Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymä kokeilee taidetta osana psykoosipotilaiden hoitoa

Hyvinvointiyhtymän ylilääkärin Eija Pertilän mukaan taideprojekti tukee psykoosipotilaiden pakon käytön vähentämisohjelmaa. Kuva: Viena Kytöjoki

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aikoo kokeilla taiteellisia projekteja osana psykoosipotilaiden hoitoa. Hankkeella halutaan lisätä taiteen saatavuutta, saavutettavuutta, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta ja edistetään asiakkaiden hyvinvointia. Hankkeella kehitetään myös taiteen käytön vaikuttavuuden arviointia.

– Kehitämme keinoja ja käytänteitä, joilla voidaan turvata psykoosiasiakkaiden mahdollisuuksia taiteeseen ja kulttuuriin sosiaalisista, taloudellisista ja terveydellisistä olosuhteista riippumatta, tiivistää organisaatiotaiteilija Eili Ikonen hankkeen taustoja.

Hyvinvointiyhtymä on hyödyntänyt taidetta aikaisemminkin osana hoitoa. Taideprojekteja on toteutettu esimerkiksi nuorisopsykiatrialla, ikääntyneiden palveluissa ja lastensuojelussa.

Parin viime vuoden aikana yhtymässä on työskennellyt kymmenen eri alojen yhteisöntaiteilijaa, joiden johdolla on valmistunut esimerkiksi seinämaalauksia, musikaali, elokuvia, taidenäyttelyjä ja konsertillinen sävellyksiä. Tällä hetkellä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä työskentelee taiteilijoita vammaispalveluissa, kuntouttavassa työtoiminnassa ja yhtymän hallinnossa.

Taideprojektien laajentamisen psykoosipotilaille mahdollistaa 25 000 euron suuruinen avustus Opetus - ja kulttuuriministeriöltä. Avustus on osa hallituksen prosenttitaiteen laajentamisen kärkihanketta. Avustussummalla yhtymä palkkaa neljä yhteisöntaiteilijaa.

– Mielenkiinnolla odotamme, mitä rohkea ja aivan uusi toimintamalli tuo mukanaan. Parhaimmillaan se antaa potilaille osallisuuden ja myönteisyyden kokemuksia. Projekti tukee myös pakon käytön vähentämisohjelmaa, sanoo ylilääkäri Eija Pertilä.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi