Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sinnikkäimmät hiihtäjät pääsevät suksille vielä pääsiäisenä, sillä Lahti päätti jatkaa ensilumenladun kunnossapitoa – "Latu on aamuisin ollut yllättävänkin hyvässä kunnossa"

Lämmenneet päivälämpötilat ovat saaneet urheilukeskuksen ladut jo laajalti sohjoisiksi. Raaka-aine tulevan syksyn ensilumenlatua varten on jo säilötty.

Marko Vuori oli suojannut keskiviikon hiihtolenkillään mononsa muovipusseilla vesilätäköiden varalta. Kuva: Sami Lettojärvi

Vaikka päivälämpötilat huitelevat tällä viikolla jopa 15 asteessa, hiihtäjät pääsevät yhä laduille Lahden urheilukeskuksessa. Lahden kaupungin liikuntapaikkamestari Arto Manninen kertoo, että ensilumenladun kunnostamista on tarkoitus jatkaa vielä pääsiäisen pyhien yli.

– Viime viikolla pohdimme asiaa ja taisimme jo päättääkin, että kunnostaminen loppuisi viime sunnuntaihin. Pojat kuitenkin halusivat tehdä encoreja, kun kelitkin näyttävät hyvältä.

Ensilumenreitti kulkee hyppyrimäkien takana, suurmäeltä kohti vesisäiliöitä. Mannisen mukaan laduilla on vielä viime päivinä riittänyt suksijoita.

– Kyllä siellä on ihmisiä käynyt varsinkin aamuisin, kun latupohja on ollut vielä kovempi. Latu on varmaan aamuisin ollut yllättävänkin hyvässä kunnossa.

Keskiviikkona urheilukeskuksen ladut olivat jo laajalti sohjoiset. Kuva: Sami Lettojärvi

Keskiviikkopäivänä hiihtäjiä harvakseltaan

Keskiviikkona noin kello 13 urheilukeskuksen maastossa näkyi muutamia hiihtäjiä, vaikka ladut olivat auringonpaisteesta jo melko sohjoiset. Lahtelainen Marko Vuori oli aikeissa sivakoida iltapäivän aikana yhteensä 33 kilometriä, jotta saisi 3 600 kilometrin kausitavoitteen täyteen.

– Pehmeäähän se on tähän aikaan, hiihtäjä ei saa mitään ilmaiseksi. Pitäisi tulla heti aamulla, mutta silloin hiihtäminen menee seurusteluksi. Nyt saa kiertää kaikessa rauhassa, hän kommentoi.

Varjoisissa kohdissa latupohja oli kuitenkin Vuoren mukaan yhä "kovaa kuin rautatie", ja pitokin kohdillaan. Tulevien kausien varalle hän toivoo, että kaupunki harventaisi hiihtobaanan läheisyydessä seisovia kuusia, jotta niistä ei varisisi neulasia laduille.

– Tänä vuonna kevätmyrsky tuli tavallista aiemmin. Se sotki ladut roskilla.

Vuori aikoo jatkaa hiihtämistä vielä tulevinakin päivinä, vaikka tälle talvelle asetettu kilometritavoite tulisi täyteen ennen lumien lopullista sulamista.

– Katselin, että öiksikin on luvattu nyt sellaisia kahden tai kolmen plusasteen lämpötiloja. Silloin latupohja ei enää kovetu. Tätä (suurmäeltä lähtevää) suoraa pääsee kyllä hiihtämään, jos sitä vaan ajetaan. Uskon, että tulen vielä nautiskelemaan hyvistä keleistä.

Marko Vuori hiihti keskiviikkona urheilukeskuksen jo sohjoisilla laduilla. "Tällä kelillä ei saa mitään ilmaiseksi", hän tuumasi. Kuva: Sami Lettojärvi

Raaka-ainetta säilötty jo uutta ensilumenlatua varten

Noin kolmen kilometrin mittainen ensilumenlatu avattiin Lahdessa viime marraskuun loppupuolella. Latupohja tehtiin kesän yli säilötystä tykkilumesta. Liikuntapaikkamestari Manninen sanoo, että ensi talven varalle suunnitelmat ovat samat.

– Vanhalla raviradalla on odottamassa suurin piirtein samanlainen nökäre lunta kuin viime vuonna. Toiveissa olisi, että saisimme samanlaisen lenkin tehtyä.

Vanhalle raviradalle säilötty lumi odottelee tulevaa kautta sahanpurujen alle peiteltynä. Jos kesästä tulee lämmin, osa säilölumesta luultavasti sulaa pois. Manninen kuitenkin uskoo, että määrä riittää ensilumenladun avaamiseen myös ensi syksynä.

– Pikkuisen siinä tulee hävikkiä.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi