Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nuorisoseuran talkoisiin ei ilmestynytkään ketään – tuoreet, itseleivotut pasteijat jäivät syömättä ja sammiollinen kahvia juomatta

Teija Nuorteva on ahkeroinut edellisenä päivänä keittiössä paistaen kinkkupasteijaa ja pullaa sekä hankkinut grillimakkaraa, keittänyt kahvia ja hakenut kaupasta pillimehuja.

Teija Nuorteva on asunut Sysmän Onkiniemessä noin 30 vuoden ajan. Nuorteva on huolissaan Onkiniemen nuorisoseuran tulevaisuudesta, sillä uusia aktiivijäseniä ei meinaa löytyä. Alueelle on muuttanut lapsiperheitä lähivuosien aikana, mutta hekään eivät ole innostuneet mukaan nuorisoseuran toimintaan. Kuva: Katja Luoma

On lauantai 11. toukokuuta. Sysmässä Onkiniemen nuorisoseurantalolla Rientolassa on hiljaista. Portaiden vanhat lankut narisevat nuorisoseuran puheenjohtajan Teija Nuortevan askelluksen alla, kun hän esittelee toimittajalle ja yhteisöaktivaattori Joonas Karhiselle liki sata vuotta vanhaa Rientolaa.

Nuorteva on ahkeroinut edellisenä päivänä keittiössä paistaen kinkkupasteijaa ja pullaa sekä hankkinut grillimakkaraa, keittänyt kahvia ja hakenut kaupasta pillimehuja. Tänään Rientolassa piti olla talkoot, mutta ketään ei ilmestynyt paikalle.

– Tämä viikonloppu oli haastava, koska oli äitienpäivä ja osa ihmisistä sairastui. Lisäksi neljän hengen talkooryhmä remontoi koko viime viikon nuorisoseuran ulkokäymälöitä, Nuorteva sanoo.

Totta on kuitenkin myös se, että Onkiniemen nuorisoseuran aktiivit ikääntyvät, eikä uusia seura-aktiiveja tunnu löytyvän. Tilanne on jatkunut sellaisenaan jo pitkään, sillä kun Nuorteva itse innostui seuran toiminnasta noin 10 vuotta sitten, pyydettiin häntä saman tien seuran puheenjohtajaksi.

Onkiniemen nuorisoseuran puheenjohtaja Teija Nuorteva esittelee Joonas Karhiselle pihan uusittua käymälää. Talkooporukka laittoi huussin viikossa uuteen uskoon sekä paransi esteettömyyttä rakentamalla huussiin rampin sekä leveämmän oven. Kuva: Katja Luoma

"Pop-up vapaaehtoistyö on nyt in"

Päijänne-Leaderin Heimohautomon projektityöntekijän ja yhteisöaktivaattorin Joonas Karhisen mukaan Onkiniemen nuorisoseuran ongelma ei ole uniikki.

– Todella moni yhdistys kamppailee saman asian kanssa, eli miten he saisivat uusia aktiivijäseniä toimintaansa.

Karhisen mukaan yhteisen hyvän tekeminen on yleisesti nousussa, mutta yhteisöllisyyttä halutaan harjoittaa ilman sitoutumista. Vanhat käytännöt eivät tue uusia trendejä.

– Pop-up vapaaehtoistyö on nyt in. Yhdistykset ovat haasteen edessä, sillä harva yhdistys tarjoaa riittävästi erilaisia ja eri kestoisia osallistumisen muotoja, Karhinen sanoo.

Hän muistuttaa, että maltti on tässäkin asiassa valttia, sillä useista pop-up tai mikrokohtaamisista voi tulla lopulta yhteisölle uusia aktiivijäseniä.

Ammattitalkoilijana kesän ajan Päijät-Hämettä kiertävä Joonas Karhinen pääsi töihin myös Sysmän Onkiniemessä. Kuva: Katja Luoma

Heimohautomosta tukea Päijät-Hämeen yhteisöille

Karhinen päätyi Onkiniemen nuorisoseuran kevättalkoisiin työnsä puolesta. Kevään ja kesän aikana sekä Karhinen että hänen työparinsa kiertävät Päijät-Hämeen, Iitin ja Pertunmaan alueen yhdistyksissä tarjoten ammattitalkoilijan apukäsiä. Tempauksen tarkoituksena on tutustua alueen yhdistyksiin ja kuunnella heidän tarpeitaan ja huoliaan, mutta myös heidän onnistumisiaan.

– Heimohautomo pyrkii kehittämään yhdistysten, asuinalueiden ja yhteisöjen toimintaa luomalla ja tukemalla yhteisöllisyyttä. Kierrämme alueita rukkaset ja kannettava tietokone mukana, eli vaikka menemme töihin, voimme myös auttaa yhteisöjä päivittämään heidän verkkosivujaan tai etsiä heille tietoa johonkin kysymykseen liittyen, Karhinen sanoo.

Hänen mukaansa kierroksella saatetaan törmätä myös hyvin toimiviin käytäntöihin, joita pystytään levittämään Heimohautomon kautta muidenkin yhteisöjen tietoisuuteen.

– Lisäksi saatamme huomata, että useampi yhteisö kaipaa koulutusta jostain samasta aiheesta, jolloin voimme laatia heille yhteisen koulutuksen, Karhinen sanoo.

Ammattitalkoilija on otettu alueilla hyvin vastaan. Viime perjantaina Karhinen oli pystyttämässä laavua Hämeenkoskella ja viikonloppuna mies vieraili Sysmän lisäksi myös Vierumäellä Topparoikan talkoissa. Ensi viikolla tie vie Karhisen Vesivehmaalle ja ilmailuyhdistyksen talkoisiin.

Kalenterissa riittää silti vielä tilaa.

– Lisää talkoita voi ilmoittaa ottamalla esimerkiksi minuun yhteyttä, Karhinen vinkkaa.

Kukaan ei saapunut Onkiniemen nuorisoseuran kevät-talkoisiin. Teija Nuorteva oli varautunut talkoolaisiin leipomalla pullaa ja paistamalla pasteijoita. Nuortevan mukaan ei haittaa, vaikka talkoot jäivät tällä kertaa vaisuiksi, koska nuorisoseura järjestää kesällä useammat talkoot. Kuva: Katja Luoma

Onkiniemessä urakoitiin väkikadosta huolimatta

Onkiniemen nuorisoseuran kevättalkoissa ei jääty laakereille lepäämään, vaikka ihmisiä ei paikalle tullutkaan. Järjestäjän lisäksi ainoana talkoolaisena Karhinen sai valita talkootyölistasta mieleisensä urakan. Pohdinnan jälkeen Karhinen päätyi polun rakentamiseen.

– Tulemme järjestämään Rientolassa useammat talkoot kesän aikana, eli ei haittaa, vaikka tänään tehtäisiinkin vähemmän, Nuorteva sanoo.

Onkiniemen nuorisoseuran talkoissa kävi väkikato, minkä vuoksi Joonas Karhinen sai valita ainoana talkoolaisena mieleisensä urakan. Seuran puheenjohtaja Teija Nuorteva otti Karhisen avun ilolla vastaan. Kuva: Katja Luoma

Kävelemme Rientolan keittiöstä ulos. Karhinen nappaa lapion ja Nuorteva noutaa vajasta köyttä. Tarkoituksena on rakentaa kivituhkapolku Rientolan ovelta käymälöille. Nuorteva on saanut valituksia siitä, että ruohikolla käymälään on hankala kulkea korkokengät jalassa.

Kun Nuorteva on suunnitellut polun sijainnin köyden avulla, alkaa Karhinen pehmentää maata lapiollaan.

– Saa nähdä, mitä tänään saadaan tehtyä, naurahtaa Nuorteva hyväntuulisesti ja nappaa talikon käteensä.

Teija Nuorteva kierrätti Joonas Karhista ympäri liki sata vuotiasta Rientolaa. Nuorisoseurantalon seiniä koristavat monet muistot menneiltä vuosilta. Juhlasalin lisäksi isosta talosta löytyy myös esimerkiksi kokoustila sekä pieni kirpputori. Kuva: Katja Luoma
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi