Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen Essi pääsi tuettuun vapaaehtoistoimintaan ja löysi tavallisen arjen – Nyt hänellä on uusi suunta elämässä

Lahtelainen Essi, 23, on ollut vuoden alusta mukana Lahden Diakonialaitoksen tuetussa vapaaehtoistoiminnassa. Hän kertoo innokkaasti kaikesta, mitä on saanut tehdä Theatrum Olgassa. Se on Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen opiskelijateatteri, jonka tilat ovat Dila-korttelissa keskellä kaupunkia.

Essi ei halua esiintyä jutussa koko nimellään, koska on vielä sairauslomalla ja etsimässä uutta suuntaa elämälleen.

Uusi rytmi ja tavallinen arki ovat nyt hyvällä alulla. Essi on käynyt Theatrum Olgassa joka arkipäivä yhdeksästä kolmeen, vaikka vapaaehtoistyötä ei näin paljon tarvitsisikaan tehdä.

– Olen saanut tehdä esimerkiksi maskeja, kimppuja ja kaikenlaista tapahtumiin ja teatteriin liittyvää. Parasta on mainio ilmapiiri Olgassa. Porukka on täynnä luovia ja innostavia ihmisiä.

Essi on huomannut jaksavansa paljon paremmin, kun päiviin on löytynyt hyvä rytmi. Hän aikoo hakeutua opiskelemaan nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselle eli samaan kortteliin, jossa on nyt vapaaehtoisena.

Olen saanut itsevarmuutta, rohkeutta ja luottamusta omiin kykyihin. Vapaaehtoisena toimiva Essi

Essi on aiemmin opiskellut lähihoitajaksi ja merkonomiksi, mutta tutkintojen suorittamiset ovat jääneet kesken.

– Olgassa ollessani minulle suositeltiin nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutusta, ja se vaikuttaakin mainiolta.

Essi ei tiennyt aiemmin Lahden Diakonialaitoksesta juuri mitään. Hän löysi tuetun vapaaehtoistoiminnan Avainsäätiön Poveria-hankkeen kautta. Poveria on nuorten aikuisten sosiaa­lisia taitoja ja arjen hallintaa vahvistava hanke. Se on suunnattu niille, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa.

Hyvä rytmi on auttanut Essiä jaksamaan, ja hän on iloinen uusista työkavereistaan.

– Olen saanut itsevarmuutta, rohkeutta ja luottamusta omiin kykyihin. Tällaista toimintaa pitäisi olla tarjolla kaikille, jotka ovat pitkään poissa työelämästä tai opiskeluista.

EU-rahoitteinen hanke

Dilan tuettu vapaaehtoistoiminta on hanke, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

– Tarkoitus on tehdä vapaaehtoisuus mahdolliseksi myös niille, jotka tarvitsevat tukea vapaaehtoiseksi lähtemiseen, projektikoordinaattori Mari Brunou kertoo.

Brunou tapaa jokaisen vapaaehtoiskandidaatin ja etsii kullekin toiveiden vastaavan vapaaehtoispaikan. Hän käy vapaaehtoisen kanssa yhdessä tutustumassa paikkaan. Kun työ on alkanut, hän pitää yhteyttä ja tapaa vapaaehtoisia tarpeen mukaan.

Tähän mennessä toimintaan on osallistunut vajaat 50 vapaaehtoista. Viime vuoden maaliskuussa alkanut hanke jatkuu ensi vuoden toukokuun loppuun. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa osallistujien polkua työelämään tai opiskelemaan.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi