Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

ESS haastattelee kaikki päijäthämäläiset meppiehdokkaat, osa 1/5

Lahtelaispoliitikko ja meppiehdokas Alettin Basboga tietää, mikä EU:ssa ärsyttää kansaa: "Päätökset eivät näy heti ja konkreettisesti"

Basbogan mielestä mepin pitää olla yhteistyökykyinen, mutta tarvittaessa pitää lyödä nyrkkiä pöytään. Basboga kasvoi Turkissa seuraten vierestä konfliktialueita, ja nyt hän haluaa viedä Suomen parhautta Eurooppaan.

SDP:n eurovaaliehdokas Alettin Basboga valitsi tapaamispaikaksi Lahden Sibeliustalon, koska se on rakennuksena kaunis ja henkii hänen mielestään kansainvälisyyttä. Basbogalla on sekä Turkin että Suomen kansalaisuus. "Olen kuitenkin asunut Suomessa pidempään kuin Turkissa", hän sanoo. Suomalaissyntyisen vaimon kanssa on ehditty viettää jo 27 hääpäivää. Kuva: Sami Lettojärvi

Europarlamenttivaalit järjestetään 26. toukokuuta. Yrittäjä ja meppiehdokas Alettin Basboga reissaa jo nyt kahden maan väliä, sillä hänen perheellään on asunnot Lahdessa ja Turkin Istanbulissa ja Alanyassa.

Miksi olet ehdolla EU:n parlamenttivaaleissa?

Vartuin lapsuuteni ja nuoruuteni Turkissa, ja olen seurannut lähialueillani olevia konflikteja ja kriisejä Irakissa, Iranissa, Libanonissa, Kreikassa ja Syyriassa. Sukuni on aina ollut poliittista ja yrittäjähenkistä. Uskon, että minulla olisi mepiksi tarpeeksi laaja kansainvälinen näkemys asioista. Tunnen muiden kulttuurien ajattelutapaa, ja Brysselissä ei saa olla sinisilmäinen. Vaikka yhtenäisyys on ehdoton tavoite, välillä pitää olla vikkelä ja lyödä nyrkkiäkin pöytään.

Pienen maan ei tarvitse olla hiljaa ja takarivissä, vaan voimme näyttää muille esimerkkiä. Suomi on hyvä brändi maailmalla, olemme sivistyneitä ja koulutettuja, ja meillä on paljon hienoja innovaatioita ja menestystarinoita kuten Nokia ja Kone. Meillä on paljon annettavaa, mutta emme aina osaa markkinoida osaamistamme maailmalla. Uskon, että minulla yrittäjänä ja pitkäaikaisena poliitikkona on se taito.

Toinen syy on se, että SDP:n puoluejohto pyysi minua ehdolle. Puolueväki tuntee minut, ja heidän mielestään sovin meppiehdokkaaksi hyvin.

Mikä on tärkein tavoitteesi?

Tulevaisuus, turvallisuus, hallittu maahanmuutto ja koulutus ovat vaaliteemojani. Kuten huomaat, ne liittyvät kaikki toisiinsa. Suomella on kansainvälisesti katsottuna ainutlaatuinen koulutusjärjestelmä, sitä kelpaa viedä maailmalle. Sillä jos ei ole koulutusta, ei pysty ymmärtämään asioiden syy-seuraus-suhdetta eikä siten esimerkiksi ilmastonmuutostakaan. Kun on koulutusta, on todennäköisemmin töitä, ja siitä se hyvä elämä lähtee.

Lahtelainen yrittäjä ja poliitikko Alettin Basboga kertoo perineensä kiinnostuksen politiikkaan suvultaan Turkissa. Basboga on ollut mukana Lahden kunnallispolitiikassa jo vuodesta 2005. Hän ei ollut ehdolla eduskuntavaaleissa. Kuva: Sami Lettojärvi

Olen itsekin maahanmuuttaja, vaikka olen asunut Suomessa pidempään kuin Turkissa. Meidät niputetaan usein samaan ryhmään, vaikka on monenlaista maahanmuuttoa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että autamme ihmisiä parhaiten siellä, missä he ovat. Apua pitää viedä konfliktialueille ja pakolaisleireille, sillä ei niillä köyhillä mummoilla ja lapsilla ole varaa lentää tänne Suomeen. Eivätkä kaikki edes halua lähteä pois kotimaastaan. Auttamalla ihmisiä kotimaassaan ehkäisemme myös ihmissalakuljetusta ja ihmiskauppaa.

Suomen pitää ajaa hallittua ja työperäistä maahanmuuttoa. Ei ole kenenkään etu, ei Suomen eikä maahanmuuttajan, että tänne tulee vain olemaan ilman mielekästä tekemistä. Kiintiöpakolaiset ovat asia erikseen, on hyvä, että saamme perheitä pois konfliktien keskeltä.

Onko Suomi mielestäsi hyötynyt EU:n jäsenyydestä? Perustele.

Kauppapolitiikka, vapaa matkustaminen, yhteinen valuutta ja tulliliitot – katso Brexitiä, ei siinä ole hyvin käynyt. Kaikki kärsivät. Suomi on pieni maa, emme nykymaailmassa enää menestyisi yksin. On niinkin, ettei hyöty EU:ssa päätettävistä asioista aina näy heti ja konkreettisesti. Ei voida sanoa, että ota tuosta käteen tämä. Mutta maan tasolla ja Euroopan tasolla hyödyt ovat selvät.

Mitkä ovat mielestäsi EU:n tärkeimmät tavoitteet lähitulevaisuudessa?

Yhteinen puolustus, maataloustuet, ilmastonmuutos. Pelkkä puhuminen ei ratkaise, eikä edes raha, vaan asiat pitää viedä loppuun asti, ja kaikkien jäsenmaiden pitää noudattaa sopimuksia yhteneväisesti. Lahdesta meillä on antaa loistava esimerkki ilmastonmuutoksen torjunnasta. Päätettiin rakentaa biovoimalaitos, kaivettiin siihen rahat ja myös tehtiin se. Näin sen pitäisi mennä muissakin asioissa.

Viime EU-vaaleissa äänestysprosentti oli 40. Miksi EU-vaalit tuntuvat jäävän ihmisille etäisiksi?

EU toimii kaukana ja hitaasti. Medialla on tässä tärkeä rooli, tuoda EU:ta lähemmäksi ihmisiä. Sama koskee meitä poliitikkoja. Tuolla kentällä kuulen, että monia turhauttaa se, että osa poliitikoista oli ehdolla eduskuntavaaleissa, tuli valituksi, ja pyrkii silti mepiksi. Kansalaiset ovat kutsuneet sitä vaalivilpiksi. Ymmärrän heitä. Mitä tulee mepin palkkaan, en millään usko, että se olisi tärkein syy pyrkiä parlamenttiin. Onhan minulle vaalikentällä velmuiltu, että "tavoittelet varmaan 18 000 euron kuukausipalkkaa". Rehellisesti: en edes tiedä tarkkaan, mitä meppi tienaa.

Lue myös: Etelä-Suomen Sanomien EU-vaalikone on nyt auki, löydä oma ehdokkaasi
 

Osa ihmisistä on myös edelleen sitä mieltä, ettei EU:hun olisi koskaan pitänyt liittyä. He vastustavat EU:ta edelleen.

Miten turkkilaisuus näkyy ja tuntuu elämässäsi?

Turkkilaisen perusluonne on temperamenttinen, mutta olen asunut Lahdessa niin kauan, että olen muuttunut hämäläiseksi. En kuuntele turkkilaista musiikkia, vaan Radio Voimaa tai Suomipoppia. Moni kysyy, olenko islaminuskoinen ja vastaan että olen, mutten rukoile enkä käy moskeijassa. Olen saanut länsimaisen kasvatuksen, ja haluan kunnioittaa sitä. Näen Suomen täysin omana maanani.

Käymme Turkissa 3–5 kertaa vuodessa, vaimo ja lapset lähtevät kohta sinne kolmeksi kuukaudeksi. Lapseni intoilevat Turkista enemmän kuin minä!

Yrittäjä ja poliitikko

Alettin Basboga

S. 1972 Turkissa. Muutti Lahteen 1992–1993 vaihteessa nykyisen vaimonsa perässä. Pyöritti kahvilaa Istanbulissa, sai Suomessa töitä ensin puuteollisuudesta, sitten ilmastointiyhtiö Haltonilta. Perusti pitseria Dalamanin Tonttilaan 1996.

Sai Suomen kansalaisuuden 1998. Käynyt armeijan Lahdessa Hennalassa.

Suorittanut ulkomaankaupan erikoisammattitutkinnon.

Lahden kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2005. Kaupunginhallituksen jäsen, konserni- ja tilajaoston varapuheenjohtaja.

Toiminut aiemmin muun muassa Päijät-Hämeen maakuntavaltuutettuna ja Lahti Aquan hallituksen puheenjohtajana.

SDP:n puoluevaltuuston jäsen vuodesta 2017.

Perheessä vaimo ja 15-, 17- ja 24-vuotiaat tyttäret.

Puhuu turkkia, suomea ja englantia.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi