Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

ESS haastattelee kaikki päijäthämäläiset meppiehdokkaat, osa 2/5

"Britit eivät tienneet, mille he sanoivat ei" – meppiehdokas Satu Jaatinen Asikkalasta haluaa olla tiedonhankkija ihmisille

Lahtelaissyntyinen Satu Jaatinen teki 25 vuotta uraa pankkialalla Englannissa, mutta huolestui maailman menosta ja palasi Suomeen.

Tähti-liikkeen meppiehdokas Satu Jaatinen valitsi kuvauspaikaksi Lahden Anttilanmäen, koska on syntynyt siellä. Hän asui sekä Vilhonkadulla että Heikinkadulla. "Anttilanmäki on kylä kaupungin keskellä, mutta olen löytänyt myös Asikkalasta aivan mahtavaa yhteisöllisyyttä ja pyyteettömiä ihmisiä", Jaatinen sanoo. Kuva: Juha Peurala

Europarlamenttivaalit järjestetään 26. toukokuuta. Asikkalalainen meppiehdokas Satu Jaatinen palasi pari vuotta sitten Suomeen asuttuaan 27 vuotta Englannissa. Hän kertoo palanneensa Suomeen, koska huolestui maailman menosta ja tapahtumista, ja halusi vaikuttaa asioihin.

Miksi olet ehdolla EU:n parlamenttivaaleissa?

EU on kuin iso eläin, josta ei oikein tiedä mitä se tekee ja mihin menee. Päätöksentekoa pitäisi saada läpinäkyvämmäksi ja lähemmäksi ihmisiä. EU:hun liittyy hirvittävä määrä tietoa, vaikeaselkoistakin. Haluaisin olla sellainen päättäjä, joka osaa kertoa ihmisille, mitä on päätetty ja miksi. Totuin työssäni investointipankkiirina käsittelemään monimutkaisia asioita, ja sain kiitosta siitä, että osasin selittää ne asiakkaille yksinkertaisessa muodossa. Haluaisin olla tiedonhankkija ihmisille.

Myös kestävä kehitys on minulle tärkeä pointti. Luonnon kunnioitus alkoi laskea 2010-luvulla huolestuttavasti. Meidän täytyy löytää sellaiset keinot, että sekä ihmiset että luonto voivat elää tasapainossa keskenään.

Onko Suomi mielestäsi hyötynyt EU:n jäsenyydestä? Perustele.

En ollut silloin Suomessa, kun päätös tehtiin, mutta minusta se kuulosti ainakin silloin hyvältä päätökseltä turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta. Tunnemme nyt olevamme varmasti enemmän eurooppalaisia kuin tuntisimme ilman EU:ta. Tietty määrä standardointia on myös hyvä asia, samoin vapaa matkustaminen.

Mutta minun on pakko myöntää, etten edes tiedä, mitä kaikkea EU tekee. Siksi on vaikea sanoa ehdottomasti, onko jäsenyys ollut hyvä vai huono asia.

Mitkä ovat mielestäsi EU:n tärkeimmät tavoitteet lähitulevaisuudessa?

Ympäristö- ja aluepolitiikka, kestävä kehitys ja puolustuspolitiikka. Isovanhempani olivat maatilan pitäjiä, ja haluaisin vaikuttaa EU:ssa siihen, että maataloustuet suunnattaisiin lähiruokaa tuottaville pienille tiloille, jotka noudattavat kestävän kehityksen periaatteita. On väärin, että tällä hetkellä tuet menevät tilan koon mukaan. Isoimmat saavat eniten, vaikka juuri ne pienet tilat tarvitsisivat eniten tukea.

Mitä tulee puolustukseen, en näe tarvetta muuttaa Suomen nykyistä asemaa. EU:n oma armeija kuulostaa hyvältä, mutta joudutaanko silloin sellaisiin sotiin, joihin emme itse halua? En haluaisi nähdä Suomea ikisodassa jonkun maan kanssa, kuten Yhdysvalloille kävi Afganistanissa.

Miksi valitsit puolueeksesi juuri Seitsemän tähden liikkeen?

Tutkin kaikki puolueet ennen valintaani. Olin nuorempana kokoomusnuorissa, mutta en voinut enää palata sinne, koska kokoomus ajaa niin voimakkaasti yksityistämistä. Keskusta on lähtenyt samalle tielle. Vihreät taas hoitavat homman hyvin ilman minuakin. En oikein näe, mitä lisää voisin heille tarjota. Paavo (Väyrynen, toim.huom.) edustaa sitä keskustan vanhaa pohjaa, jossa otetaan huomioon köyhät, työttömät ja vanhukset. Paavolla on meppinä pitkä kokemus ja hän on uskomattoman skarppi mies, joka puhui kestävästä kehityksestä jo 1970-luvulla. Paavo jaksaa tehdä käsittämättömän paljon, ja hänellä on niin laaja näkemys asioista, etten tiedä kovin montaa vastaavaa miestä edes Euroopan tasolla.

Mitä opittavaa meillä olisi Brexitistä?

Kun britit äänestivät "ei", he eivät edes tienneet, mille he oikeastaan sanovat ei. Ihmisillä ei ollut tarpeeksi tietoa äänestyspäätöksensä tueksi. He eivät tienneet, mitkä ovat EU-eron seuraukset. Monet äänestivät ei vain siksi, että pelkäävät maahanmuuttoa ja Venäjää, ja toiset kyllä, koska tykkäävät matkustaa. EU:lla pitäisi olla valmis toimintamalli vastaavan varalle. Säännöt ja tietopaketti siitä, miten pitää menetellä, jos tahtoo erota EU:sta. Itse haluaisin olla tekemässä sellaista Eurooppaa, jossa kaikki haluavat olla mukana.

Yrittäjä, kuntapoliitikko

Satu Jaatinen

S. 1966 Lahdessa, asui 27 vuotta Englannissa ja muutti 2017 Asikkalaan kesäpaikalleen.

Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri KTM.

Tehnyt pääosan työurastaan investointipankkiirina. Tekee edelleen analyysejä oman yrityksensä kautta.

Asikkalan kunnanvaltuustossa sitoutumattomana varavaltuutettuna, ympäristölautakunnan jäsen, tarkastuslautakunnan vpj, Vesijärvisäätiön valtuuskunnan jäsen.

Perheeseen kuuluu englantilainen mies ja Keke-kissa.

Puhuu suomea ja englantia.

Kirjoittaa parhaillaan "pöytälaatikkokirjaa" siitä, miten politiikka voisi muuttua tulevaisuudessa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi