Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tarjouskilpailu osoittautui huonoksi ideaksi - Pyhäniemen kartano sai vihdoin kiinteän hinnan

Jo yli vuoden myynnissä ollut Hollolan Pyhäniemen kartano on saanut hintalapun. Empirekiinteistöä kaupataan nyt noin 1,3 miljoonan euron hinnalla. Myyntineuvottelut ovat jälleen pitkällä, mutta riittääkö nykyisen ostajan mielenkiinto tälläkään kertaa loppuun asti?

Pyhäniemen kartano sijaitsee Hollolan Rantatien varrella Kutajärven ja Vesijärven välisellä maa-alueella. Päärakennuksen vanhimmat osat ovat 1780-luvulta. Kuva: Anssi Hietamaa

Hollolan Pyhäniemen kartano on kaupan 1 290 000 euron hinnasta. Kiinteistöä on aiemmin yritetty myydä parhaimman ja riittävän hintatarjouksen tehneelle, mutta tarjouskilpa ei tuottanut toivottua tulosta.

– Tilanne on nyt helpottunut, kun on selkeä pyyntihinta. Sen osalta ei ole enää epäselvyyksiä, arvioi kiinteistöä myyvän HuoneistoForum oy:n toimitusjohtaja Jukka Ignatius.

Kauppaan kuuluu kartanon empiretyylinen päärakennus pihapiireineen ja piharakennuksineen. Yksi ostajaehdokas on kohteesta erittäin kiinnostunut, mutta tässä vaiheessa ei paljasteta, kenestä on kysymys.

Sen verran Ignatius suostuu sanomaan, että mahdollinen ostaja on suomalainen yritys, jolla on toimintaa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ignatiuksen käsityksen mukaan kartano saattaisi tulla yrityksen koulutuskäyttöön, mutta ei miltään osin asuinkäyttöön.

Ostajan edustajat ovat puolen vuoden ajan vierailleet Pyhäniemessä useamman kerran arvioimassa kartanon tilojen sopivuutta. Viimeisin käynti oli viime lauantaina.

Ei pakko ostaa kaikkea

Kartanon omistajan Mika Lehdon kiinteistöyhtiölle kuuluvat maat päärakennuksen lähistöllä eivät tällä kertaa ole myynnissä. Ignatius huomauttaa, että myyjä ei aikaisemminkaan ole edellyttänyt kaikkien alueiden ostamista.

Lehdon omistaman Pyhäniemen Kiinteistöt oy:n hallussa on maita miltei joka puolelta kartanon päärakennusta. Kartanokeskus on Lehdon omissa nimissä.

Myös kartanon välittömässä läheisyydessä on alueita, jotka eivät periaatteessa kuulu myytävään kiinteistöön. Niistä kartanoon johtava puukuja on yksi.

– Ne on pakko saada siihen mukaan, koska ne tulevat olemaan kaupan edellytyksiä, sanoo Jukka Ignatius.

Ei nuolaista ennen kuin...

Ignatius uskoo, että kahden viikon sisällä kauppaneuvotteluissa on päästy eteenpäin. Hän kuitenkin muistuttaa, että myös viime vuonna oltiin lähellä kauppoja silloisen ostajaehdokkaan kanssa. Hanke kuitenkin hyytyi aivan loppuvaiheissa.

– Kaupat on vasta sitten tehty, kun nimet ovat paperissa.

Kaupat on vasta sitten tehty, kun nimet ovat paperissa. Toimitusjohtaja Jukka Ignatius

Ignatius ei suostu sanomaan, onko kartanokaupoissa liikkeellä tällä hetkellä useampi kuin yksi vakavasti otettava neuvottelukumppani.

– Yhteydenottoja on tullut vaikka minkälaisia, mutta niistä ovat realiteetit olleet kaukana.

Mika Lehdon ottaman velan panttina ollut Pyhäniemen kartano myydään, koska velka on jäänyt maksamatta. Velkoja, liikemies Antti Herlinin omistama Security Trading oy kuittaa omiaan pois kartanon kauppahinnasta. Yrityksen saatava on 1,5 miljoonaa euroa.

Pyyntihinta ja myyntihinta eivät kaupanteossa ole läheskään aina yksi ja sama asia. Pyydettykään hinta ei riitä kattamaan Herlinin saatavaa, mutta toisaalta velan vakuutena on vielä Storklobbin saari Sipoon edustalla.

Tapahtumakalenteri on tyhjä

Pyhäniemen kartanolla ei tulevana kesänä ole mitään tarjottavaa kulttuurin ystäville. Tapahtumia ei järjestetä, koska koko kartanoalueen tulevaisuus on auki.

Pyhäniemessä on aikaisempina kesinä järjestetty taidenäyttelyitä, kesäteatteriesityksiä ja nimekkäiden esiintyjien konsertteja. Aivan samanlaista kulttuurikeskittymää ei löydy mistään muusta Päijät-Hämeen kartanosta vaikka vaihtoehtoisia elämyksiä on toki tarjolla.

Tutkija Päivi Siikaniemi Lahden kaupunginmuseosta ei muista, milloin Päijät-Hämeessä on viimeksi ollut kartano myynnissä. Museo ei seuraa kiinteistömarkkinoita, ja kartano-nimellä voidaan kaupata hyvinkin erilaisia kohteita.

– Ei ole kauan, kun joku omakotitalo oli myynnissä Heinolan kaupungissa ja taloa sanottiin kartanoksi. Kyse oli kaupungin alueella olevasta 1920-luvun omakotitalosta, sanoo Siikaniemi.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi