Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kaupungin työhyvinvointikyselyssä tulokset heikkenivät kautta linjan

Lahden tarkastuslautakunta kiinnittää viime vuotta koskevassa arvioinnissaan huomiota kaupungin henkilöstön työhyvinvointiin. "Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin parantaa tilannetta", sanoo valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Reijo Oksanen (kok.), kaupunginreviisori Juha Tapiola luovuttivat arviointikertomuksen kaupunginjohtaja Pekka Timoselle ja valtuuston puheenjohtajalle Milla Bruneaulle (kok.). Kuva: Vili Uuskallio

Lahden tarkastuslautakunta kiinnittää viime vuotta koskevassa arvioinnissaan huomiota kaupungin henkilöstön työhyvinvointiin. Arviot kaupungin työnantajakuvasta ja oman työyksikön toimintatavoista ovat pudonneet hyvältä tasolta tyydyttävälle tasolle.

Tarkastuslautakunta ottaa kantaa myös yhdistymisavustuksen käyttöön, huonosti toimivaan henkilöstöhallintajärjestelmään sekä lautakunnan toiminnan tarkasteluun valtuustotoimikunnassa.

Tulokset heikkenivät

Viime vuonna tehdyssä työhyvinvointikyselyssä tulokset heikkenivät lähes kautta linjan edelliseen vuonna 2016 tehtyyn mittaukseen nähden.

Tarkastuslautakunta pitää kaupungin työnantajaimagon kannalta hyvin huolestuttavana, että noin kolmasosa vastaajista ei suosittelisi lainkaan Lahden kaupunkia työpaikkana perheenjäsenilleen tai ystävilleen.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Reijo Oksanen (kok.) odottaa kaupunginhallitukselta konkreettisia suunnitelmia työntekijöiden kokeman hyvinvoinnin ja kaupungin työnantajakuvan parantamiseksi.

Lue myös: "Eihän täällä ole kuin pitserioita ja parturi-kampaamoita" – asukkaat huolissaan Nastolan kuihtumisesta
 

Valtuuston puheenjohtajan Milla Bruneau n (kok.) mukaan työhyvinvointikyselyn tulokset on otettava vakavasti.

– Kaupungin työnantajakuvasta olen eniten huolissani. Olen vähän myös yllättynyt, hän toteaa.

Bruneau arvelee, että henkilöstön tyytymättömyyden kasvua voivat osaltaan selittää SAP HR -henkilöstöhallintojärjestelmän ongelmat.

– Tämä on erittäin tärkeä asia. Sillä millaisena työnantajana kaupunki näyttäytyy, luomme tulevaisuutta tästä eteenpäin. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin parantaa tilannetta.

Ohjelmistolle tyrmäävät arviot

SAP HR on Kuntien Tieralta muutamia vuosia sitten hankittu ohjelmisto, jonka vaikeakäyttöisyydestä tarkastustoimisto on saanut jatkuvasti palautetta.

Kaupungin esimiehiltä SAP HR -ohjelma on saanut tyrmääviä arvioita: "Hankala ja kankea, kehityskeskusteluosio on surkea eikä sen käyttö suju ohjeiden eikä kurssituksenkaan avulla", kommentoi yksi kyselyyn vastanneista.

LUT-yliopistolla on tarkastuslautakunnan mielestä jatkossa suuri merkitys kaupungin imagolle ja vetovoimalle. Kehitysyhtiö LADEC, LUT ja Lahden yliopistokampus järjestivät syksyllä kohtaamistapahtuman Lahden seudun yrityksille ja yliopisto-opiskelijoille. Kuva: Sami Kuusivirta

"Surkein ja kankein käyttöliittymä, mitä olen ikinä missään käyttänyt", katsoi toinen vastaaja.

Ohjelmistohankinnan epäonnistuminen on tarkastuslautakunnan mukaan uskallettava myöntää ja ryhdyttävä tarvittaviin korjaustoimiin.

Yhdistymisavustusta väärään paikkaan?

Tarkastuslautakunnan mielestä Lahdessa on laadittava selvitys yhdistymisavustuksen käytöstä, katsoo kaupungin tarkastuslautakunta.

Kaupunki sai valtiolta 4 miljoonan euron avustuksen, kun Lahti ja Nastola yhdistyivät vuoden 2016 alussa. Yhdistymissopimuksen mukaan avustuksesta puolet käytetään yhdistymisestä aiheutuviin kustannuksiin kuten palkkojen yhdenmukaistamiseen ja ict-järjestelmien yhtenäistämiseen. Elinkeinojen vahvistamiseen, työllisyyden parantamiseen ja kolmannen sektorin toimintaan sovittiin käytettävän 1,5 miljoonaa euroa. Muutoksen hallintaan ja työhyvinvointiin osoitettiin 0,5 miljoonaa euroa.

Tarkastuslautakunta huomauttaa viime vuotta koskevassa arvioinnissaan, että yhdistymisavustusta on vuosina 2017 ja 2018 käytetty 120 000 euroa Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailun kuluihin. Lautakunnan mukaan herää kysymys, vastaako varojen käyttö yhdistymisavustuksen käyttötarkoitusta.

Nastopolin lukion lakkauttamista lautakunta pitää yhdistymissopimuksen hengen vastaisena.

Lautakunta puolustaa reviiriään

Lahdessa heräsi vuosi sitten keskustelu siitä, mitkä asiat kuuluvat tarkastuslautakunnalle. Valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau ilmoitti, että asiaa käsitellään valtuustotoimikunnassa.

Tarkastuslautakunta korostaa olevansa valtuuston alainen toimivasta johdosta riippumaton toimielin. Kaupunginhallituksen nimeämällä valtuustotoimikunnalla ei ole kuntalain perusteella toimivaltaa puuttua tarkastuslautakunnan toimintaan.

Kaupungin työnantajakuvasta olen eniten huolissani. Valtuuston pj. Milla Bruneau

Tarkastuslautakunnan mukaan valtuustotoimikunta on "haudannut asian vähin äänin" antamatta mitään varsinaista raporttia. Joulukuussa pidetyssä valtuuston kokouksessa esitys valtuustotoimikunnan toimivallan laajentamisesta hylättiin äänestyksessä.

Bruneaun mukaan tarkastuslautakunnan kanssa on käyty "erittäin hyvää keskustelua".

Sitaatti

– Valtuustotoimikunnalle on tärkeää, että kaikki mitä valtuustossa tapahtuu, vie asioita eteenpäin eikä ole mitään niin pyhää, etteikö sitä kuuluisi kehittää.

Puheenjohtaja Reijo Oksasen mukaan tarkastuslautakunnalla on "joissakin asioissa herkkä hipiä".

– Ehkä se on perusteltua lautakunnan lakisääteisen erityisen aseman vuoksi. Ehkä siihen on jotain syytäkin, jos lautakunnan huomiot herättävät tunteita. Tavoitteena on rakentava kaupungin ja konsernin kehittäminen.

Kaupunginreviisori Juha Tapiola toivoo, että vuoropuhelu virkajohdon suuntaan saadaan aiempaa avoimemmaksi.

– Joskus on tullut tunne, että minulta tulevat ehdotukset halutaan haudata. Toivotaan, että tässäkin suhteessa tapahtuisi parannusta.

Bruneaun mielestä arviointikertomuksen henki on hyvä.

– Tehtävä on tietenkin tutkia, onko tehty oikein. Olen iloinen, että mukana on myös asioita, jotka liittyvät tulevaisuuteen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi