Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Henkilömäärältään Lahti-konsernin suurin yritys on melko tuntematon ja "hirmuisessa työvoimapulassa"

Taas on yksi työ tehty. Laitoshuoltaja Sari Kossila ja esimiehensä Anne Liukkonen työskentelevät noin 500 työntekijän yrityksessä Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalveluissa. Kuva: Kalle Puttonen

Sari Kossila ja Anne Liukkonen sijaavat vuodetta Päijät-Hämeen keskussairaalan dialyysiosastolla.

Työ käy kahdelta näppärästi: minuutissa parissa käytetyt lakanat on kerätty pesulakärryyn ja tilalle on vaihdettu puhtaat petivaatteet seuraavaa potilasta varten.

Tällaista työtä on paljon, niin paljon, että tekijöitä mahtuisi enemmänkin.

– Työvoimapula on ihan hirmuinen. Voisimme ihan oikeasti ottaa kymmeniä uusia ihmisiä töihin vaikka heti, ja työtä riittää jatkossakin. Koulutus on etu, mutta kyllä me täälläkin koulutamme. Tärkeintä on oikea asenne ja motivaatio. Tänne voi tulla myös katsomaan, mitä täällä tehdään, sanoo Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut oy:n toimitusjohtaja Tarja Jantunen.

Ihmisten eläköitymisistä ei voi olla täysin tarkkaa tietoa, mutta "eläkkeelle jää laskennallisesti noin sata ihmistä seuraavien kolmen vuoden aikana".

Laitoshuoltaja Sari Kossila ja esimiehensä Anne Liukkonen sijaavat yhdessä vuoteen keskussairaalan dialyysiosastolla. Kuva: Kalle Puttonen

Monipuolista työtä

Yksi uusista tulijoista on Sari Kossila. Hän työskenteli pitkään päiväkodissa, mutta halusi sitten tehdä jotain muuta. Alanvaihtaja opiskeli Koulutuskeskus Salpauksessa laitoshuoltajaksi ja aloitti nykyisessä työssään viime vuoden syksyllä.

– Olin työharjoittelussa Jalmarissa, ja sitten minua pyydettiin tänne, hän kertoo.

Työhön kuuluu sekä potilastilojen että henkilökunnan tilojen siivousta ja ruokahuoltoa. Laitoshuoltajat myös tilaavat keskuspesulasta potilaiden petivaatteet.

– Tämä on hyvin monipuolista työtä, ei liian rankkaa. Uskon, että tässä voi viihtyä pitempäänkin, Kossila toteaa.

Jantunen uskoo, että Laitoshuoltopalveluiden vetovoima riittää. Jo lähtöpalkat ovat paremmat kuin alalla keskimäärin, ja tarjolla on varsin paljon kokoaikaista työtä. Valittavana on tarpeen mukaan erilaisia työaikamalleja.

– Meitä arvostetaan työpaikkana. Moni täältä lähtenyt on palannut takaisin.

Laitoshuoltopalvelut yhtiöitettiin pari vuotta sitten

Keskussairaalan lisäksi Laitoshuoltopalvelut toimii hyvinvointikuntayhtymän toimipisteissä eri kunnissa sekä Lahden kaupungin kouluilla. Yhtiön omistavat Lahden kaupunki ja hyvinvointikuntayhtymä.

Sari Kossila kuuluu Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelujen uusimpiin työntekijöihin. Hän aloitti viime vuonna. Kuva: Kalle Puttonen

Palveluesimies Anne Liukkosen aluetta ovat PHKS:n lisäksi Asikkala ja Padasjoki, joiden alueella hän käy vähintään kuukausittain. Työn siellä hoitavat laitoshuoltajat palveluohjaajien opastaessa tarvittaessa.

Haastattelutilanteessa käy myös palveluesimies Tanja Myrsky, jolle kuuluvat Iitti ja vanha Nastola sekä oma osuus keskussairaalalta. Palveluesimiehiä on kaikkiaan yhdeksän. Kaikilla on 50–60 alaista.

Vuonna 2017 yhtiöitetyllä Laitoshuoltopalvelut-yrityksellä on lähes 500 työntekijää, joista reilut parikymmentä kuuluu johtoportaaseen.

– Olemme henkilömäärällä mitattuna suurin Lahti-konsernin yritys. Vakituisia oli viime vuoden lopussa 380 ja määräaikaisia 118. Määräaikaisten suuri määrä selittyi suurelta osin oppisopimuspaikoilla, joita on noin 40 henkilöä sekä vuoden loppuun sijoittuvilla ylimääräisillä vapaapäivien sijaisilla vuorotyössä, Tarja Jantunen kertoo.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi