Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Orimattilalainen Arto Hyvönen tekee töitä aamusta iltaan palkatta, mutta se ei aktiivimallissa riitä

Laki ei mahdollista vapaaehtoistyön huomioimista aktiivisuudeksi. Hyvönen pelkää menettävänsä asuntonsa ja on huolissaan ruokajonossa seisovien kohtalosta.

Orimattilalainen Arto Hyvönen on tunnettu hyväntekijä Lahden alueella. Hän hakee päivittäin ruokaa Loviisasta asti jaettavaksi tiistain ruokakassijonossa. Kaikki hoituu talkoilla, pakettiautokin on saatu lahjoituksena ruokien hakua varten. Hyvöstä auttamassa Harriet Suomalainen ja Heidi Pyörre. Kuva: Sami Kuusivirta

Orimattilalainen vapaaehtoistyöntekijä Arto Hyvönen ajaa päivittäin Loviisaan ja paikalliselle S-marketille hakemaan ruokakuormaa, jotta voisi taas tiistaina jakaa ruokaa ilmaiseksi sitä tarvitseville. Lisäksi hän tekee vanhustyötä ja vetää talvisin salibandyä ja kesäaikaan jalkapalloa. Hän koordinoi Orimattilan hyväntekeväisyysyhdistyksen toimintaa ja opastaa muita vapaaehtoisia.

– Teen töitä aamusta iltaan, 80 tuntia viikossa, palkatta. Tämä on minun työtäni, tämä vapaaehtoistyö, ja olen tehnyt sitä aina. En kerta kaikkiaan voi enkä halua jättää näitä apua tarvitsevia pulaan, mutta aktiivimalli on kohdallani täytetty, jos nostan mieluummin jalat pöydälle, Hyvönen sanoo.

Ihan kuin minulle sanottaisiin, että älä enää auta ihmisiä. Vapaaehtoistyöntekijä Arto Hyvönen

Hän sanoo aktiivimallin sopivan kenties joillekin ihmisille, mutta paljon vapaaehtoistyötä tekevän kohdalla se ei toimi. Hyvönen ei ymmärrä, missä välissä hänen pitäisi ehtiä vielä tekemään muutakin työtä.

– Tulee sellainen olo, kuin minulle sanottaisiin, että älä enää auta ihmisiä. Minusta aktiivimalli on ihan perseestä, jos suoraan sanotaan.

"Saadakseen työttömyyskorvausta tulee olla työmarkkinoiden käytettävissä"

Tiistaina Arto Hyvönen lajitteli tavaraa kirpputorilla, jossa saa maksaa jos jaksaa tai ottaa ilmaiseksi, jos rahaa ei ole. Kuva: Sami Kuusivirta

Kela huolehtii työttömän perusturvasta maksamalla peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Kuitenkin työttömyysetuutta voidaan maksaa vain, jos työnhaku on voimassa te-palveluissa.

Hämeen te-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki kertoo, että aktiiviseksi toiminnaksi katsotaan palkkatyössä olo eli "valitettavasti vapaaehtoistyötä eli talkootyyppistä työtä ei katsota lähtökohtaisesti aktiivisuusehtoa täyttäväksi".

– Yksittäisen asiakkaan tilannetta on haasteellista kommentoida, mutta saadakseen työttömyyskorvausta tulee henkilön olla työmarkkinoiden käytettävissä eli jos hänelle tarjotaan työtä tai työhallinnon palvelua, joiden kautta aktiivisuusehto täyttyisi, olisi hänellä oltava mahdollisuus ottaa työ tai työllistymistä edistävä palvelu vastaan. Te-asiantuntijalla ei ole päätösvaltaa aktiivisuusasiassa. Kela saattaisi olla oikeampi taho vastaamaan, Mannisenmäki sanoo.

"Aktiivimalli ei koskaan johda etuuden epäämiseen kokonaan"

Kelan juristi Antti Ristimäki kertoo, että laki ei mahdollista vapaaehtoistyön huomioimista aktiivisuudeksi, vaikka vapaaehtoistyötä olisi tehty runsaastikin.

– Jos aktiivisuus ei ole ollut tarkastelujakson aikana riittävää, työttömyysetuus maksetaan seuraavalta 65 maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna. Aktiivimalli ei siis koskaan johda etuuden epäämiseen kokonaan, Kelan etuuspalveluiden lakiyksikössä työskentelevä Ristimäki kertoo.

Mannisenmäestä kuulostaa mielenkiintoiselta, että joku työllistää itsensä täysipäiväisesti omassa yhdistyksessään ilman minkäänlaista korvausta.

– Työttömyysturvan näkökulmasta tämä saattaisi tulla te-toimiston päätöksenteon piiriin, mutta näillä tiedoilla ei voi tietää tarkasti, menettäisikö henkilö työttömyysetuuden. Yhdistystoiminta, joka saa julkista rahoitusta, voi täyttää aktiivisuusehdon, mutta ei siis mikä tahansa yhdistystoiminta.

Hyvönen: Suomella alkavat olla asiat aika huonosti

Orimattilalainen Arto Hyvönen ihmettelee, miksi lorvailu kotona on viranomaisten mielestä aktiivimalliin sopivaa, mutta vapaaehtoistyö ei. Kuva: Sami Kuusivirta

Hyvönen on puhunut tilanteestaan omien sanojensa mukaan yli 50 ihmiselle, mutta ei ole vielä saanut päätöstä. Hän kertoo puhuneensa asiasta myös kansanedustajille, mutta "eihän heillä ole mitään päätösvaltaa yksittäisen ihmisen asiassa". Hyvösen mukaan hänen tilanteensa ei ole ainutlaatuinen, hän kertoo tietävänsä vastaavia tapauksia muualtakin Suomesta.

Hyvönen elää jatkuvassa pelossa, että joutuu karenssiin, lentää ulos asunnostaan ja laskut menevät ulosottoon. Hyvönen on huolissaan siitä, että jos niin kävisi, kaikki autettavat jäävät oman onnensa nojaan. Hyvönen ei halua velvoittaa ketään muuta tekemään samaa työmäärää palkatta kuin hän itse tekee, eikä hän tiedä, olisiko kenelläkään siihen edes mahdollisuutta.

– Tällä hetkellä saan vielä työttömyyskorvausta. Mutta puoli vuotta sitten minulta meni kämppä alta, kun Kela oli mokannut jonkun tuen kanssa, enkä saanut tukea. Asuin sitten kavereiden nurkissa, ja hiljan sain tuet takautuvasti, niin sain maksettua takuuvuokran ja pääsin muuttamaan taas omaan asuntoon.

Lue myös: Puolueiden kynnykset ennakoitua matalammat – kokoomus ja vihreät välttelivät yksityiskohtaisia kynnyskysymyksiä
 

Hyvönen kertoo, että on sanonut Kelassa suoraan, ettei ota töitä vastaan.

– En haluaisi lopettaa vapaaehtoistyötä. Tälle on tarvetta. Yhtenä tiistaina oli 141 ihmistä ruokakassia jonottamassa, perheitäkin. Ei perheitä ole jonossa ennen näkynyt. Suomella alkavat olla asiat aika huonosti.

Työttömyysetuuden saaja

Aktiivimalli

Aktiivisuutta tarkastellaan 65 maksupäivän jaksoissa. Aktiivisuusehdon voi täyttää työsuhteessa tehtävällä palkkatyöllä, yritystoiminnalla, opiskelemalla tai erilaisiin palveluihin osallistumalla.

Palkkatyötä tulee olla tarkastelujaksolla vähintään 18 tuntia, ja tuntipalkan tulee olla vähintään 7,04 euroa.

Yritystoiminnan aktiivisuus on riittävää, jos siitä saatava tulo on vähintään 245,64 euroa tarkastelujakson aikana. Opiskelussa ja palveluissa riittävä aktiivisuutta kerryttävä aika on viisi päivää.

Lähde: Kela
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi