Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Keliakia voi puhjeta myös iholle – kärköläläinen Outi Örn sairastaa sen harvinaisempaa muotoa, ihokeliakiaa

Outi Örnin iho-oireet helpottivat ensimmäisen vuoden jälkeen, kun hän diagnoosin myötä vaihtoi ruokavalionsa gluteenittomaan. Kuva: Katja Luoma

Kärköläläinen Outi Örn ihmetteli alkukesästä 2015 iholle lehahtanutta, kutisevaa ihottumaa, jota oli muun muassa reisissä ja pakaroissa. Myös päänahka ja kainalot kutisivat kovasti. Työterveyslääkäri määräsi kortisonivoiteita ja antihistamiinia nokkosrokkoon.

Eräänä yönä mökillä kutiseva ihottuma paheni entisestään.

– Olin syönyt illalla kolme isoa muurinpohjalettua. Etsin syitä googlettamalla ja menin työterveyteen valmiin diagnoosin kanssa. Epäilin ihokeliakiaa, koska myös polviin ja kyynärpäihin oli pikkuhiljaa ilmaantunut rakkulaista ihottumaa. Laboratoriokokeissa keliakiaan viittaavat arvot olivat selvät.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa tehdyssä tähystyksessä selvisi, että keliakialle tyypilliseen tapaan Outi Örninkin ohutsuolen suolinukka oli olematon.

– Minulla ei ollut suolisto-oireita tai vatsakipuja, joten ihokeliakiaa ei siksi osattu heti epäillä.

Ravitsemusterapeutin kanssa Outi Örn katsoi ruokavalionsa uusiksi. Vehnä, ruis ja ohra ovat kiellettyjen listalla, gluteenitonta kauraa voi käyttää.

– Ajattelin, että tämä on mahdollisuus. Vehnällä ei tee mitään, ja söin muutenkin vähän leipää, joten ohra ja ruis oli helppo jättää pois. En ole pastan ystävä enkä pullanmussuttaja. Ainoastaan äidin karjalanpiirakoiden kohdalla ajattelin, että voi ei, mutta äiti teki karjalanpiirakoita tattarijauhoista ja ne olivat oikein hyviä.

Oireet helpottivat ruokavaliomuutoksen jälkeen noin vuodessa.

Uuden gluteenittoman ruokavalion myötä Outi Örn on alkanut syödä jopa enemmän leipää kuin ennen. Hän ostaa skeä valmiita leipiä että leipoo itse. Kuva: Katja Luoma

– Pariin vuoteen ei ole ollut juuri oireita. Jälkeenpäin olen miettinyt, onko keliakia ollut piilevänä jo pitkään, kun minulla on ollut niveloireita, valkosormisuutta ja aina huono hemoglobiini.

Outi Örn pystyy voitelemaan perheen pojille ruisleivät ja leipomaan tavallisistakin jauhoista, mutta suuhun ei parane laittaa muuta kuin gluteenitonta. Äidin ja muun perheen leivät voidellaan eri veitsillä ja eri margariinirasioista. Ihokeliaakikot ovat suolistokeliaakikkoja herkempiä ja moni voi saada oireita gluteenittomaksi merkityistäkin tuotteista.

– Kaikki eivät uskalla syödä esimerkiksi monissa makeisissa käytettävää glukoosi-fruktoosisiirappia, koska se voi olla valmistettu vehnästä. Vehnätärkkelystä kannattaa välttää, vaikka se määritelläänkin gluteenittomaksi. Itsekin luen tuoteselosteet tarkkaan, esimerkiksi soijakastikkeet ja liemikuutiot voivat sisältää vehnää.

Gluteenittomat tuotteet ovat usein kalliimpia kuin tavalliset.

– On laskettu, että keliaakikolla menisi noin 62 euroa kuukaudessa enemmän rahaa ruokavalion takia. Pienituloisilla se voi vaikuttaa niin, että he eivät pysty noudattamaan ruokavaliota. Antti Rinnehän lupasi palauttaa ruokavaliokorvauksen, joka keliaakikoilta poistettiin vuonna 2016. Saa nähdä, pitääkö lupaus.

Ihokeliakia

Kutisevaa ihottumaa

Ihokeliakia on keliakian harvinaisempi muoto, jota sairastaa noin 10 prosenttia aikuisista keliaakikoista. Lapsilla se on selvästi harvinaisempi.

Oireet ovat voimakkaasti kutiseva, pienirakkulainen ihottuma, jota esiintyy tavallisesti kyynärpäissä, polvissa, pakaroissa ja hiuspohjassa. Ihottumaa voi olla myös muualla.

Hoitona on gluteenittoman ruokavalion lisäksi lääke, joka rauhoittaa oireet nopeasti. Kun gluteeniton ruokavalio alkaa tehota, lääkitys voidaan usein jättää pois kokonaan.

Lähde: Käypä hoito
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi