Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

IL: Opettaja käski heinolalaispojan kesken koulupäivän kotiin vaihtamaan paitaa - "Asiatonta tekstiä"

Bändipaita aiheutti erikoisen tilanteen Heinolan Lyseonmäen koululla. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan Lyseonmäen koulun seiskaluokkalainen poika joutui opettajan käskystä kesken koulupäivän kotiin vaihtamaan paitaa, kertoo Iltalehti.

13-vuotiaalla pojalla oli päällään räppäri Petri Nygårdin keikalta ostettu paita, jossa lukee "Kaljaaaaaaa" Nygårdin kappaleen mukaisesti.

Paidan oli ostanut pojan äiti, joka kertoi, että he kuuntelevat Nygårdia kotona silloin tällöin. Äiti ihmettelee koulun opettajan toimintaa.

Poika kertoi, että koulukaverit ja yksi opettajakin pitivät t-paidan tekstiä hauskana. Ensimmäistä tuntia pitänyt opettaja taas käski hänet tunnin jälkeen kotiin paidanvaihtoon. Pojan mukaan opettaja uhkasi, että muuten poika joutuu rehtorin puhutteluun.

- Se on ihmeellistä, että tuollaista keikalta ostettua bändipaitaa ei saa pitää koulussa. Kyllä tässä pahoitettiin mieltä. Minun puolestani poika saa pitää sellaisia vaatteita kuin haluaa, äiti sanoi Iltalehdelle.

Paidanvaihtoreissu toi vielä myöhästymismerkinnän seuraavalta tunnilta.

Lyseonmäen koulun rehtori Jani Alatalo vahvisti tapauksen Iltalehdelle  ja kertoi, että opettaja toimi koulun järjestyssääntöjen mukaan.

- Kyllä, opettaja on lähettänyt oppilaan kotiin sillä perusteella, että oppilaan paita on rikkonut järjestyssääntöjä ja siinä on ollut asiatonta tekstiä, Alatalo sanoo.

Rehtorin mukaan opettaja tulkitsi paidan tekstin asiattomaksi, koska siinä "mainostetaan alkoholia alaikäisille". Perusopetus pyrkii kasvattamaan nuoria päihteettömään elämäntapaan, rehtori muistutti.

Opetushallituksen ohjeistuksessa oppilaiden asialliseen käytökseen kuuluu myös asiallinen pukeutuminen. Alatalon mukaan koulun järjestyssääntöjen ohjeita onkin syytä tarkentaa mahdollisimman yksiselitteisiksi.

Mitä kalja on?

Kalja ei kuitenkaan ole oluen synonyymi, vaikka usein niin oletetaan.

- Puhekielessä myös olutta sanotaan kaljaksi, mutta kaikki oluen harrastajat eivät taida pitää tästä, sanoo Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Kirsti Aapala Iltalehdelle.

Yleiskielessä kalja tarkoittaa hyvin mietoa tai alkoholitonta mallasjuomaa, jossa ei ole humalaa mausteena. Kalja on ollut aikoinaan arkijuoma, jota on juotu ruoan kanssa tai janojuomana esimerkiksi heinäpellolla. Olut taas on kaljaa vahvempaa ja sitä on pantu pitoihin ja juhliin kuten jouluksi.

Juomien ero näkyy myös Henrik Florinuksen ensimmäisessä suomalaisten sananlaskujen kokoelmassa vuodelta 1702: "Caljalla työt tehdän; Oluella pidot pidetän." Toinen sananlasku toteaa: "Calja naura Oluen töitä."

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi