Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Koskisen-yhtiö puhdistaa vuosien ajan viime kesän öljyvahingon jälkiä Kärkölässä

Koskisen tehdasalueen lämpövoimaloissa käytetään polttoaineena pääosin tehtaiden sivutuotteita ja pieneltä osin metsäbiomassaa. Kuva: Mirja Hussain

Koskisen oy:n Järvelän tehdasalueella sattui viime kesänä öljyvahinko. Sen jäljiltä polttoöljysäiliön pumppuhuoneen alle jäi maaperään öljyä, jota ei saatu poistettua kaivamalla.

Öljyä poistoon sovelletaan nyt biotuuletusmenetelmää, jossa maaperän huokosista imetään haihtuvia öljy-yhdisteitä pois.

Lisäksi maahan johdetaan ilmaa, joka edistää öljyn luontaista hajoamista maassa. Öljyn pilaamaa maata on noin 600 kuutiometriä. Puhdistamisesta vastaa Koskisen oy. Puhdistus Kärkölässä alkaa tänä kesänä ja kestää arviolta noin viisi vuotta.

Öljyinen maa-alue sijaitsee I luokan pohjavesialueella. Koskisen oy:n käyttämä vedenottamo Tolkon lähde sijaitsee noin 550 metrin päässä pumppuhuoneesta. Kohteen itäpuolella 400 metrin päässä on Hähkäjärvi.

Öljyä oli valunut osittain auki jääneestä pumpun ilmastusventtiilistä polttoöljysäiliön pumppuhuoneen lattialle. Öljyä saatiin kerättyä lattialta noin 3 000 litraa. Vahinko tapahtui 14. elokuuta.

Öljyä oli päässyt myös pumppuhuoneen alle maaperään. Vahinkokohteesta poistettiin 15 kuutiometriä öljyistä maata, mutta massanvaihtoa ei voitu jatkaa syvemmälle ja laajemmalle rakennusteknisistä syistä. Kohteeseen jäi öljyvahingon seurauksena kuitenkin verrattain suuri öljymäärä eli 5 000 kiloa.

Pohjaveden pinta on alueella noin 11 metrin syvyydellä maanpinnasta. Öljyvahingon jälkeen alueella on tehty tehostettua ja täydennettyä pohjaveden tarkkailua, minkä lisäksi pohjaveden laatua tarkkaillaan laitoksen ympäristöluvan edellyttämällä tavalla.

Pohjavesitarkkailun perusteella öljyvahingosta ei ole aiheutunut pohjavedessä havaittavaa ympäristölaatunormin ylittävää öljyhiilivetypitoisuutta.

Hämeen ely-keskus on antanut puhdistuksesta päätöksen, jossa edellytetään alueen pohjavesien tarkkailua sekä maaperän puhdistuksen etenemisen seurantaa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi