Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vihreiden Juha Tapiola oli kivuta eduskuntaan asti, Kristiina Hämäläinen oli kokoomuksen harvoja onnistujia Päijät-Hämeessä – ESS seurasi kahden haastajaehdokkaan kampanjaa koko kevään

Tapiolan yli 40 000 euroa maksanut kampanja ärsytti joitain kanssaehdokkaita. Hämäläisen äänimäärä kasvoi yli 2 000:lla, mutta kansanedustajan paikkaan tulos ei riittänyt.

Vaalien jälkeinen tapaaminen on lämmin. Tapiola ja Hämäläinen ystävystyivät kampanjan aikana. Kuva: Katja Luoma

Keskiviikkona 6. helmikuuta – saamelaisten kansallispäivänä – Juha Tapiola (vihr.) tekee näyttävän kampanja-avauksen Lahden torilla kuukausimarkkinoiden yhteydessä.

Tapiolan saamelaisuus ei jää huomaamatta. Utsjoen pukuun sonnustautunut Tapiola jakaa tukijoukkoineen poronkäristystä satoja annoksia (imagosyistä tarjolla on myös härkiskäristystä).

Kun Tapiolan teltalle jonotetaan syömään, vieressä pienemmällä budjetilla operoivat muut vihreät ehdokkaat palelevat, jakavat kahvia kaurajuomalla ja vihreää aatetta.

Kontrasti Tapiolan karavaaniin on melkoinen.

Saamelaisten kansallispäivän kunniaksi Juha Tapiola ja hänen tukiryhmänsä jakoi satoja annoksia poronkäristystä Lahden torilla. Kuva: Katja Luoma

Tapiola on toripäivän tähti – jopa kokoomuslaiset ohjaavat toriväkeä Tapiolan teltalle.

– Syökää hyvin, mutta älkää uskoko, mitä se puhuu, sanoo kokoomusehdokkaan kampanja-asuun pukeutunut herra ja nauraa makeasti.

Tapiolan teltalla riittää vilskettä ja muutama potentiaalinen äänestäjäkin.

– Taidan äänestää sinua. Jonkun pitää tökkiä tätä demarivaltaa. Kokoomuslaiset eivät sitä osaa, arviolta 70-vuotias mies sanoi.

Tapiola nyökyttelee ja sanoo "kyllä, kyllä".

Moni torilla tuolloin käynyt saattoi pohtia, että olisiko saamelaisesta Asikkalassa asuvasta talousmiehestä Hämeen vihreiden kansanedustajaksi. Viimeistään tässä vaiheessa Tapiola itsekin alkoi luottaa mahdollisuuksiinsa.

Vaalijännitystä Sibeliustalolla

Kristiina Hämäläinen (kok.) selaa Sibeliustalon Metsähallissa puhelimellaan eduskuntavaalien tulospalvelua. Seinälle heijastettu Ylen vaalilähetys näyttää valtakunnallista tilannetta. SDP näyttää voittavan, mutta ääntenlasku on vielä pahasti kesken. Nouseeko perussuomalaiset isoimmaksi? Onko kokoomuksella mahdollisuuksia? Kuinka pahasti keskusta lopulta kyykkää? Mitä käy Juha Rehulalle?

Tapiolan Juha on menossa läpi, Hämäläinen hihkaisee.

Hämäläisen suusta ei tule kovinkaan montaa järkevää lausetta, kun häneltä kysyy arviotaan ääntenlaskun tilanteesta.

Mitä mieltä olet valtakunnan tuloksesta tähän saakka?

– Hirveän vaikea sanoa... En oo yhtään seurannut. Oon keskittynyt tähän omaan...

Kristiina Hämäläinen järjesti joukkoineen kampanjastartin Möysän Musaklubilla tammikuun lopulla. Mukana vaalistartissa olivat myös Hämäläisen lapset. Kuva: Katja Luoma

Vaikka Hämäläinen on jo toistamiseen ehdolla, ei tulosilta mene kylmänviileästi rutiinilla. Se naurattaa ehdokasta itseäänkin.

Tapiola näyttää ennakkoäänten perusteella menevän läpi. Kotinurkillaan Vääksyssä vaalivalvojaisia pitävä Tapiola pähkäilee, pitäisikö Sibeliustalolle lähteä. Lopulta hän taipuu lähtemään.

– Nyt on niin tiukka tilanne, että en uskalla sanoa mitään, sanoo saamenpuvun päälleen kansanvallan juhlapäivän kunniaksi pukenut Tapiola.

Tapiola palaa puolenyön maissa Asikkalaan.

Pienestä kiinni

79 ääntä.

Tappion täpäryyden ja eduskuntavaalikampanjaan uponneen rahamäärän huomioiden asikkalalaisvaltuutettu ja Lahden kaupunginreviisori Juha Tapiola on kovin rauhallinen.

2 321 ääntä olisi riittänyt kansanedustajan paikkaan. Tapiola sai 2 242 ääntä.

Hymy ei ole niin leveä kuin tavallisesti. Väsymys näkyy kasvoilta. Uskottavan kampanjan tekeminen on rankkaa puuhaa, hän sanoo.

– Totta kai se vähän harmitti, mutta nyt jo helpottaa, Tapiola sanoo puolitoista vuorokautta tuloksen ratkettua lahtelaisen kahvilan pöydässä.

Juha Tapiola kampanjajoukkoineen liimaili mainoksia lettujauho- ja kaurahiutalepaketteihin. Tapiolan kampanjatiimiin kuului parikymmentä aktiivista jäsentä. Kuva: Katja Luoma

Pettymys vaikuttaa olevan oikeasti nitistetty.

– Mirka on hyvä ihminen. Loistotyyppi, Tapiola sanoo ja vaikuttaa olevan tosissaan.

Mirkalla hän tarkoittaa hämeenlinnalaista Mirka Soinikoskea, joka veti Hämeen vihreiden sisäisessä kisassa pisimmän korren.

Muutaman kymmenen äänen ero voisi helposti katkeroittaa. Tapiola sanoo tehneensä kaikkensa, ja siksi tappion myöntäminen on käynyt melko vaivattomasti.

– Mitään en tekisi toisin.

Hämeestäkin löytyy esimerkkejä ehdokkaista, joille tulos oli valtava pettymys. Jopa jotkut läpimenneet ovat raskaasti pettyneitä äänimääriinsä.

Valinta kansanedustajaksi on valtavan suuri kunnia – sitä ei osaa arvostaa, jos valintaa pitää itsestäänselvyytenä.

Syökää hyvin, mutta älkää uskoko, mitä se puhuu. Kokoomusaktiivi Lahden torilla

Tapiola ei ensikertalaisena voinut pitää mitään itsestään selvänä. Hän oli kuitenkin vihreiden jäsenäänestyksen toisen sijan jälkeen melko vakuuttunut siitä, että kamppailee listan kärkisijoista vaaleissa.

Tapiola oli vaaleissa mukana nyt tai ei koskaan -taktiikalla. All in.

Momentum oli, mutta se jäi käyttämättä. Tapiolan mukaan tärkeintä on kuitenkin se, että vihreät sai kahden vaalikauden tauon jälkeen edustajan Hämeestä. Häviö oman listan ehdokkaalle ei paina läheskään yhtä paljon kuin tappio kilpailevalle puolueelle.

Lapissa vihreillä kävi suorastaan huono tuuri.

Liki 8 000 ääntä kerännyt 24-vuotias Riikka Karppinen (vihr.) oli äärimmäisen lähellä jättiyllätystä. Lapista ei koskaan ole ollut vihreää kansanedustajaa. Tänä keväänä se oli lähempänä kuin koskaan.

Paikka jäi yhdeksän äänen päähän. Tarkastuslaskennan jälkeen läpi meni alle 5 000 ääntä saanut Markus Lohi (kesk.). Karppisen kohtalo oli karu. Hän keräsi sympatiaa yli puoluerajojen. Asetelmaa seurattiin tarkkaan valtakunnallisia tiedotusvälineitä myöden.

– Aika monta suvun ääntä hänelle hankin. Jos olisin tilanteen arvannut näin tiukaksi, niin vielä enemmän olisin hänen eteensä tehnyt töitä, sanoo Utsjoella syntynyt Tapiola.

"Tiesin, että tulee sellainen tulos, jota ei tarvitse hävetä"

Hämäläinen on 40-vuotias sairaanhoitaja, kokoomuksen kunnanvaltuutettu ja väistyvä kunnanhallituksen puheenjohtaja Hollolasta.

Kampanjan aikana Hämäläinen sanoo ymmärtäneensä sen, että tulos on huomattavasti parempi kuin neljä vuotta sitten. Jotkut äänestäjät pitivät Hämäläisen läpimenoa varmana, mutta ehdokas sanoo sulkeneensa tällaisilta kommenteilta korvansa.

– Tiesin, että tulee sellainen tulos, jota ei tarvitse hävetä. Tiesin, että minulla on mahdollisuus neljän kärkeen. Sannin [Grahn-Laasosen] ja Kallen [Jokisen] läpimenosta olin varma, mutta arvelin, että kolmannesta paikasta käydään tiukka kisa minun, Timon [Heinosen] ja Millan [Bruneaun] välillä.

Aika nopeasti vaali-iltana käy selväksi, että Hämäläinen on seuraavaksi Orimattilan hyvinvointipäällikkö, eikä kansanedustaja.

Kampanjassa parasta on ihmisten tapaaminen ja heidän huoliensa ja ajatustensa kuunteleminen. Hämäläinen kiersi joukkoineen ahkerasti vaalipiirin torit ja markettien nurkat. Yhteensä tilaisuuksia oli parisensataa. Kuva: Katja Luoma

Hämäläinen kerää lopulta komean potin: 4 649 ääntä. Se on yli 2 000 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Kansanedustajan paikka jää vajaan tuhannen äänen päähän.

Jossittelulle ei jää sijaa.

Kokoomuslaisista edelle yltävät kolme istuvaa kansanedustajaa sekä jättimäisen kampanjan tehnyt Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Bruneau. Lahtelaisten ainoa kokoomustoivo saa vain parisataa ääntä enemmän kuin maltillisella, noin 20 000 euron budjetilla kampanjoinut Hämäläinen. Bruneaun potti riittää varapaikkaan.

– Olen tyytyväinen äänimäärääni. Oma tavoitteeni oli päästä neljän joukkoon. Se ei toteutunut, mutta mitään ei jäänyt hampaankoloon. Minulla oli Hämeen paras vaalitiimi. Teimme kaikkemme ja tulos on ihan mahtava, Hämäläinen analysoi vaalitulosta kahden vaalien jälkeen nukutun yön jälkeen.

Kokoomuksen ehdokasasettelu epäonnistui

Hämäläinen ei ole tyytyväinen kokoomuksen ehdokasasetteluun eikä etenkään puolueen vaalitulokseen Hämeessä. Tavoiteltu neljäs paikka ei ollut edes lähellä.

– Meidän isoin haaste oli se, että listalla oli yhdeksän ensikertalaista, joista vain muutamat ovat omien kuntiensa tai kaupunkiensa keskeisillä paikoilla. Esimerkiksi demareissa tilanne oli täysin päinvastainen. Kaikki heidän ehdokkaansa olivat tunnettuja ja kokeneita nimiä.

Kokoomus sai roimasti takkiinsa niin SDP:ltä kuin perussuomalaisiltakin. Edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna Hämeen kokoomuksen äänimäärä laski yli 4 000:lla.

"Krisseä" äänesti lopulta 4649 hämäläistä. Kuva: Katja Luoma

Kokoomuksen ongelmat eivät rajoittuneet vain epäonnistuneeseen ehdokasasetteluun. Hämäläinen ei halua aiheesta puhua.

Etenkin Päijät-Hämeen puolella hermot olivat kireällä useissa kampanjatiimeissä. Kokoomuslaiset kävivät kovaa reviirikiistaa Lahdessa, oli kyse sitten vaalirahoituksen keräämisestä tai kampanjatapahtumien järjestämisestä.

Hollolalaisen Hämäläisen kampanjaa ei maakunnan keskuskaupungissa katsottu kaikissa porukoissa hyvällä. Jopa yksittäiset mainospaikat raivostuttivat lahtelaisten kokoomusehdokkaiden taustavoimia. Niitä yritettiin ostaa lahtelaisten ehdokkaiden käyttöön isolla rahalla ohi Hämäläisen.

Puolueidensa kummajaiset

Tapiola ja Hämäläinen ovat edustamiensa puolueiden kummajaisia.

Hämäläisen tausta ei ole kokoomuslaiseen stereotypiaan sopiva. Molemmat biologiset vanhempansa jo varhain menettänyt Hämäläinen ei syntynyt kultalusikka suussa tai ruiskukka rintapielessä.

Vajaa kuusikymppinen Asikkalan saamelainen talousmies ei helposti osu puolestaan vihreiden stereotypiaan.

Kristiina Hämäläiselle kevät oli muutosten aikaa. Ennen vaalivapaalle jäämistä ja työpaikan vaihtoa Hämäläinen joi läksiäiskahvit työsuojelukollegoidensa kanssa. Kuva: Katja Luoma

Molemmille puoluevalinta oli silti lopulta luonteva.

Saamelaiselle luonto ja ihminen ovat yhtä – ja siksi vihreät oli looginen valinta, Tapiola sanoo. Ympäristö- ja ilmastokysymysten ohella vihreät on Suomen johtava saamelaisten oikeuksia puolustava puolue, Tapiola jatkaa.

Hämäläistä kokoomuksessa puraisi ajatus mahdollisuuksien tasa-arvosta. Kenestä tahansa voi tulla Suomessa mitä tahansa, Hämäläinen ajattelee. Hän jakaa kokoomuksen arvot yksilönvapaudesta ja -vastuusta. Puolueella ei ole Hämäläiselle itseisarvoa. Hän korostaa yhteistyön merkitystä yli puoluerajojen. Saattoi hän yhteistyökyvystään hyötyä myös vaaleissa, sillä väistynyt kansanedustaja, perussuomalaisista sinisiin loikannut Anne Louhelainen antoi julkisen tukensa Hämäläiselle. Tosin tuloksesta päätellen vain harva Louhelaisen äänestäjä lopulta siirtyi Hämäläisen leiriin.

Kallis harrastus

44 715 euroa, joista omia varoja 41 290 euroa. Niin paljon maksoi Tapiolan kampanja.

– Alusta asti oli selvää, että ehdokas maksaa. Yli 250 euron yksityislahjoituksilta edellytin etukäteissuostumusta. Yksi henkilö pyysi ja sai luvan lahjoittaa 300 euroa. Yrityslahjoitukset tulivat sellaisilta yrityksiltä, joissa olen itse osakkaana. Muilta yrityksiltä en saanut enkä ottanut vastaan vaalitukea, vaikka muutama yritys kysyi tilinumeroa.

Tapiolan kampanjatuote oli "lähiruokaa, eikä mitään kiinalaista krääsää", kuten hän asian ilmaisee. Kuva: Katja Luoma

Tapiolan kampanja oli massiivinen. Niin massiivinen, että joitain muita vihreitä ehdokkaita se ärsytti. Näkyviä tempauksia, asuntoauto, valtava mainoskampanja televisiossa, sanomalehdissä ja katujen varsilla. Kampanja, johon kenelläkään muulla vihreällä hämäläisehdokkaalla ei ollut rahaa.

Joistain saattoi näyttää siltä, että Tapiola ostaa itselleen paikan eduskunnassa. Tapiola ei tällaista ajatellut. Hän vain halusi tehdä mahdollisimman uskottavan ja kunnianhimoisen kampanjan, josta hyötyy koko puolue.

– Vaimo sanoi, että minulla on aina ollut kalliita harrastuksia.

Reilut 40 tonnia muutamassa kuukaudessa on jo todella kallis harrastus.

Hämäläisen kampanja oli hintaansa nähden näkyvä. Talkootyön arvoa on hankala mitata rahassa, mutta ilman tavallisten ihmisten apua Hämäläinen ei olisi kyennyt kampanjaa tekemään. Hän on sydämestään kiitollinen tukijoukoilleen.

– Monelle poliittisesti sitoutumattomalle ihmiselle on tosi iso kynnys laittaa päälle tietyn puolueen tietyn ehdokkaan kampanjaliivi. Tosi moni teki niin mun kampanjan puolesta. Siitä olen ikuisesti kiitollinen.

Tapiola nyökkäilee vieressä.

– Rehellisesti täytyy myöntää, ettei minusta olisi käyttämään vapaa-aikaa jonkun toisen ehdokkaan puolesta.

Esitteitä Hämäläinen jakoi 150-henkisen vaalitiiminsä kanssa kampanjan aikana 45 000. Erilaisia kampanjaan liittyviä tilaisuuksia oli parisensataa ja ajettuja kilometrejä 5 000.

Tapiolan kampanja-asuntoauton mittariin tuli tuhat kilometriä. Esitteitä hän jakoi parinkymmenen hengen tukiporukkansa kanssa tuhansia. Kampanjatuotteisiin kuuluivat myös muun muassa asikkalalaisen myllyn kaurahiutaleet ja biohajoavat ilmapallot.

Mitä seuraavaksi?

Tapiola ei jää odottelemaan neljän vuoden päässä olevia vaaleja. Seuraavat kuntavaalitikin ovat niin ja näin.

– Täytän sunnuntaina 58 vuotta. En usko, että lähden toista kertaa, Tapiola sanoo.

Hän sanoo haaveilevansa jo eläkepäivistä. Vaimo on jo jäämässä eläkkeelle. Tapiolalla on aamukammassa ikänsä puolesta vielä aika monta piikkiä.

– Kuusi vuotta, yhdeksän kuukautta ja 14 päivää, Tapiola laskeskelee.

Juha Tapiola (vihr.) jättäytyi Lahden kaupunginreviisorin päivätöistään vaalivapaalle kuukautta ennen vaaleja. Tapiola sanoo haaveilevansa jo eläkepäivistä. Kuva: Katja Luoma

– Ehkä voisin vähän aiemminkin jäädä. Ensin ehkä vuorotteluvapaa.

Hämäläinen pehmittelee jo nyt – pari päivää vaalien jälkeen – aiempia sanomisiaan. Vielä talvella hän oli vakuuttunut, että kolmatta perättäistä yritystä eduskuntaan ei tule, jos toisella kerralla ei nappaa.

– Muistan kyllä, että lupasin tarjota sulle oluen, jos lähden. En osaa yhtään sanoa. En tiedä olenko ehdolla neljän vuoden päästä, parinkymmenen vuoden päästä vai olenko ollenkaan.

Kaljaa odotellessa.

"Sä oot hyvien puolella"

Kampanjat on kampanjoitu. Tapiola harkitsee ääneen Facebookista vetäytymistä.

– Ei se ole oikein mun juttu, hän sanoo.

Sosiaalinen media on ollut Tapiolalle kampanjaan liittyvä pakollisuus – toisin kuin innokkaasti Instagramiaan päivittäneelle Hämäläiselle.

– Yhteydessä ollaan varmasti. Oli tosi kiva tehdä kampanjaa sun kanssa, Hämäläinen sanoo.

Kristiina Hämäläisen mainoskylttejä olivat urakoimassa muun muassa ehdokkaan puoliso Mika Hämäläinen ja Antti Lepola. Mainosten sijoittelu teiden varsille oli tarkkaan harkittua puuhaa, jossa apuna käytettiin muun muassa tilastoja liikennevirroista. Kuva: Katja Luoma

Tapiolasta ja Hämäläisestä vaikuttaa tulleen ystävät.

– Ainakin soitellaan, eikö niin, Hämäläinen vielä varmistaa.

Sitten halataan.

– Sä oot hyvien puolella.

– Niin sinäkin.

Hyvinvointipäällikkö

Kristiina Hämäläinen

Toukokuussa 41 vuotta täyttävä Hollolan kunnanvaltuutettu ja väistyvä kunnanhallituksen puheenjohtaja. Toimii myös Päijät-Hämeen maakuntahallituksen varapuheenjohtajana.

Toiminut Hollolan valtuutettuna vuodesta 2013. Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen vuodesta 2016.

Aloittaa toukokuussa työt Orimattilan hyvinvointipäällikkönä. Työskennellyt aiemmin muun muassa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä työsuojeluvaltuutettuna ja anestesiahoitajana sekä Lahden ammattikorkeakoulussa tuntiopettajana.

Perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi lasta.

Kaupunginreviisori

Juha Tapiola

Sunnuntaina 58 vuotta täyttävä Asikkalan kunnanvaltuutettu ja maakuntavaltuuston jäsen.

Valittiin Asikkalan valtuustoon ensimmäisellä yrittämällä vuonna 2017. Liittyi vihreisiin samana vuonna.

Työskentelee Lahden kaupunginreviisorina. Toiminut aiemmin muun muassa saamelaisvaltuuskunnan sihteerinä, kunnansihteerinä Savukoskella ja Asikkalassa. Lahden kaupungin palveluksessa Tapiola on ollut vuodesta 2000.

Utsjoella syntynyt saamelainen on asunut Asikkalassa vuodesta 1990.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi aikuista lasta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi