Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ranta-Kartanon suunnitelmista luvassa jälleen soraääniä – Luonnonystävien mielestä "talot töksähtävät maisemaan"

Lahden tekninen ja ympäristölautakunta hyväksyi tiistaina Ranta-Kartanon kaavaehdotukset. Suunnitelmiin sisältyy kaikkiaan 76 400 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta kylpylähotellille, 50 metrin altaalle ja asumiselle.

Tältä Ranta-Kartanon viihdekeskus voisi havainnekuvan mukaan näyttää Kisapuiston puolelta katsottuna. Kuva: Sigge Arkkitehdit

Kylpylähotellia ja 50 metrin uima-allasta varten laadittava kaavamuutos ei tyydytä Lahden Ranta-Kartanon suunnitelmien arvostelijoita. Esimerkiksi Salpausselän luonnonystävät pitää rakentamista liian korkeana ja tiiviinä, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Petri Honkanen.

– Vesijärveltä päin katsottaessa talot töksähtävät maisemaan ja kaupungilta päin muodostavat näköesteen nykyisille asukkaille, Luonnonystävät toteaa Etelä-Suomen Sanomille lähettämässään kannanotossa.

Uusi kaava ei enää edusta voittanutta kilpailuehdotusta. Salpausselän luonnonystävien pj. Petri Honkanen

Kartanonkadun ja Kyösti Kallion kadun varteen on tulossa kaikkiaan 76 400 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta viihdekeskukselle ja asumiselle. Nykyiseen kaavaan verrattuna Ranta-Kartanoon tulisi suunniteltua korkeampaa rakentamista ja kaksi uutta torniosaa.

"Rakennettava puusta"

Kisapuiston ja Fellmaninpuiston rajaamaa aluetta on suunniteltu vuonna 2006 ratkenneen ideakilpailun pohjalta. Rakentaminen on vasta nyt käynnistynyt entisen Shellin tontin aloituskorttelissa, jossa on lainvoimainen kaava.

– Uusi kaava ei enää edusta voittanutta kilpailuehdotusta. Uudet tornit ovat paljon massiivisempia ja matalat rakennukset Fellmaninpuiston laidalla kerrosta korkeammat. Rakenne on niin tukossa, että Kisapuiston ja Fellmaninpuiston väliin suunniteltuja näkymiä ei käytännössä enää ole, Luonnonystävät katsoo.

Luonnonystävät haluaisi rakennusten madaltuvan kohti rantaa. Korkeimmillaan 11-kerroksiset "betonilaatikot" ovat Honkasen mielestä väärä valinta ympäristökaupunkina itseään pitävälle Lahdelle.

– Koko Ranta-Kartanon alue tulisi rakentaa puusta, ja tästä pitäisi määrätä jo kaavassa.

Havainnekuva Ranta-Kartanon alueen rakentamisesta ja Kisapuistoon suunnitellusta uudesta jalkapallostadionista. Kuva: Sigge Arkkitehdit

"Vähintään yhtä kamala"

Kartanonkadun ja Kyösti Kallion kadun varren kaavaluonnoksista jätettiin syksyllä kolme mielipidettä, jotka tulivat yksityishenkilöiltä. Yksi palautetta antaneista oli Pirjo Virtanen, jonka mielestä Ranta-Kartanon suunnittelussa olisi parasta palata lähtöruutuun. Hänen mielestään uusi kaava on "vähintään yhtä kamala kuin se ensimmäinenkin".

– Lisätornit pitää poistaa. Hotellitorni pitää madaltaa ja lisätä katutilaa Kartanonkadun kulmaan. Katutaidetta pitää olla vain kohtuullisesti. Parvekelasitukset eivät saa olla rauhatonta kuviolasia, Virtanen listasi parannusehdotuksiaan.

Lautakunta yksimielinen

Kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta hyväksyi tiistaina Ranta-Kartanon kaavaehdotukset ja asetti ne nähtäville.

– Tervehdimme ilolla sitä, että on saatu kaava, johon investorit, rakennuttajat ja kaupunki pystyvät sitoutumaan. Paljon on puolin ja toisin joustettu, puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) toteaa.

Kaavat on tarkoitus tuoda valtuuston päätettäväksi kesäkuussa. Ranta-Kartanon kaavoihin on aiemmin jouduttu hakemaan vahvistus korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Jos uusistakin suunnitelmista valitetaan, kaavojen lainvoimaisuuden vahvistuminen voi viedä lähes kaksi vuotta.

– Lautakunnassa kaikki toivovat vilpittömästi, että nyt vältyttäisiin valituskierteeltä ja saataisiin kaupungin sydän rakentumaan.

Kaavasuunnitelmia esitellään yleisötilaisuudessa Koulutuskeskus Salpauksen auditoriossa 7. toukokuuta kello 17.30 alkaen.

Ranta-Kartano

100 miljoonan euron viihdekeskus selvitysvaiheessa

Kisapuiston ja Fellmaninpuiston väliin jäävään Ranta-Kartanoon on valmistunut kaksi asemakaavaehdotusta, joista toinen koskee Kartanonkadun vartta ja toinen Kyösti Kallion kadun varren kortteleita.

Voimassa olevaan kaavaan nähden rakennusoikeutta on lisätty yli 10 000 kerrosneliön eli yhden hypermarketin verran.

Ranta-Kartanon nykyinen kaava vahvistui vuonna 2012. Kaava ei ole toteutunut sellaisenaan, koska rakennusliikkeet eivät ole pitäneet kolmikerroksisten umpikortteleiden ja kapeiden torniosien rakentamista taloudellisesti kannattavana.

Kisapuiston vieressä kulkevan Kartanonkadun varteen suunnitellaan isoa viihdekeskusta Kinos-yhtiön johdolla. Hankkeeseen sisältyy muun muassa 11-kerroksinen hotelli, kylpylä, kaupallisia palveluita, parkkitalo sekä kaupungin rahoituksella tehtävä 50 metrin allas. Selvitettävän viihdekeskuskokonaisuuden kustannusarvio on noin sata miljoonaa euroa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi