Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Suurmäessä pingottiin se, mikä pystyttiin – Red Bullin toinen ylämäkijuoksu kamppailtiin Lahdessa vaihtelevassa säässä

Tapio Loponen, Jussi Kariniemi sekä Martti Loponen ottivat osaa ylämäkijuoksuun jo toista kertaa. Kuva: Katja Luoma

Lahden mäkimontussa kävi kuhina lauantaina päivällä. Tuhatpäinen mustapaitaisten ylämäkijuoksijoiden joukko lämmitteli kukin tahoillaan valmistautuen kohtaamaan Suurmäen rääkin.

Energiajuomabrändi Red Bullin Lahdessa järjestämässä ylämäkijuoksutapahtumassa osallistujien tehtävänä oli kavuta Lahden Suurmäen huipulle mahdollisimman nopeasti. Apuna saattoi käyttää mäkeen kiinnitettyä köysiverkkoa. Alkukarsinnoissa kisattiin vain Suurmäen 300 ensimmäisellä metrillä, mutta finaaleissa juoksijat painelivat koko 400 metriä aina tornin huipulle saakka.

Red Bullin kilpailu järjestettiin Lahdessa jo toistamiseen. Tänä vuonna osallistujia oli noin 1 100, kun viime vuonna kisaajia oli 700.

Lahtelainen Petra Koskela osallistui ylämäkijuoksuun ensimmäistä kertaa.

– Rankkaa oli, mutta aika nopeasti suoritus oli ohi. Vasta ylhäällä hapotti. Kilpailussa oma tavoitteeni on päästä ylös, sillä en ole koskaan käynyt Suurmäen huipulla, sanoi Koskela alkuerien jälkeen.

Tavoitteisiin päästiin, sillä Koskela saavutti Suurmäen huipun ajalla 6.55 ja ansaitsi sillä itselleen sijan 44.

Naisten ja miesten sarjojen lisäksi ylämäkijuoksua mittelöitiin myös viestinä. Kuvassa miesten ja samalla sekajoukkueiden viestistä kapula siirtyy toiselta juoksijalta kolmannelle. Kuva: Katja Luoma

Vantaalta ja Turusta Lahteen tulleet Tapio Loponen, Jussi Kariniemi sekä Martti Loponen ottivat puolestaan osaa ylämäkijuoksuun jo toistamiseen. Kaveriporukkaan kuului myös neljäs kisaaja, joka suoritti omaa osaansa kilpailusta haastattelun aikana.

Kariniemen mukaan ystävykset tapahtumaan toi hyvä tunnelma ja hauskanpito.

– Missään muussa lajissa ei pääse haastamaan olympiavoittajaa, lisäsi Tapio Loponen kilpailuun lähtemisen syyksi.

Vuosi takaperin Tapio Loponen suoriutui miesten finaalissa kunnioitettavasti sijalle 11, kaksinkertaisen hiihdon olympiavoittajan Iivo Niskasen ollessa kilpailussa kolmas.

Martti Loponen kertoo, että he olivat törmänneet Niskaseen lauantaina lenkkipolulla lämmitellessään kilpailua varten. Niskanen oli vitsaillut itsevarmasti, että tänäkään vuonna hänen päihittämisensä ei tule Tapio Loposelta onnistumaan. Loponen jäikin lauantain finaalissa lopulta sijalle 32 ajalla 4.50.

Tapio Loposen mukaan finaalin aikana alkanut sade hankaloitti kapuamista.

– Keli teki nousun vaikeaksi, sillä sateella kengät lipsuivat ja koko ajan oli haettava narua, sanoi Loponen finaalin jälkeen.

Hän kertoi kuitenkin, että ensi vuoden kisaliput tullaan hankkimaan vielä lauantai-illan aikana.

Ylämäkijuoksussa alkukarsinta käytiin vain ensimmäisellä 300 metrin osuudella, mutta finaalissa osallistujat kapusivat koko 400 metrin matkan aina Suurmäen torniin asti. Kuva: Katja Luoma

Kävijöiltä positiivista palautetta

Sadetta enteilevästä ja lopulta sateisesta säästä huolimatta, ylämäkijuoksutapahtuma keräsi mukavasti ihmisiä myös katsomon puolelle. Järjestäjän arvion mukaan katsojia olisi vieraillut mäkimontussa koko tapahtuman aikana noin 2500–3000.

Lahtelainen Riikka Karstila saapui seuraamaan ylämäkijuoksua poikansa Matias Niemisen kanssa. Kaksikko oli vieraillut ensin Lahden Energia Areenalla järjestetyssä lasten tapahtumassa, minkä jälkeen he löysivät tiensä myös mäkimontulle.

Red Bullin tapahtumassa ei yleisöön oltu erikseen panostettu, vaan järjestelyjen pääpaino oli urheilujoissa. Karstilan mukaan se ei haitannut eikä se tuntunut haittaavan myöskään Niemistä.

– Ainoastaan jäin miettimään sitä, että kun kilpailijoille on järjestetty jumppaa, niin miksi vetäjää ei oltu otettu Lahdesta, vaan siellä markkinoitiin helsinkiläistä yritystä, Karstila sanoi.

Yläjuoksutapahtumassa oli kuitenkin tekemisen tuntua ja se sai Karstilan haikailemaan yleisöstä urheilijoiden sekaan.

– Vähän tässä kävi harmittamaan, että miksi en itse ole tuolla, kommentoi Karstila.

Hollolalainen Jukka Ollila oli saapunut hänkin katsomaan kisoja mäkimonttuun. Ollilaa ei haitannut, vaikka finaalien aikana taivas repesi sateiseksi. Mies oli sonnustautunut asianmukaisesti sateenvarjoon.

– Olin seuraamassa tapahtumaa myös viime vuonna. Ensi vuonna voisi parantaa kuulutuksia, sillä nyt naisten finaalissa tulokset jäivät kuulematta, Ollila kommentoi.

Myöskään Ollilaa ei haitannut, ettei yleisölle ollut kilpailuissa mitään oheisohjelmaa.

Hyppyrymikäeen kiinnitettiin verkko, jonka avulla osallistujat saattoivat auttaa itseään ylöspäin. Finaalien aikana verkko tuli todellakin tarpeeseen, sillä sade teki mäestä erityisen liukkaan. Kuva: Katja Luoma

Ensi vuonna uudestaan

Lauantain tapahtuman kulkuun oltiin tyytyväisiä myös järjestäjätaholla. Red Bull Suomen viestintäasiantuntija Pia Kaipanen sanoi kisapäivän sujuneen hyvin, vaikka osallistujamäärä liki tuplaantui edellisvuotisesta.

– Sadekaan ei haitannut. Mäki oli hieman liukkaampi, mutta mitään haavereita ei sattunut. Joku voisi ajatella niinkin, että oli vain urheilijoiden kannalta positiivista, että ilma oli kostea ja siten myös happirikkaampi, kommentoi Kaipanen tapahtuman jälkeen.

Rankasta koitoksesta huolimatta Petra Koskela pääsi tavoitteeseensa ja hän näki ensimmäistä kertaa elämässään, miltä kotikaupunki näyttää Suurmäen huipulta katsottuna. Kuva: Katja Luoma

Red Bull on tehnyt Lahden kaupungin kanssa ylämäkijuoksusta vielä yhden vuoden sopimuksen, mutta sen jälkeen tapahtuman tulevaisuus on avoinna. Jos Kaipaselta kysyttäisiin, voisi kilpailun järjestäminen Lahdessa jatkua vielä useampanakin vuonna.

– Lahdessa tapahtuman järjestelyt ovat hoituneet hyvin ja kisapaikka itsessään on hieno, joten sinänsä en näe syytä, miksi kilpailu ei voisi Lahdessa jatkua. Silti, sopimuskohtaisia asioita on käytävät kaikkien osapuolten kanssa yhdessä läpi, eli ensi vuoden jälkeisestä jatkosta en osaa sanoa vielä mitään. Hoidetaan ensin kunnialla loppuun se, mitä ollaan sovittu.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi