Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Liipolan ostarille on luonnosteltu tornitaloja - asukasillassa palautetta tuli korkeudesta ja sijoittelusta

Eteläisen Lahden asukasillassa keskusteltiin myös Launeen monitoimitalosta ja kehätiestä.

Eteläisen Lahden asukasilta keräsi runsaasti kiinnostunutta väkeä. Kuva: Katja Luoma

Eteläisen Lahden asukasilta keräsi runsaasti väkeä Liipolan monitoimitaloon keskiviikkona. Esillä oli muun muassa suunnitelmia alueen tulevista hankkeista.

Paljon palautetta saivat ainakin luonnokset Liipolan ostoskeskuksesta. Ajatuksena on, että nyt tyhjillään oleva länsiosan liikekiinteistö purettaisiin ja tilalle tulisi asuin- ja hoivarakentamista.

Tarvittava kaavamuutos on aloitusvaiheessa, ja ensimmäinen kiinteistön omistajan luonnos rakennuksista oli esillä asukasillassa. Siinä tontille rakennettaisiin muun muassa kaksi 12-kerroksista tornitaloa. Lähistöllä on nykyään ainakin 6-kerroksisia taloja.

Korkeus kuitenkin vaivasi osaa asukkaista. Ainakin paikalla ollut Aija Koivu otti esiin korkeiden tornitalojen vaikutuksen maisemaan.

– Lahdessa pitäisi panostaa maisemaan ja ympäristöön, hän painotti ja kannatti mieluummin vaikkapa kolmea matalampaa taloa.

Samanlaisia äänenpainoja kuului ilmeisesti muiltakin, sillä asukasillan lopussa Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskoski totesi, että suunnitelmia täytyy muuttaa.

– Kommentteja tuli talojen korkeudesta ja sijoittelusta, hän kertoi yleisölle.

Asukas Aija Koivu ja kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskoski keskustelivat Liipolan ostoskeskuksen suunnitelmista. Kuva: Katja Luoma

460 ehdotusta nimikilpailussa

Esillä olivat myös Launeelle ensi kesänä valmistuvan monitoimitalon piirustukset. Vasta järjestetty monitoimitalon nimikilpailu keräsi peräti 460 ehdotusta.

– Nyt nimistä on ollut pari kokousta. Museolta on pyydetty nimistä lausunto, että onko niillä yhteyksiä johonkin, kertoo Launeen peruskoulun apulaisrehtori Jukka Manninen.

Nimi on tarkoitus julkistaa syksyllä. Monitoimitaloon on tulossa muun muassa päiväkoti, koulu, nuoriso- ja terveyspalvelut sekä Päijät-Hämeen Ateriapalvelut.

Rakennuksesta saatua palautetta summasi asukasillan lopuksi Lahden Nuorisopalvelujen Toni Ovaskainen. Hänen mukaansa toiveissa on esimerkiksi, että monitoimitaloon tulee toimintaa perheille, ulkotapahtumia, kerhotoimintaa ja vapaa-ajan toimintaa heti koulun jälkeen sekä lähipalveluita. Lisäksi toiminnan toivottiin olevan nuorisolähtöistä.

Riitta ja Eero Viljasen mökkimatka lyhenee kehätien myötä. Kuva: Katja Luoma

Eteläinen kehätie etenee

Väkeä kerääntyi runsaasti myös eteläisen kehätien pisteen ympärille. Sen on tarkoitus avautua liikenteelle ensi vuonna.

Ainakin Eero ja Riitta Viljasen mökkimatka lyhenee kehätien myötä. Rakentaminen ei ole heitä juuri häirinnyt, vaikka siitä pölyä tuleekin. Työmaan räjäytyksistä tulee puhelimeen etukäteen varoitus.

– En ole missään vaiheessa ollut vastustaja, Eero Viljanen sanoo.

Hän tosin myöntää aiemmin olleensa sitä vastaan, että tie kulkee Renkomäen kautta. Nyt rakentamisen alettua on hänen mielestään kuitenkin turha marista.

Risujakin joistakin kehätielle suunnitelluista ratkaisuista tulee. Asukkaat Pirjo Lehtinen, Seija-Liisa Aitkoski ja Margit Mustonen kertovat muun muassa, että kulkureitti Liipolan tunnelin länsipäässä ei mene tunnelin edustalta vaan päältä, mikä on kävelijöille ja pyöräilijöille jyrkkä reitti.

– Liikennesuunnittelijat suunnittelevat kartalla, eivätkä näe korkeuseroja, Lehtinen harmittelee.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi