Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden torilla ei purematta nielty WWF:n uusia ruokasuosituksia: "Hörhöjä ovat ne, jotka näitä liian kirjaimellisesti uskovat"

Ympäristöjärjestö WWF:n viime viikolla antama suositus ympäristöystävällisestä ruokavaliosta on kansallisiin suosituksiimme verrattuna varsin erilainen. WWF suosittaa, että söisimme lihaa vain kerran viikossa, vain lasillisen maitoa päivässä ja kananmunia kuusi kappaletta kuussa. Kysyimme tällä viikolla Lahden torilla liikkuneilta ihmisiltä, mitä mieltä he suosituksista ovat.

Sonja Nurmi Kuva: Mirja Hussain

Lahtelainen Sonja Nurmi kertoo, että söi ennen söin lihaa joka päivä, nykyään vain kerran viikossa.

– Muutos enemmän kasvisruokaa sisältäviin ruokatottumuksiin on käynyt helposti. Kukkarossa muutos ei ole näkynyt. En ole nähnyt WWF:n suosituksia, mutta en aio noudattaa ainakaan kananmunarajoitteita. Minulla on kotona kuusi kanaa, ja syön 2–3 munaa päivässä. Se jos mikä on lähiruokaa.

Timo Komulainen Kuva: Mirja Hussain

Timo Komulainen Hollolasta on tietoinen WWF:n suosituksista, ja hänestä ne kuulostavat rankalta.

– Syön mielelläni kotimaista lihaa ja luomutuotteita, enkä hanki kasvisruokaa varta vasten. Syön kasvisruokaa, jos sitä on tarjolla. Mutta miten vaikkapa Sysmässä kasvatettu naudanliha olisi pahempi juttu kuin Kiinasta tänne rahdattu soija? Kuka osaisi perustella tämän? Hörhöjä ovat ne, jotka näitä suosituksia liian kirjaimellisesti uskovat.

Satu Kokkonen Kuva: Mirja Hussain

Satu Kokkonen Lahdesta tunnustaa olevansa "tällainen kaksinaismoralisti".

– Itken kun katson ilmastodokumentteja, mutta sitten menen kauppaan ja ostan lihaa, kun se on edullista ja helppo ratkaisu. Lihaa kuluu meillä liikaa, mutta olen kyllä yrittänyt vähentää sen kulutusta. Joskus pidän kasvisruokapäiviä tai jopa -viikkoja. Mietin näitä asioita paljon, mutta toteutus on vaikeampaa. Ja minulla on mies kotona, hän ei oikein kasvisruuista innostu.

Jenni Ketto Kuva: Mirja Hussain

Lahtelainen Jenni Ketto on tutustunut WWF:n suosituksiin. Hänestä kananmunien määrä, vain kuusi per kuukausi, ei istu suomalaiseen korvaan.

– Lihamäärät sen sijaan kuulostavat yllättävänkin isoilta. Syön lihaa noin kahtena päivänä viikossa. Kaverini käyttävät aika paljon kasvisruokaa, vanhemmat ja muu vanhempi sukupolvi taitavat olla vähän hitaampia muuttumaan.

Tomi Järvinen Kuva: Mirja Hussain

Lahtelainen palomies Tomi Järvinen kertoo lisänneensä kasvisruokien ja hedelmien määrää ruokavaliossaan, "mutta pääsyy on ehkä ollut terveys eikä ilmasto".

– Sellaisen muutoksen olen havainnut töissä, että kun teemme usein kimpassa ruokaa työvuoron aikana, salaatteja tehdään nykyään enemmän kuin ennen. Jos sanon, että syön kilon lihaa viikossa puolison kanssa, se taitaa olla vähän alakanttiin arvioitu.

– Niin, sinä söit eilenkin 400 grammaa jauhelihaa, Ketto kiusoittelee.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi