Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Maaseutu kasvaa kovaa vauhtia umpeen

Pusikoitumista on mahdollista ainakin hillitä, suunnittelijahortonomi Christina Walden muistuttaa.

Omenapuiden leikkaaminen on yksi kevään askareista. Kuva: Katja Luoma

Vaikka talven paksun lumikerros ei ole ihan vielä antautunut kevään lämmölle, on Asikkalassa sijaitsevan vanhan maatilan pihapiiristä huomattavissa heinolalaisen Christina Waldenin kädenjälki.

Rannan koivukujan puut on istutettu silmää miellyttäen tasaisin välein ja hangen alta pilkistävät käsin kasatut kiviaidat. Myös pihan hiekkakäytävät ovat täydellisen luotisuorat – ja valtavan siistit.

– Jokainen tekee vapaa-ajallaan mikä mukavalta tuntuu. Minä hinkkaan näitä hiekkakäytäviä, Walden naurahtaa.

Waldenin kädenjälki näkyy navetan puhtaan valkoisena kalkkipintana. Kuva: Katja Luoma

"Meillä on varaa myös esteettisiin arvoihin"

15 vuotta pihasuunnittelu- ja viherrakennuspalveluita oman yrityksensä kautta tarjonnut suunnittelijahortonomi Walden toivoisi maanomistajien ottavan nykyistä isompaa vastuuta maisemien hoidosta.

– Meillä on kansakuntana varaa myös esteettisiin arvoihin, Walden näkee.

Malliksi hän ottaisi Etelä-Ruotsin, missä vahvasta puutarhakulttuurista on tullut jopa matkailuvaltti. Samaan hengenvetoon Walden muistuttaa, että suurin osa maanomistajista kantaa vastuunsa.

– Mutta varsinkin haja-asutusalueella yksittäiset rytöläjät kyllä herättävät huomiota.

Pellolta kerätyistä kivistä on syntynyt käsityönä kiviaita, Christina Walden esittelee. Kuva: Katja Luoma

Muutoksen pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen

Walden on erityisen huolissaan juuri maaseudun maisemista. Asemakaava-alueilla on noudatettava julkista ilmettä määrittäviä ohjeita ja määräyksiä, mutta haja-asutusalueilla ohjeita ei juuri ole – ja olemassa olevat ohjeet on liian helppo jättää huomiotta.

– Rakennusmääräykset tietysti määrittävät jotakin, mutta kun poikkeamisesta ei ole seurauksia, on noudattamatta jättäminen helppoa.

Esimerkiksi rantarakentaminen on Waldenin mukaan jo nyt hyvin säädeltyä, mutta ei ongelmatonta. Vapaa-ajan asunnoissa suositaan tällä hetkellä esimerkiksi isoja maisemaikkunoita, joiden kautta halutaan luonnollisesti suora näköyhteys vesistöön.

– Sitten kaadetaan rannalta kaikki puut, eikä ajatella sitä, näyttääkö ranta enää ehyeltä vesistöltä päin katsottuna, Walden harmittelee.

Sääntelyä hän ei kuitenkaan kaipaa yhtään enempää: muutoksen tulisi perustua vapaaehtoisuuteen.

Rakennuskannan ylläpito on taloudellinen haaste

Walden myöntää, että varsinkin vanhojen maatilojen omistajille pelkkä rakennuskannan ylläpito on valtava taloudellinen haaste. Samalla hän muistuttaa, että rakennuksista huolehtiminen on myös maisemanhoitoa.

– Voisi miettiä, että tarvitaanko kaikkia rakennuksia edelleen? Sen sijaan, että rakennukset jätetään kaatumaan itsekseen, voisi niitä myös purkaa, Walden pohtii.

Aiemmin laidun-eläimet tekivät korvaamatonta maisematyötä, jota ihmisen on lähes mahdoton jäljitellä. Suunnittelijahortonomi Christina Walden

Omia nurkkiaan kannattaisi siivoilla muutenkin. Maatiloilla pihoille unohtuu usein tarvetyökaluja ja työkoneita, jotka näyttävät helposti roskilta – vaikka eivät sitä olisikaan.

Kaikelle tavaralle pitäisi kuitenkin olla oma, ajateltu paikkansa.

Yksi näkyvimpiä muutoksia maaseudun maisemassa on umpeenkasvaminen, jonka ehkäisyä Walden pitää tärkeänä. Samalla se on kuitenkin raskasta ja aikaa vievää työtä.

– Työmaa on ihan tolkuton. Aiemmin laiduneläimet tekivät korvaamatonta maisematyötä, jota ihmisen on lähes mahdoton jäljitellä, Walden myöntää.

Walden toivoo, että umpeenkasvamista pyrittäisiin kuitenkin ainakin hillitsemään. Iso apu voi olla esimerkiksi kesälampaista, joita käytetään jopa luonnonsuojelualueilla maisemanhoitotarkoituksiin, mutta ihmisvoiminkin saa paljon aikaiseksi.

– Maisemanhoitotyön voi ajatella myös fyysisenä harrastuksena. Erilaiset raivaustyöt ovat todella monipuolista liikuntaa, jonka jälkeen ei tarvitse enää lähteä jumpalle, Walden vinkkaa hymyillen.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi