Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinolan asuntomessualueen ensimmäinen kiinteistöriita päättyi myyjien voittoon

Yksi Heinolan vuoden 2004 asuntomessutaloista on ollut Päijät-Hämeen käräjäoikeudenkin arvioitavana, kun talon ostanut henkilö vaati myyjiltä oikeusteitse vajaan 70 000 euron hinnanalennusta.

Talon kauppasumma oli ollut noin 460 000 euroa. Ennen kauppaa talo oli kuntotarkastettu.

Ostajan mukaan talossa oli useita virheitä katteesta pohjakerroksen lattiaan. WC-tilojen kaadot olivat vastoin rakennusmääräyksiä. Ilmanvaihto oli alitehoinen ja rakenteissa lämpövuotoja. Saunarakennuksen perustukset olivat painuneet.

Myyjät kiistivät kanteen ja vaativat sen hylkäämistä. Myyjän mukaan ostaja oli käynyt talossa kymmeniä kertoja ennen kauppaa. Ostaja olisi voinut havaita puutteita jo ennakkotarkastuksessa.

Ilmanvaihtokoneen alitehoisuuteen myyjä oli kiinnittänyt ostajan huomiota, lisäksi kuntotarkastaja oli kehottanut tekemään lisätutkimuksia. Ostaja oli viestittänyt myyjälle jo ennen kauppaa, että kone on taloon sopimaton. Hän reklamoi siitä lähes vuosi kaupasta.

WC-tilojen lattian kaadosta ostaja reklamoi lähes kolme vuotta kaupasta. Myyjän mielestä reklamaatio tuli myöhässä. Oikeus oli toista mieltä, sillä kantaja oli saanut tietää virheestä kaksi vuotta kaupasta.

Kallis oikeusriita

Käräjäoikeus toteaa, että talossa on laatupoikkeamia, mutta ne eivät ole niin merkittäviä, että kyseessä olisi maakaaren tarkoittama virhe. Esimerkiksi katemateriaali poikkeaa siitä, mitä rakennuslupapiirustuksissa todetaan. Todistajien mukaan kattomateriaali itsessään ei ole virheellinen.

Pohjakerroksen lattian painumisen syy ei tullut riidattomasti selvitetyksi.

Oikeus arvioi virheiden korjauksen maksavan runsaat 6 000 euroa. Se katsoo, että koska kantaja ei ollut ryhtynyt korjaamaan virheitä, ne eivät olleet vaikuttaneet kiinteistön käyttöön. Kiinteistö ei siten laadultaan poikennut merkittävästi siitä, mitä tuon ikäisen rakennuksen ostaja voi odottaa.

Käräjäoikeus velvoitti ostajan korvaamaan myyjien yhteensä lähes 49 000 euron oikeudenkäynti- ja selvittelykulut. Ostajan omat kulut olivat 17 000 euroa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi