Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ahtialan koulussa tehtiin kaupunkisuunnittelua oppitunnilla – koulukiertue haluaa osallistaa nuoria suunnitteluun

Kolmen koulun koulukiertueella opetellaan lisäksi bussin käyttöä ja pohditaan kestävää liikkumista.

Ysiluokkalaiset Neea Parviainen (edessä) ja Josefina Wallin testasivat kuntopyörää, jota polkemalla sai ladattua kännykän akun. Kuva: Mirja Hussain

Lahden seudun liikenteen bussi on kurvannut päiväksi Ahtialan koulun pihaan, ja sen on täyttänyt luokallinen yläkoululaisia. Kukin on saanut itselleen roolin – vaikkapa rollaattorilla liikkuja, kännykänräplääjä tai koiran kanssa bussiin noussut – ja valinnut roolinsa perusteella istumapaikan.

Valittuja paikkoja käy läpi Lahden seudun liikenteen joukkoliikennesuunnittelija Maria Niemi, joka muistuttaa bussilla liikkumisen etiketistä ja säännöistä, esimerkiksi siitä, miten polkupyörän kanssa bussissa toimitaan.

– Pienet ovat selvästi innoissaan, ja heistä on jännä olla bussissa. Vanhemmille se on jo tutumpaa, mutta varmaan monelle tulee jotain uutta, Niemi sanoo.

Hän arvelee, että esimerkiksi osa maksutavoista kuten mobiilimaksaminen eivät välttämättä ole kaikille tuttuja.

Pienet ovat selvästi innoissaan, ja heistä on jännä olla bussissa. joukkoliikennesuunnittelija Maria Niemi, Lahden seudun liikenne
Kuntopyörän polkeminen sai puhelinten akut latautumaan. Kuva: Mirja Hussain

Millä välineellä tulit tänään kouluun?

Koulun pihalle parkkeerattu bussi on osa Lahti liikkeessä -koulukiertuetta, joka tuo koululle päiväksi oppiaineita kuten joukkoliikenteen ja kaupunkisuunnittelun.

Lähiympäristö ja osallisuus -hankkeen ympäristökasvattaja Emma Marjamäen mukaan koulukiertueella halutaan osallistaa nuoria kaupungin suunnitteluun. Lisäksi ajatus on tuoda kouluihin kestävää liikkumista. Se näkyy esimerkiksi aulassa, missä oppilaat ja opettajat ovat merkinneet, miten ovat tänään kouluun tulleet.

Koulukiertueeseen haki mukaan 12 koulua, joista valittiin mukaan kolme. Kiertue alkoi Tiirismaan koululta ja viimeinen tapahtuma on ensi kuussa Kärpäsen koululla.

Marjamäki kertoo, että kun tapahtumasta kerrottiin Lahden kaupungin verkkosivuilla, järjestäjiin otti yhteyttä vanhempia, jotka kyselivät, miksei tapahtumaa ole heidänkin lastensa koulussa.

Jatko vaatii hankerahoituksen.

– Uskaltaisin väittää, että jossakin vaiheessa hankerahoitusta haetaan, Marjamäki sanoo.

Kaupunkisuunnittelun kokeilua oppitunnilla. Valkoinen nauha tarkoittaa bussireittiä, puupalikat uusia rakennuksia. Kuva: Mirja Hussain

Kaupunkisuunnittelua koululuokassa

Yläkerran kuvataideluokka on muuttunut kaupunkisuunnittelun työpajaksi. Kolme koululaisryhmää asettelee suurille kartoille ideoita siitä, minne päin Lahtea voitaisiin rakentaa lisää, minne laittaa istutuksia, pyöräparkkeja, puisto- tai bussireittejä ja kävelyteitä.

Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskoski muistuttaa nuoria kaupunkisuunnittelijoita ottamaan huomioon myös Paavolan kampuksen.

– Tarkoitus on kertoa kaupunkisuunnitteluun liittyviä perussääntöjä ja lainalaisuuksia ja opettaa, että vuorovaikutus ja keskustelu ovat kaiken A ja O, hän sanoo.

Lehmuskosken mukaan Ahtialan koulussa lähes kaikki ovat huomioineet torin ympäristön.

– Se on iso viesti.

Nuorten kaupunkisuunnittelua ei tehdä huvin vuoksi, vaan suunnitelmat tallennetaan. Toisella oppitunnilla oppilaat antavat palautetta lähialueen liikenteestä, kuten listaavat vaaranpaikkoja ja muita huomioita. Palautteet tallennetaan kaupunkisuunnittelun järjestelmään ja niitä voidaan käyttää myöhemmin hyväksi.

Tiirismaan koululla suunnittelijat saivat palautetta, joka liittyi Rukoushuoneen alueen suunnitteluun.

– Suunnittelija tutustui siihen seuraavana päivänä, kertoo Lahden kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saari..

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi