Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vappu Lahdessa maistui muikealle – katso kuvat iloisista tunnelmista

Helmi Lilleberg oli ilmapallokauppiaana toista vuotta. Kuva: Sami Kuusivirta

Vappu on kevään, opiskelijoiden ja työväen kansainvälinen juhlapäivä, mutta esimerkiksi Australiassa sitä ei vietetä lainkaan.

Venla Bossuyt on jo oppinut vappuperinteitä muutettuaan Suomeen Australiasta. Kuva: Sami Kuusivirta

Niinpä siellä syntyneet, mutta Suomeen ja Lahteen muuttanet Sofia ja Venla Bossuyt joutuivat alkuun kysymään vanhemmiltaan, mikä vappu oikein on.

– Tämä on kolmas vappu Suomessa. Luomme nyt perinteitä, kertoi äiti Henna Keihäs aurinkoisella Lahden torilla.

– Ensimmäisenä vappuna istuimme tyhjällä lattialla ja söimme munkkeja. Huonekalut ja tavarat olivat kontissa vasta matkalla Suomeen.

Nyt perinteet ovat hyvää vauhtia muodostumassa. Venla oli jo valinnut vappuilokseen pullon muotoisen pallon. Vaihtoehtona olisi kuulemma ollut kakkakikkareen eli kakka-emojin muotoinen pallo, mutta pullo voitti, mistä äiti ei ollut lainkaan pahoillaan.

Lahden mieskuoro on esiintynyt vappuaamuna jo vuodesta 1904. Kuva: Sami Kuusivirta

Ensin laulua

Lahden vapunpäivän perinne alkoi jälleen keskiviikkoaamuna usean kuoron esityksillä kaupungintalon portailla.

Armi Lehtisen kuoroasuun yhdistyivät valkolakki ja punaiset kiharat. Kuva: Sami Kuusivirta

Armi Lehtiselle kuorossa laulaminen on pitkä perinne. Vapunpäivänä hän lauloi kauniissa pinkinvärisessä peruukissa, johon oli hakaneuloilla kiinnitetty valkolakki.

– Ostin tämän (peruukin) viisi vuota siteen, kun halusin jotain räväkkää, kiharat ja pitkät hiukset. Tätä ei tarvitse huoltaa ja tässä ihmiset eivät minua tunne!

Valkolakkikin on hänelle erityisen arvokas, sillä hän kirjoitti ylioppilaaksi aikuislukiosta ja jatkoi opintoja maisteriksi asti.

Esiintyjinä tapahtumassa olivat Lahden Mieskuoro, Lahden Viihdekuoro, Swing it! -kuoro ja Filianna, Lahden naislaulajat.

Helmi Valjakka nautti elämänsä toisesta vapusta. Äiti Henna Valjakan aiemmat vappumuistot ovat Heinolasta. Kuva: Sami Kuusivirta

Helmi Valjakka viettää vasta elämänsä toista vappua. Kuoroa kuuntelemassa olivat myös hänen vanhempansa Henna ja Eemi Valjakka. Vappu Lahdessa oli heinolalaiselle perheelle ensimmäinen kerta. Päivän perinneohjelmassa oli myös brunssi isovanhempien luona.

Helmi nautti musiikista selvästi.

– Hän käykin muskarissa, naureskeli äiti.

Samaa vanhaa muotia

Koira Alpo pitää ilmapalloista ja serpenteeneistä. Vapun konserttia olivat kuuntelemassa myös Jeannette Semeri ja Sakari Kiviniemi. Kuva: Sami Kuusivirta

Two Pines Rainbow's End eli tuttavallisemmin Alpo osaa nauttia vappupalloista. Se tarkoittaa ilmapallojen tassuttelua ja hampailla tarttumista, kertoi emäntä Jeannette Semeri. Siitä toisin seuraa pallon poksahdus, mutta Alpo ei säikähdä. Pelottomuutta varmaan selittää se, että Alpo on cockerspanieli. Rotu on alunperin jalostettu noutamaan metsästäjien ampumia lintuja.

Randhawa Balwinder on myynyt Lahden torilla vappuhuiskia jo noin 40 vuotta. Kuva: Sami Kuusivirta

Laulu jatkui Lahden torilla, jossa olisi normaaliaikataulun mukaan ollut kuukausimarkkinat. Nyt markkinat ovat vasta viikon päästä, mutta vapputori oli varmasti yhtä vilkas. Ilmapallokauppiaita oli useita ja perinteistä vappurihkamaa oli joka makuun. Tavara on kirjaimellisesti perinteistä, vahvisti lahtelainen kauppias Randhawa Balwinder. Huiskat ja naamiot ovat samanlaisia kuin on ollut koko hänen 40-vuotisen torikauppiasuransa ajan.

Ilmapallomalleissa on vanhoja tuttuja ja uutuuksia. Kuva: Sami Kuusivirta

Jotain on kuitenkin muuttunut.

Viljami Westermanin vapun kruunasi muumi-ilmapallo. Vanhemmat Roosa ja Roope Westerman ihastelivat valintaa. Kuva: Sami Kuusivirta

– Ennen ihmiset tekivät vapputavaroita kotonaan koko vuoden ajan ja myivät niitä torilla. Mummoja istui penkillä vappuaattona myymässä. Nyt tavara tulee Italiasta ja Kiinasta eikä vappuaattona näy ketään.

Sillivoileivät kuuluivat Pirjon ja Jannen vappuaamuun. Kuva: Sami Kuusivirta

Lähikaupassa vartija

Vapun kunniaksi torilla oli myös huvituksia karusellista ongintaan ja pomppulinna. Uutuuslaite oli benji-tramboliini, johon ei ollut ikä- vaan painoraja: korkeintaan 80-90 kiloa. Aamun hyppijät olivat kuitenkin lapsia. Esimerkiksi Erin Asiala otti ilon irti painovoimattomuuden tunteesta. Hän oli päässyt kokeilemaan laitetta jo lomamatkalla Kanarian saarilla.

Erin Asiala otti ilon irti benji-tramboliinista. Kuva: Sami Kuusivirta

Kuivin suin ei vapputorilla tarvinnut istua. Tippaleipiä ei tosin löytynyt mistään kojusta, mutta suolaista ja makeaa oli muuten moneen makuun. Torilla päivystävät poliisitkin saivat nauttia iloisesta, mutta rauhallisesta tunnelmasta.

Uutta Lahden keskusta vapussa oli Tuomitalon sisäpihalla järjestetty lasten oma vapputori. Siiihen sisältyi tapahtuman järjestäneiden pikkuliikkeiden myyntipisteiden lisäksi taikuriesitys, askartelupiste, kasvomaalausta ja katuliidut vapaassa käytössä.

Pirjon ja Jannen aamu alkoi torilkahvilassa lohivoleivillä. Iltapäivän ohjelma oli aamulla vielä avoin, mutta siihen saattoi sisältyä jokin konsertti. Kuva: Sami Kuusivirta

Nykykäytännön mukaan kaupat saavat olla auki joka päivä, eli myös olutta ja siideriä saa myydä vappuna. Ainakin yhdessä lahtelaisessa lähiökaupassa oli vartija vappuostoksia turvaamassa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Paikallismediat

Lue seuraavaksi