– Tulen toimimaan äänestystilanteessa toisin kuin kaupunginhallituksessa viime viikolla. Kerroin jo tuolloin kaupunginhallituksen kokouksessa, että vaikka en tee poikkeavaa esitystä, voin hyvinkin olla toista mieltä valtuuston kokouksessa, hän totesi.

Mäntylä näki hankkeen ongelmallisena imagosyistä sekä sen vuoksi, ettei moottoriradan rahoittaminen ole kaupungin ydintoimintaa.

Lehto tuuliviirinä

Mäntylän takinkäännössä oli sentään nähtävissä vihreään ideologiaan liittyvää linjakkuutta. Huomattavasti tuuliviirimäisemmän kuvan antoi itsestään Lehto, joka tosin oli Mäntylän tavoin ilmoittanut hallituksessa, että mieli saattaa vielä muuttua.

– On hienoa, että sinne tulee KymiRing, missä moottoripyörillä ja autoilla päästään päristelemään ja perheet lasten kanssa menevät katselemaan. Minulle on sanottu, että vaikka KOKO Lahti ei lähtisi mukaan, rata tulee silti. Lahtelaiset pääsevät nauttimaan radasta, vaikka KOKO Lahtea ei rahoitettaisikaan, Lehto järkeili ja jatkoi höpöttämällä muun Mukkulan tapahtumapuiston hanhista.

Rami Lehto (ps.) pitää KymiRingiä hyvänä hankkeena. Hän päätti kuitenkin vastustaa Lahden osakkuutta ratayhtiössä. Kuva: Mirja Hussain

Perussuomalaisten äänestäjäkunnassa tykätään autoista ja moottoreista, joten varmasti KymiRing-kysymys on ollut Lehdolle vaikea. Kunnon populistin tavoin hän sitten yritti kalastaa pisteitä sieltä ja täältä.

Valtuusto hyväksyi KymiRing-osakkuuden lopulta lukemin 32–26, yksi tyhjä. Kovin kaukana ei siis ollut, että KymiRing olisi päässyt yhden äänen erolla tehtyjen päätösten klassikkosarjaan, johon kuuluvat esimerkiksi Sibeliustalo, Launeen kehätie sekä Nastolan päätös yhdistyä Lahden kanssa.

Lausunto "kurituslinjasta" kummastutti

Valtuuston kokouksen alkaessa salin oikeassa reunassa pyöriteltiin silmiä ESS:fi:ssä julkaistulle uutiselle hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajavaihdoksesta. Tehtävää kaksi vuotta hoitanut kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) luopuu puheenjohtajuudesta kesäkuussa, kun nykyinen toimikausi loppuu.

Lahden Demarit sekä maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus esittävät tehtävään Lempistä, joka laukoi SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Sirkku Hildénin lähettämässä tiedotteessa oudon jyrkkäsanaista tekstiä McCarronin johtaman aiemman yhtymähallituksen politiikasta.

Lahden valtuusto äänesti maanantaina KymiRing-yhteistyöstä, joka hyväksyttiin lukemin 32 -26, yksi tyhjä. Kuva: Vili Uuskallio

– Olimme vasemmistona siinä hallituksessa vähemmistönä ja oikeiston puristuksessa. Jäin ikään kuin panttivangiksi ja jätin lukuisia eriäviä mielipiteitä kokousten pöytäkirjoihin. Oikeistolainen kurituslinja on lyhytnäköistä", Lempinen lausui tiedotteessa.

Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) letkautti, että oikeistolaiseen politiikkaan onkin juuri nyt hyvä tilaisuus, koska Skinnari ei ole valtakunnan politiikan kiireiltään joutanut osallistumaan yhtymän toimitusjohtajahakijoiden haastatteluihin.

Kokoomuksen leiristä huomautetaan, että yhtymän toimintatapojen uudistajana Lempinen oli jopa työpariaan McCarronia kärkkäämpi. Herää epäilys, että tiedotteen lausumia on laitettu Lempiselle suuhun. ESS:n tietojen mukaan hän oli jopa etukäteen pyydellyt anteeksi tiedotteen sanavalintoja.

Juttua muutettu 15.5.2019 kello 9.02. Vihreät ei tehnyt KymiRing-asiassa ryhmäpäätöstä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi