Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Väestön ikääntyminen kiihtyy Päijät-Hämeessä entisestään – "Akuutti24 kohtaa tämän rajusti"

Hyvinvointiyhtymä kohtaa yli 75-vuotiaiden aallon jo ensi vuonna.

Keskussairaalan edustalla kohtaavat eri tavoin liikkuvat asiakkaat ja rakenustyöt. Kuva: Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen keskussairaalassa revitään nyt seiniä. Uuden sairaalasiiven rakennustyöt alkoivat vanhan purkamisella maaliskuussa ja nyt purkutyöt näkyvät jo ulospäinkin. Kaivurin kauhat repivät rikki betonia keskussairaalan pääsisäänkäynnin vieressä.

Tämä on alkusoittoa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän suurhankkeelle, jossa rakennetaan uusi leikkaus- ja synnytyssairaala. Hintalappu laitteineen on noin 130 miljoonaa euroa ja uusien tilojen pitäisi olla käytössä vuoden 2022 loppuun mennessä.

Kuva: Timo Filpus

– Se on osittain korvausinvestointi, osittain toiminnan tehostamista, kertoo yhtymän strategiajohtaja Timo Louna.

Teholisän arvioidaan vähentävän pelkästään henkilöstökuluja noin 1,5 miljoonalla eurolla vuosittain.

Uudisrakennuksen varsinainen rakentaminen alkaa kesän jälkeen.

Kitsas valtio

Uusi sairaala on kuitenkin vain osa suurta uudistustyömaata. Hyvinvointiyhtymä alkaa kääntää kiviä ja kantoja pystyäkseen tehostamaan toimintaansa. Suuri työ tehtiin jo vuonna 2017, jolloin yhtymä aloitti toimintansa. Torstaina maakunnan kuntajohtajat, luottamushenkilöt ja hyvinvointiyhtymän johto tapasivat seminaarissa ensi kertaa näin laajassa kokoonpanossa. Seminaarin keskeinen puheenaihe oli raha, eli säästäminen ja tehostaminen.

Lue myös: Päijät-Hämeen keskussairaalan ympäristössä ei saa lennättää droneja
 

Lähtökohta on hankala: Päijät-Hämeen asukkaat tarvitsevat maan keskivertoa enemmän sote-palveluita, mutta kuntien verotulot ovat keskimäärin pienempiä. Valtionapu ei täysin paikkaa tätä aukkoa, muistutti Louna.

Nyt vastassa on maailmanlaajuinen ilmiö, eli väestön vanheneminen.

– Päijät-Hämeen väestö ikääntyy valtavaa vauhtia ja ensi vuonna yli 75-vuotiaiden osuus kasvaa merkittävästi, kuvasi kehitysjohtaja Anu Olkkonen-Nikula.

Kaavoitus apuun

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki ikäihmiset muuttaisivat palvelutaloon. 80 prosenttia selviää pienillä palveluilla. Selviäminen voi kuitenkin olla pienestä kiinni, kuten muutamasta portaasta hissitalossa, jolloin huonosti liikkuva henkilö ei pääse yksin ulos.

Asumisen kehittämisessä tarvitaan kuntien apua jo kaavoitusvaiheessa.

– Ikäihmiset haluavat asua vaivattomasti, hyvien liikenneyhteyksien varrella ja luonnon lähellä ja yhteisöllisesti, mutta eivät halua mihinkään vanhusghettoon. Ympärillä on hyvä olla kaiken ikäisiä.

Hyvinvontikuntayhtymän rahat tulevat jäsenkunnilta. Kuva: Pirjo Kamppila

Esimerkiksi keskussairaalanpäivystyksessä näkyy muistisairaita vanhuksia, jotka eivät selviä yksin kotonaan.

– Akuutti24 kohtaa ikääntymisen rajusti. Miten voimme alentaa painetta, ettei tilanne räjähdä käsiin?, kysyi ikääntyneiden palveluiden ja kuntoutuksen toimialajohtaja Ismo Rautiainen ja heitti pallon kuntien asumispalveluille.

Täsmäohjausta tarvitseville

Sote-yhtymän säästöjen yksi kulmakivi on tunnistaa asiakkaat, jotka tarvitsevat paljon ja monenlaisia palveluita. Heitä on muutama prosenttia asukkaista, mutta he kuluttavat 80 prosenttia palveluista.

– Tarvitaan tietomalli, tiivisti Rautiainen ja tarkoitti kaiken asiakastiedon paketoimista yhteen. Kun avun tarvitsija on näin tunnistettu, hän pääsee erityisohjaukseen asiakasohjaukseen. Tarkoituksena on välttää tarpeetonta pompottelua luukulta toiselle etenkin tarpeettomien, kalliiden sairaalakäyntien välttäminen.

Kello 12.38 grafiikka vaihdettu uuteen

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi