Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymä hyväksyi tälle vuodelle yli 6 miljoonan euron säästöpaketin – "Aika kevyt lista tarpeeseen nähden"

Synnytysten vähentymisen takia vähennetään myös henkilöstöä. Vammaispalveluissa palveluseteli säästää kustannuksia. Hoitotarvikkeiden jakelun kriteerit kiristyvät.

Terveyskioskin toiminta loppuu nykymuodossaan, kun palveluita siirretään Trioon syksyllä avattavalle Palvelutorille. Kuva: Aku Isotalo

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on päättänyt keinoista taloutensa sopeuttamiseksi. Yhtymähallitus hyväksyi maanantaina listauksen, johon sisältyy tälle vuodelle kohdistuvia säästöjä 6,3 miljoonan euron edestä. Samalla tavoitteena on saada pitkän aikavälin säästöjä kehittämällä muun muassa asiakasohjausta ja digitaalisia palveluita.

Osa kuluvalle vuodelle ajatelluista säästötoimista on ehdollisia.

– Säästöt ovat 5–6 miljoonan euron haarukassa yhtymän vt. toimitusjohtaja Veli Penttilä ennakoi.

Hoivakoteja yksityiselle?

Vanhusten palveluissa kustannuksia aiotaan karsia tänä vuonna 1,3 miljoonaa euroa. Tästä puoli miljoonaa kohdistuisi asumisen tukipalveluihin eli aterioihin ja siivoukseen. Palveluiden laatua ei Penttilän mukaan haluta heikentää.

– Palveluita tuottavat paikalliset yhtiöt Päijät-Hämeen Ateriapalvelut ja Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut. Kustannusten alentaminen edellyttää neuvotteluita ja sopimista heidän kanssaan.

Orimattilassa aiotaan lopettaa Koivikon arviointi- ja kuntoutusyksikkö. Iitissä, Myrskylässä ja Pukkilassa selvitetään hoivakotien siirtämistä yksityiselle palveluntuottajalle.

Yhtymä haluaa myös lopettaa tyhjien vuodeosastojen vuokranmaksun.

– Ainakin Orimattilassa tyhjillään olevasta vuodeosastosta maksetaan kiinteistökuntayhtymälle edelleen vuokraa. Sellaisesta pitäisi päästä eroon.

Hintataso putoaa vammaispalveluissa

Hyvinvointiyhtymä tavoittelee 70 000 euron säästöä hoitotarvikkeiden jakelusta. Kuva: Sami Lettojärvi

Vammaispalveluissa sopeutustarve on tänä vuonna miljoona euroa. Penttilän mukaan säästömahdollisuus selittyy muun muassa palvelusetelin käyttöönotolla.

– Meillä on aikaisemmin ollut palveluita kilpailutettuina. Kun palvelusetelin hinnat on määritelty palveluntuottajia kuullen, hintataso putoaa nykyisestä. Sama ilmiö on käynyt ikääntyneiden palveluissa. Vammaispalveluissa pyörii aika isot eurot, joten sitä kautta säästö tulee.

Lastensuojelussa pyritään 750 000 euron säästöihin tänä vuonna.

– Lastensuojelun rakenne on valtakunnallisesti vertailtuna laitospainotteinen. Palvelurakennetta keventämällä säästöjä olisi saatavissa.

Terveyskioskin palvelut Palvelutorille

Terveydenhuollossa pyritään 1,1 miljoonan euron säästöön. Synnytysten vähentymisen takia vähennetään myös henkilöstöä. Hoitotarvikkeiden jakelun kriteereitä tiukennetaan ja hammashoitolaverkostoa karsitaan.

Terveyskioskin palvelut siirtyvät Trioon perustettavalle Palvelutorille.

– Palvelua ei lakkauteta vaan se siirtyy uusiin tiloihin. Samalla arvioidaan toiminnan sisältö.

Digipalveluiden kuten chat-asioinnin toivotaan tuovan säästöjä jo tänä vuonna.

"Liikaa toimipisteitä ja hyppyytystä"

Yhtymähallituksen varapuheenjohtajan Sari Niinistön (kok.) mukaan säästötoimiin ei juurikaan sisälly varsinaista toiminnan lopettamista.

– Tämä on vielä aika kevyt lista tarpeeseen nähden. Kaikin keinoin pyrimme välttämään esimerkiksi äkkinäisiä lomautuksia ja muita toimia, joilla olisi pidemmän aikavälin huonoja vaikutuksia.

Meillä on aivan liikaa toimipisteitä, puhelinnumeroita ja asiakkaiden hyppyytystä luukulta toiselle. Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.)

Yhtymän menot kasvoivat viime vuonna paljon enemmän kuin omistajakuntien kanssa oli sovittu. Lahti sai yhtymältä 15 miljoonan euron lisälaskun. Nyt yhtymän taloudessa on lähes 20 miljoonan euron sopeutustarve.

Niinistö uskoo, että tilanne voidaan korjata pitkän aikavälin sopeutustoimilla.

– Meillä on aivan liikaa toimipisteitä, puhelinnumeroita ja asiakkaiden hyppyytystä luukulta toiselle. Keskittämisen ja yksinkertaistamisen kautta on tulossa isoja euroja.

Lue myös: Seitsemän hakijaa haastatteluun hyvinvointiyhtymän johtajaksi
 

Viime vuonna yhtymän ict-menot ylittyivät useilla miljoonilla euroilla, kun Lifecare-potilastietojärjestelmän kanssa oli vakavia ongelmia.

– Vaikka ict-kuluista on tullut takkiin, siellä on suurimmat potentiaalit, kun prosessit saadaan kuntoon. Sähköisen ajanvarauksen ja neuvonnan kehittäminen tuo säästöjä, kun käyntimääriä pystytään vähentämään.

Yhtymä ja kuntien johto käyvät torstaina pidettävässä seminaarissa keskustelua tulevista kehittämistoimista.

Talouden sopeutus

Tämän vuoden säästökohteet

Perhe- ja sosiaalipalvelut (2,1 miljoonaa), esim. vammaispalveluiden ympärivuorokautisen asumisen vähentäminen.

Ikääntyneiden palvelut (1,3 miljoonaa), esim. siirto yksityisille palveluntuottajille.

Terveyden- ja sairaanhoito (1,1 miljoonaa), esim. radiologian ostojen vähentäminen.

Strategia- ja tukipalvelut (900 000 euroa), mm. päällekkäisten järjestelmien ja lisenssien poisto.

Henkilöstöratkaisut (900 000 euroa), mm. palkattomat vapaat, tehtävien täyttämättä jättäminen ja rekrytointien siirto.

Yhtymän taloudessa on lähes 20 miljoonan euron sopeutustarve. Vuoteen 2023 ulottuvia toimia ovat mm. asiakasohjauksen parantaminen, digipalvelut ja palvelurakenteen tarkastelu.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi