Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Orimattilalainen Sanna Heikkinen on yhdeksän lapsen äiti – "Viidenteen lapseen asti pidimme kiinni siitä, että kaikki lelut on siivottava"

Heikkisen mielestä äitiyteen liittyy nykyään liikaa paineita. Tasavallan presidentti palkitsee hänet sunnuntaina ansiokkaasta kasvatustyöstä mitalilla, jonka vastaanottaminen tuntui ensin kiusalliselta.

Heikkisten ruokapöytään ovat kokoontuneet Lasse Heikkinen, Sanna Heikkinen sylissään ensimmäinen lapsenlapsensa ja Jesse Heikkinen. Kuva: Mirja Hussain

Heikkisen perheen hermokeskus on ruokapöytä. Sen ääressä saattaa olla kaksi läksyjentekijää ja perheen äiti Sanna Heikkinen tekemässä etäopintoja, tai arkena viisi tällä hetkellä kotona asuvaa lasta ja vanhemmat syömässä. Kun koko perhe eli vanhemmat, yhdeksän lasta ja kaksi lastenlasta ovat yhtä aikaa paikalla, pöydän ympärillä käy jo melkoinen kuhina.

Kun Sanna Heikkisestä tuli äiti 23 vuotta sitten, häntä ei jännittänyt.

– Kaikki tuntui niin luonnolliselta ja onnentäyteiseltä.

Vaikka ensimmäinen lapsi muutti elämää eniten, pakahduttava ilon tunne ei ollut vähentynyt yhtään yhdeksännenkään lapsen synnyttyä 12 vuotta myöhemmin.

Heikkisen suku asuu ympäri Suomea. Tärkein käytännöllinen ja henkinen tuki ovat olleet samassa elämäntilanteessa olevat ystäväperheet, joiden kanssa Heikkiset ovat käyneet perhepuistossa, istuneet vanhempien kesken iltaa ja jakaneet äitien kanssa vertaistukea.

– Minkään yhteiskunnan tukipalvelun olisi mahdotonta korvata tätä, Heikkinen pohtii.

Sanna Heikkinen lukee usein tyttärensä Millan (vas.) lapsille kirjaa. Kuva: Mirja Hussain

Äitiys muuttuu vuosien myötä

Heikkisten ensimmäiset lapset syntyivät noin vuoden välein, ja perheessä oli silloin neljä alle kouluikäistä lasta. Sitten Pennalan alakoulussa oli viisi Heikkistä yhtä aikaa. Nyt neljä lapsista on muuttanut pois kotoa ja nuorimmatkin aloittaneet koulun.

– Aikuisille lapsilleni pyrin olemaan toinen aikuinen ja annan ohjeita vain, jos niitä pyydetään. On ollut hienoa nähdä heidän kokeilevan siipiään ja elämän kantavan, Heikkinen sanoo. Sitä ennen aikuistumisen vaikeus ja kasvukivut ovat kuitenkin tulleet tutuiksi.

– Tuntuu, että koko ajan on joku murrosiässä! Heikkinen huudahtaa ja nauraa.

Aikaa myös itselle

Kaikkien lasten mentyä kouluun Heikkinen on viettänyt ensimmäistä kertaa vuosiin aikaa yksin, josta hän on ottanut kaiken irti. Heikkinen tekee täyspäiväisesti yötöitä hoitoalalla. Niiden lisäksi hän aloitti monimuoto-opinnot ammattikorkeakoulussa, josta valmistuu vuoden päästä yhteisöpedagogiksi. Heikkinen on myös puheenjohtaja keskustan Orimattilan kunnallisjärjestössä, jonka jäsenet ehdottivat häntä äitienpäivän mitalin saajaksi.

– Saan opiskelusta ja luottamustoimista valtavasti energiaa. Yötöissä puolestaan on se hyvä puoli, että voin olla aamut ja illat kotona. Olen seitsemän yötä putkeen töissä ja sitten on viikon vapaa, joka on luksusta.

Heikkinen ja hänen miehensä ovat ottaneet myös lähes vuosittain aikaa kahdenkeskiseen lomailuun.

Milloin on riittävän hyvä äiti?

Äitienpäivän mitaliin Heikkinen suhtautuu nöyrästi. Ensin tuntui siltä, että on paljon parempiakin äitejä kuin hän. Sitten Heikkinen muisti ystävänsä sanoneen, että riittävän hyvä äiti on silloin, kun on riittävän hyvä.

Heikkisestä äitiyteen liittyy nykyään liikaa paineita. Hänen suhteensa esimerkiksi kodinhoitoon rentoutui vuosien myötä.

– Viidenteen lapseen asti pidimme kiinni siitä, että kaikki lelut on siivottava. Sen jälkeen totesimme, että riittävä uni on tärkeämpää. Pyykkivuorikin sai kasvaa, ne pestiin sitten, kun oli aikaa.

Heikkinen kaipaisi enemmän keskustelua erilaisista perheistä. Myös sellaisista, joihin ei kuulu lapsia.

– Perhelippu on aina kaksi aikuista ja kaksi lasta, ja lapsiemme määrää hämmästellään usein. Mielestäni olemme ihan tavallinen perhe. Ääripäiden pitäisi tässäkin keskustelussa oppia ymmärtämään toisiaan, sillä heitäkään ei saa syyllistää, jotka eivät halua lapsia.

Kuka?

Sanna Heikkinen

46-vuotias orimattilalainen.

Saa tasavallan presidentin jakaman tunnustuksen äideille lasten ja nuorten ansiokkaasta kasvatustyöstä.

Tänä vuonna mitalin saa 35 äitiä ympäri Suomen.

On ollut vapaaehtoisena Mannerheimin lastensuojeluliitossa perhekummina ja ystävävanhustoiminnassa.

Keskustan Orimattilan kunnallisjärjestön puheenjohtaja, jäsenet ehdottivat mitalin saajaksi.

Töissä kehitysvammaisten parissa hoitoalalla, opiskelee yhteisöpedagogiksi.

Yhdeksän lapsen äiti ja kahden lapsenlapsen mummi.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi