Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sirkku Hildén lupaa Nastolaan uuden terveysaseman – "Joidenkin sote-toimipisteiden sulkemiseen on varauduttava"

Kaupunginhallituksessa kymmenen vuotta istunut Hildén aloittaa kesäkuun alussa päätoimisena puheenjohtajana. Onko puheenjohtajuus samalla kiihdytyskaista tulevaan pormestarin tehtävään?

Sirkku Hildénistä (sd.) tulee kesäkuun alussa Lahden kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Kuva: Katja Luoma

Julkisen terveydenhuollon palvelut säilyvät Nastolassa, lupaa Lahden kaupunginhallituksen tuleva puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.). Rakokiveen vuonna 2023 valmistuva hyvinvointiasema korvaa 1970-luvulla rakennetun nykyisen terveysaseman.

– On ihan selvää, että Nastolaan tulee uusi terveysasema, nastolalaislähtöinen Hildén vakuuttaa.

Nastolassa on kannettu huolta sote-palveluiden säilymisestä, koska palvelut tuottavan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän taloudessa on lähes 20 miljoonan euron sopeutustarve. Noin puolet vajeesta kohdistuu Lahteen ja puolet ympäristökuntiin.

Hildénin myöntää, että joidenkin toimipisteiden sulkemiseen on varauduttava.

– Säästäisin mieluummin seinistä kuin toiminnasta. Meillä on paljon vielä vanhoja rakenteita ja rakennuksia, kuten palvelutaloja, joita ei ole peruskorjattu 30 vuoteen.

Jatkavatko lähiklinikat?

Lahdessa kaupunginsairaala on juuri saneerattu pääterveysasemaksi. Lähiklinikat toimivat Launeella ja Ahtialassa.

Asioita voitaisiin parantaa ja nopeuttaa. Toivon, että johtamiseen panostetaan entistä enemmän. Sirkku Hildén (sd.)

Hildén arvelee, että toiminta jatkuu nykyisellään "vielä jonkin aikaa". Hän korostaa, että mahdolliset muutokset on tehtävä huolellisesti, henkilöstöä kuullen ja "asiakas edellä".

– Ahtialan ja Launeen lähiklinikat ovat kumpikin niin isoa toimintaa, että jos ne meinataan johonkin siirtää, täytyy tehdä muita järjestelyitä. Kaupunginsairaala on käsittääkseni täynnä. Mahdolliset muutokset tehdään pidemmällä aikavälillä.

"Harmi, että tilanne kärjistyi"

Lahden maksuosuus yhtymälle kasvoi viime vuonna yli viisi prosenttia. Peräti 15 miljoonan euron suuruiseksi paisunut lisälasku kiristi yhtymän ja sen suurimman omistajakunnan välejä. Jännitteet vaikuttivat osaltaan siihen, että yhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen ilmoitti helmikuussa eroavansa tehtävästään.

– On tosi harmi, että tilanne kärjistyi ja henkilöityi voimakkaasti. Meidän täytyy saada tehtyä asiat yhtymän kanssa yhteistyössä. Jos menee riitelyyn, pakka hajoaa, työntekijät väsyvät ja kuntalaiset eivät saa palveluita, sanoo Hildén, joka edustaa luottamustehtävässä sekä kaupunkia että yhtymää.

Kaupunginhallituksessa Hildénin tehtävänä on valvoa, että kaupunki saa rahoilleen asianmukaisen vastineen. Yhtymän valtuuston varapuheenjohtajana hän tarkastelee asioita palveluiden tuottamisen näkökulmasta.

– Tietysti se on ristiriitainen paikka, mutta toisaalta on mahdollisuus viedä vuorovaikutusta eteenpäin. Perinteisesti yhtymän päätöksenteossa on ollut mukana ihmisiä, jotka eivät ole mukana kaupunginhallituksessa. Olen pitänyt hyvänä, että yhteys on ollut, Hildén kommentoi rooliaan.

Hildén, 42, on työskennellyt pitkään vanhusten kotihoidossa. Kaupunginvaltuutettuna hän on ollut vuodesta 2005 lähtien. Kuva: Katja Luoma

"Nopeat säästöt huonompia"

Yhtymä miettii parhaillaan keinoja taloutensa vakauttamiseksi. Hildénin mukaan yhtymässä on tehty hyvää kehitystyötä, mutta joiltain osin asioita tehdään yhä vanhanaikaisesti ja jäykästi.

– Asioita voitaisiin parantaa ja nopeuttaa. Toivon, että johtamiseen panostetaan entistä enemmän. Samalla olisi kysyttävä työntekijöiltä, mitä parannuksia, säästöjä ja kehittämistä he esittävät.

Hildén korostaa, että taloutta on sopeutettava harkiten ja pitkän aikavälin seuraukset huomioiden.

– Nopeat säästöt ovat usein huonompia. Kun yhtymässä esimerkiksi lomautettiin henkilöstöä, se oli kallista ja tuli kustannuksina takaisin myöhemmin. Akkunan (geriatrian päivystysosasto) sulkeminen toi vain lisää kustannuksia, hän huomauttaa.

Yhtymän perustamisvaiheessa tavoitteena oli, että sote-kustannukset kasvaisivat vain prosentin vuodessa. Hildénin mielestä tavoite ei ollut realistinen.

– Ikääntyminen, terveysteknologian kehittyminen, yleinen kustannusten ja palkkojen nousu kasvattavat kustannuksia. Täytyy hyväksyä, että meillä väestö ikääntyy ja sairastavuus on keskimääräistä suurempaa.

"Vuoropuhelua ja kompromisseja"

Hildén aloittaa Lahden kaupunginhallituksen päätoimisena puheenjohtajana kesäkuun alussa eli valtuustokauden puolivälissä. Tehtävää kaksi vuotta hoitanut Pekka Komu (sd.) jatkaa hallituksen rivijäsenenä. Vaihdoksesta sovittiin valtuustokauden alussa.

42-vuotias Hildén on kokenut kuntapäättäjä. Lahden valtuustossa hän on istunut vuodesta 2005 lähtien.

Kuluva valtuustokausi on Hildénin mielestä ollut hyvähenkinen.

– Tavoitteena on päästä kompromisseihin. Tehdään linjauksia, jotka kehittävät kaupunkia. Jatketaan avoimella vuoropuhelulla. Lahdessa on tehtävä rauhallista, pitkäjänteistä ja faktoihin pohjautuvaa politiikkaa, hän linjaa.

Pormestariksi?

Hildénin mukaan valtuustokauden jälkipuoliskolla on muun muassa valmistauduttava tulevaan pormestarimalliin ja tarkasteltava viranhaltijaorganisaatiota. Vuoden 2021 vaalien jälkeen kaupunginjohtajan virka muuttuu kansliapäällikön viraksi, kun valtuutettujen keskuudesta valitaan pormestari.

Olisiko pormestarius luontevaa jatkoa kaupunginhallituksen puheenjohtajuudelle?

– SDP on ollut sitä mieltä, että kuntavaalit ovat valtuuston vaali. Pormestarivaali heikentäisi koko valtuuston valitsemista, mikä ei ole tarkoituksenmukaista. Pormestariudesta jos kysyy keneltä tahansa ehdokkaaltamme, on vastaus, että jos kannatusta löytyy, on käytettävissä, mutta tätä on liian aikaista spekuloida, Hildén vastaa.

Päättäjä

Sirkku Hildén

Aloittaa Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajana kesäkuun alussa. Kyseessä on päätoiminen luottamustehtävä, josta maksetaan 60 000 euron vuosipalkkio.

42-vuotias terveydenhoitaja (YAMK). Suoritti syksyllä sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Työskennellyt ikääntyneiden kotihoidossa lähes 20 vuotta.

Lähtöisin Nastolasta, asuu Riihelässä.

Toiminut valtuutettuna 14 vuotta ja kaupunginhallituksessa kymmenen vuotta. Johtanut muun muassa sivistyslautakuntaa.

Ollut kolmesti ehdolla eduskuntavaaleissa. Keräsi tämän kevään vaaleissa 4 077 ääntä.

Avoliitossa, yksi lapsi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi