Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Inspis tuo kaupunkipyörät Lahden katukuvaan, pyörät kustannetaan yrityssponsoreiden avulla

Tulevana kesänä Lahdessa pääsee polkemaan maksuttomilla kaupunkipyörillä. Kokeilun taustalla on lahtelaisten nuorten toimintaryhmä Inspis, joka haluaa virvoittaa Lahdessa matelevaa kaupunkipyöräkeskustelua.

Lahtelaisten nuorten toimintaryhmä Inspis tuo kaupunkipyörät osaksi Lahden katukuvaa. Inspiksen Veikko Juutilainen ei ole huolissaan, että ilmaiseksi lainattavat pyörät varastettaisiin. Kuva: Katja Luoma

Yhteiskäyttöpyörät eli niin sanotut kaupunkipyörät tulevat vihdoin Lahden katukuvaan.

Lahtelaisten nuorten toimintaryhmä Inspis otti härkää sarvista ja päätti pilotoida kaupunkipyöräpalvelua tulevana kesänä. Kaupunkipyörät ovat osa Inspiksen Aseman apu -kehittämisprojektia, jonka tavoitteena on tehdä matkakeskuksen ympäristöstä viihtyisämpi.

– Halusimme vähän buustata Lahdessa käytyä kaupunkipyöräkeskustelua ja näyttää, että aika yksinkertaisellakin tavalla voi kaupunkipyörätoiminnan järjestää, sanoo Aseman apu -projektin päällikkö Veikko Juutilainen.

Inspiksen kaupunkipyöristä tulee lainaajalleen maksuttomia. Pyörä kustannetaan yrityssponsoreiden avulla. Alustavasti pyöriä on suunniteltu tulevan noin 15–20, mutta sponsoreiden keräys lähtee virallisesti käyntiin vasta tämän viikon loppupuolella. Myös ensimmäiset pyörät tulevat Inspiksen pajalle tämän viikon aikana.

– Meillä on jo joitain yhteistyökumppaneita, mutta nyt pyöriä aletaan vasta kunnolla markkinoimaan, eli toiminnasta kiinnostuneet yritykset voivat olla meihin edelleen yhteydessä, Juutilainen sanoo.

Hänen mukaansa pyörien lukumäärä on pidettävä kuitenkin sillä tavoin alhaisena, että Inspiksen työntekijät ennättävät kiinnittämään kaikki logot pyöriin ja pyörittämään lainaustoimintaa.

Inspis ei ole huolissaan pyörävarkaista

Käytännössä lainaustoiminta pyörii Lahden matkakeskuksen kautta, mistä pyörän voi napata mukaan. Pyörän palauttamisen helpottamiseksi Lahden keskustaan on suunnitteilla 4–10 palautuspistettä, mistä Inspiksen työntekijät kuljettavat pyörät takaisin lainauspisteelle.

Alustavasti pyörää on suunniteltu lainattavaksi kello 7–19 välillä, eli Inspiksen aukioloaikojen puitteissa. Juutilaisen mukaan aikatauluja tarkennetaan vielä toukokuun aikana. Pyörät tulevat lainattavaksi toukokuun viimeisestä viikosta alkaen.

Juutilainen ei ole huolissaan siitä, että pyöriä varastettaisiin tai rikottaisiin.

– Otamme henkilön tiedot ylös, kun hän lainaa pyörän, mutta tämä (pyörän rikkoutuminen ja varastaminen) on vähän tällainen ikuisuuskysymys. Uskon ilkivallan vähentyvän sillä, että teemme toiminnan näkyväksi, pyörät ovat usein julkisessa käytössä ja niissä on yritysten logoja. Lisäksi, kun toiminnalla on positiivinen imago, niin se estää tavaroiden varastamista jonkin verran.

Juutilaisen mukaan Inspiksen kaupunkipyörät ovat pääsääntöisesti tarkoitettu keskusta-alueen liikehdinnälle ja Lahteen tuleville matkailijoille. Mitään tuntimääräistä, rajallista käyttöaikaa ei pyörille olla suunniteltu.

Inspis testaa kaupunkipyöriä tulevana kesänä, mutta hyvin toimiessaan konsepti voisi saada jatkoa myös seuraavana kesänä.

– Halusimme luoda kaupunkipyöräjärjestelmän, koska sitä on Lahdessa paljon kyselty. Onhan täällä jo yhteiskäyttöautojakin. Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista nähdä, saataisiinko Lahteen esimerkiksi kaupunkiveneitä, kun järvikaupungista on kuitenkin kysymys. Veneethän voisivat olla vaikkapa soutuveneitä tai pienellä sähkömoottorilla varusteltuja veneitä. Tällainen voisi tuoda Lahteen paljon päivämatkailijoita esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, Juutilainen maalailee.

Kysyimme lukijoilta, ajaisivatko he kaupunkipyörällä jos niitä olisi Lahdessa tarjolla. Vastaajista 34 prosenttia vastasi myöntävästi. Vastauksia tuli kaikkiaan 1 348.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi