Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asianajajapako Lahdesta huolettaa konkaria ja nuorta polvea, erityisesti yritysjuristeista on pulaa

Yli puolet koko maan asianajajista toimii Uudellamaalla.

Asianajaja Markku Lunkka on monen muun tavoin huolissaan asianajajien liiasta keskittymisestä pääkaupunkiseudulle. Hän jää eläkkeelle kuun lopussa toimittuaan asianajajana 33 vuotta. Kuva: Sami Kuusivirta

Maakuntakaupungit menettävät ja "suuri ja kaunis" Helsinki voittaa.

Kuva asianajopalvelujen keskittymisestä on huolestuttava, sanoo lahtelainen asianajaja Markku Lunkka. Lahti painii samojen ongelmien kanssa muitten maakuntakaupunkien tapaan.

Esimerkiksi yrityssaneeraus- ja konkurssijuttuja hoitamaan ei tahdo enää löytää kokenutta tekijää Lahdesta. Kun Asianajotoimisto SLPK taannoin haki joukkoonsa vahvistusta, nuoria hakijoita oli, mutta heidän taitonsa eivät vastanneet tarvetta.

– Lahden seudulla tarvitaan varsinkin yritysasioihin keskittyneitä ammattilaisia, sanoo itsekin yritysasioita hoitava Markku Lunkka.

Asianajajaliiton Päijät-Hämeen osaston tuore puheenjohtaja, asianajaja Mirva Lehtinen jakaa Lunkan huolen. Varsinkin nuoret asianajajat hakeutuvat työhön pääkaupunkiseudulle.

– En ymmärrä sitä, sillä maakunnassa nuori juristi pääsee heti tekemään oikeaa, monipuolista työtä ja tapaamaan asiakkaita. Helsingissä siihen pääsee käsitykseni mukaan vasta vuosien jälkeen.

Myös Lehtinen mainitsee epäkohtana yksinomaan yritysasioihin keskittyneitten asianajajien vähyyden Lahden seudulla.

– Siksi palvelut haetaan pääkaupunkiseudulta, jossa ison toimiston tuntiveloitus on usein korkeampi kuin Lahdessa.

Markku Lunkan mukaan asianajotoimistojen tilalle on nyt tullut tilintarkastustoimistoja, joilla on juristeja palveluksessaan. Ne eivät kuitenkaan kuulu Asianajajaliiton valvonnan piiriin. Hintatasossakin on eroa asianajotoimistoihin nähden.

Maakuntakaupunkien asianajotilannetta seurataan myös liitossa. Kuusi asianajajaa kymmenestä toimii Uudenmaan alueella; vuosituhannen vaihteessa Uudellamaalla työskenteli alle puolet asianajajista.

Lähes joka neljäs asianajaja on yli 60-vuotias, Uudellamaalla vain joka kuudes. Päijät-Hämeen, Mikkelin ja Kymen osastojen jäsenistä peräti 40–50 prosenttia on yli 60-vuotiaita.

Kollega vai kilpailija?

Mirva Lehtinen markkinoi Lahtea muutenkin hyvänä asianajajan toimintaympäristönä – ja nimenomaan suhteessa isompiin kaupunkeihin. Lahdessa asianajajat ovat kuin yhtä suurta perhettä, jonka jäsenet pitävät yhteyttä keskenään.

– Toista asianajajaa ei pidetä niinkään kilpailijana vaan enemmänkin yhteistyökumppanina. Helsingissä kollegat ovat enemmänkin kilpailijoita keskenään, koska siellä on kovempi kilpailu toimeksiannoista, hän sanoo.

Kumppanuus näkyy vaikka siinä, että asianajaja voi antaa asiakkaalle vinkin kollegasta, mikäli ei itse jostain syystä pysty hoitamaan toimeksiantoa.

Yksi toimisto lopettaa

Lahdessa on nyt noin 15 asianajotoimistoa, joissa on 36 asianajajaa.

Vuonna 2003 perustetun SLPK:n toiminta päättyy kuun lopussa. Asianajaja Juha Sipilä on siirtynyt Asianajotoimisto Kurki-Suonio ky:n ja asianajaja Ilkka Kopra Atte Niemi oy:n palvelukseen.

Asianajaja Laura Oivanen pitää hyvin todennäköisenä, että palattuaan hoitovapaalta marraskuussa hän jatkaa asianajajana Lahdessa.

Maakunnassa nuori juristi pääsee heti tekemään oikeaa, monipuolista työtä ja tapaamaan asiakkaita. Asianajajaliiton Päijät-Hämeen osaston puheenjohtaja Mirva Lehtinen

Markku Lunkka jää eläkkeelle kuun lopussa toimittuaan asianajajana 33 vuotta.

Hän on saanut kollegoiltaan Helsingissä kyselyjä Lahden seudun tilanteesta. Harkinnassa on sivutoimiston perustaminen Lahteen.

Lahden suurin toimisto on Atte Niemi oy, sen palveluksessa on viisi asianajajaa ja kolme muuta lakimiestä.

Liitolla juhlavuosi

Suomen Asianajajaliiton perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Pääjuhla on elokuussa.

Liitto haluaa juhlavuotenaan tuoda esille asianajajan työtä. Tässä tarkoituksessa liitto on järjestänyt tai järjestää kahdella paikkakunnalla laajennettua asianajajapäivystystä. Lahdessa päivystys on 28. toukokuuta kello 10–17 kaupunginkirjastossa.

Normaalisti asianajajapäivystys Lahdessa toimii tiistaisin kello 17–19. Toukokuun alusta vuoden loppuun on kymmenen päivystysrupeamaa.

Myös liiton julkaisema Advokaatti muistuttaa tuoreessa juhlanumerossaan, että asianajaja voi tehdä uraa pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Lehti esittelee kolme tapausta.

Juttua korjattu 23.4.2019 kello 11: Asianajajapäivystys on Lahden kaupunginkirjastossa 28. toukokuuta, ei huhtikuussa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi