Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tuhansien eurojen palkankorotuksia ja yli 18 000 euron bonuksia – Näin tienaavat Lahden kuntayhtiöiden toimitusjohtajat

ESS selvitti kahdeksan kuntayhtiön toimitusjohtajien palkat, tulospalkkiot ja luontaisedut sekä henkilöstön saamat tulos- tai kannustepalkkiot. Yhdessä yhtiössä koko porukka on saanut keskimäärin yli 3 000 euroa bonusta. Toisessa yhtiössä haluttiin kannustaa jokaista tuhatlappusella siksi, että organisaatiomuutos oli viety hyvin läpi.

Kaupungin suurimman yhtiön, Lahti Energian, toimitusjohtaja Eero Seesvaara tienasi viime vuonna yli 15 000 euroa enemmän vuotta aiemmin. Kuva: Janne Ranne

Lahden suurimpien kuntayhtiöiden toimitusjohtajat saivat viime vuodelta hyviä tulospalkkioita, vaikkei toissa vuodelta maksettuihin bonuksiin yllettykään.

Vuosi sitten nousi kova kohu siitä, että Spatium Toimitilojen toimitusjohtaja Jouni Kanervolle oli maksettu 30 600 euron tulospalkkio.

Viime vuodeltakin Kanervo saa 10 980 euron tulospalkkion normaalin vuosipalkkansa eli 111 180 euron päälle. Spatiumin muulle henkilöstölle (kahdelle) maksettiin yhteensä 13 500 euron tulospalkkiot.

Spatium-kohun jälkeen Lahden kaupunki linjasi, että kuntayhtiön toimitusjohtajan tulospalkkio ei saa ylittää kahden kuukauden palkkaa eikä neljän vuoden aikana olla yhteensä enempää kuin kuukauden palkka per vuosi.

Kanervon lisäksi huimia tulospalkkioita on vuosien ajan maksettu Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipposelle, joka jäi eläkkeelle viime kesänä. Hänen seuraajansa Jouni Lillmanin johtajasopimus ei ole yhtä antelias: vuosipalkka on ”vain” 117 400 euroa, kun Lipponen tienasi 153 500 euroa. Lillman sai viime vuodelta tulospalkkiota 18 400 euroa, kun Lipposelle oli maksettu toissa vuodesta 25 500 euroa. Enimmillään Lipposen bonukset olivat 34 700 euroa vuodelta 2013.

Lillmannille maksettu tulospalkkio on hyvin lähellä kahden kuukauden palkkaa. Lillmanin mukaan Lahti Aquan viime vuotta koskevat tulospalkkaussopimukset oli sovittu aiemmin alkuvuodesta. Tämän vuoden sopimuksissa on huomioitu kaupungin linjaus.

Nähtäväksi jää, täytyykö Lahti Aquan linjata uudelleen tulospalkkioperusteitaan, jottei niitä neljän vuoden aikana kerry enempää kuin neljän kuukauden palkkaa vastaava summaa.

Kuntayhtiöiden muulle henkilöstölle kuin toimitusjohtajalle maksetut tulospalkkiot vaihtelevat kovasti. Lahti Aquan tilinpäätöksen mukaan henkilöstön tulospalkkiolaskelma ei toteutunut kaikkien tavoitteiden osalta, joten varsinaista tulospalkkiota ei jaettu. Henkilöstölle jaettiin kuitenkin 1 000 euron kannustepalkkiot, joiden perusteena oli muun muassa organisaatiomuutosten hyvä läpivienti.

Toissa vuodelta Lahti Aqua maksoi henkilöstölleen 370 000 bonukset, mikä tekee keskimäärin 3 800 euroa henkilöä kohden.

Lahti Energian henkilöstö sai viime vuodelta 400 000 euron bonukset, mikä tekee noin 2 000 euroa henkilöä kohden. Toissa vuodelta bonukset olivat puolet tästä määrästä.

Yhtiö tappiolla, johtajalle tulospalkkio

Lahden Talojen henkilöstön bonukset kasvoivat hieman edellisvuodesta ja olivat 116 000 euroa eli henkilöä kohden keskimäärin yli 3 100 euroa. Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Anttonen sai 18 000 tulospalkkion ja yli 8 000 euron vuosipalkan korotuksen. Toissa vuodelta Anttoselle ei maksettu bonuksia lainkaan.

Palkankorotuksen on saanut myös kaupungin suurimman yhtiön Lahti Energian toimitusjohtaja: Eero Seesvaara tienasi viime vuonna yli 15 000 euroa enemmän kuin edeltävänä vuonna. 214 000 euron vuosipalkan lisäksi hänelle maksettiin 15 000 euron tulospalkkio, mikä on 6 000 euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Oheisesta taulukosta voi poimia tiedon myös siitä, että tappiollinen kuntayhtiö voi maksaa johtajalleen tulospalkkiota. KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki sai viime vuodelta 9 500 euron bonuksen. Toissa vuodelta hänelle ei maksettu bonusta.

Mäen mukaan yhtiön alkutaipaleelle on aiheutunut paljon kuluja esimerkiksi toiminnanohjaus- ja ICT-muutoksista. Kaupunki myös laskee yhtiön toiminta-avustusta 50 000 euroa vuodessa, mikä on vaikuttanut viime vuoden tulokseen.

Toimitusjohtaja Mäki sanoo yhtiön olevan oikeassa suunnassa. Viime vuoden liikevaihto ylsi samalle tasolle kuin vuoden 2017, jolloin oli MM-kisat ja Suomi 100 -juhlavuosi.

Kuva: Anssi Hietamaa
Lahden kaupunki

59 konserniyhteisöä

Lahden kuntakonserniin kuuluu 59 yhteisöä. Näistä 41 on tytäryhtiöitä, 2 säätiöitä, 5 kuntayhtymää, 4 osakkuus- ja omistusyhteisöä sekä 7 yhdistelemätöntä yhteisöä (lähinnä asunto- ja kiinteistöyhtiöitä).

Suurimmat yhtiöt ovat Lahti Energia (liikevaihto 187 miljoonaa euroa), Lahden Talot (55 miljoonaa), Lahti Aqua (37 miljoonaa).

Koko maassa kuntien omistamia yhtiöitä on noin 2 000. Niiden liikevaihto tuplaantui 10 vuodessa seitsemään miljardiin euroon. Kuntien liikelaitoksia on lähes 200. Niiden liikevaihto on yli 4 miljardia euroa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi