Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden tarkastuslautakunta suosittaa selvitystä yhdistymisavustuksen käytöstä – varoja ohjattiin Euroopan vihreä pääkaupunki -hakuun

Lahden tarkastuslautakunnan mielestä Nastopolin lukion säilyttämiseksi olisi voitu tehdä määrätietoisemmin työtä. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahdessa on laadittava selvitys yhdistymisavustuksen käytöstä, katsoo kaupungin tarkastuslautakunta. Kaupunki sai valtiolta 4 miljoonan euron avustuksen, kun Lahti ja Nastola yhdistyivät vuoden 2016 alussa.

Yhdistymissopimuksen mukaan avustuksesta puolet käytetään yhdistymisestä aiheutuviin kustannuksiin kuten palkkojen yhdenmukaistamiseen ja ict-järjestelmien yhtenäistämiseen. Elinkeinojen vahvistamiseen, työllisyyden parantamiseen ja kolmannen sektorin toimintaan sovittiin käytettävän 1,5 miljoonaa euroa. Muutoksen hallintaan ja työhyvinvointiin osoitettiin 0,5 miljoonaa euroa.

Tarkastuslautakunta huomauttaa viime vuotta koskevassa arvioinnissaan, että yhdistymisavustusta on vuosina 2017 ja 2018 käytetty 120 000 euroa Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailun kuluihin. Näihin sisältyy esimerkiksi Lahden ammattikorkeakoululle maksettu 15 000 euron avustus Milanossa pidetyille muotoilumessuille osallistumista varten.

Lautakunnan mukaan herää kysymys, vastaako varojen käyttö yhdistymisavustuksen käyttötarkoitusta.

"Lukion lakkautus valitettava"

Tarkastuslautakunta arvioi kertomuksessaan myös yhdistymisen onnistumista. Lautakunnan mielestä yhdistymisen henkeä on loukattu.

– Tämä realisoitui viimeksi Nastopolin lukion lakkauttamispäätöksen myötä. Ihmisten arjessa yhdistymisen hyvät puolet eivät ainakaan vielä näy. Lahden ja Nastolan yhdistymisestä saadut kokemukset eivät ole omiaan edistämään alueen kuntien yhdistymisiä lähitulevaisuudessa, lautakunta toteaa arvioinnissaan.

Nastopolin lukio on päätetty lakkauttaa asteittain ensi syksystä lähtien. Ratkaisua on perusteltu vähentyneillä oppilasmäärillä ja muita Lahden lukioita korkeammilla oppilaskohtaisilla kustannuksilla.

Tarkastuslautakunta pitää Nastopolin lukion lakkauttamista Nastolan alueen vetovoiman kannalta valitettavana.

– Kaupungin sisäiset etäisyydet huomioiden on väärin rinnastaa Nastolaa Lahden varsinaisiin lähiökaupunginosiin. Nastopolin lukion säilyttämiseksi ja sen erikoispainotteisen profiilin kohottamiseksi olisi voitu tehdä määrätietoisemmin työtä, lautakunta toteaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi