Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Notre Damen palo koskettaa myös Lahden seurakunnissa

Lahdessa ei järjestetä tukikonserttia Notre Damen jälleenrakennuksen hyväksi. Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunk

Maanantaina tuleen syttyneen ja palosta pahoin kärsineen Pariisin Notre Damen katedraalin kohtalo on puhuttanut ihmisiä myös Lahden seurakunnissa. Lahden seurakuntayhtymän viestintäpäällikön Markus Luukkosen mukaan Notre Dame on koskettanut seurakuntalaisia monesta eri syystä.

– Lahtelainen urkuri Kalevi Kiviniemi on esiintynyt Notre Damessa useasti ja toisaalta taas Notre Damen oma urkuri Vincent Dubois on esiintynyt meillä Lahdessa Urkuviikoilla. Lisäksi Pariisi on miljoonakaupunki ja osalla ihmisistä on ollut tuttavia paikalla ja Notre Damen palo on koskettanut heitä myös sitäkin kautta, Luukkonen kertoo.

Turun Tuomiokirkossa järjestetään konsertti, jonka tuotto ohjataan lyhentämättömänä Notre Damen katedraalin maailmanlaajuiseen uudelleenrakennusrahastoon. Luukkosen mukaan mitään vastaavaa ei Lahdessa ole suunnitteilla.

– Olemme puhuneet kirkkoherrojen ja -muusikoiden kanssa siitä, että katedraalin ja sen jälleenrakentamisen puolesta esirukoillaan pääsiäisen aikana Lahdessa järjestettävissä messuissa, sanoo Luukkonen.

Lahden seurakuntayhtymä on aikaisemmin auttanut kotimaassa poltettujen kirkkojen uudelleenrakentamista suuntaamalla kolehdin keräykset jälleenrakentamiseen. Luukkonen ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että kolehti ohjattaisi jossain vaiheessa Notre Damelle.

– Kolehdit kerätään ennalta laaditun kolehtisuunnitelman mukaisesti eikä minun tietooni olisi ainakaan tullut, että tulevia kolehteja oltaisi kanavoimassa uudelleen. Toisaalta esimerkiksi Ylivieskassa vuonna 2016 tuhopoltetun kirkon jälleenrakentamiseen kerättiin kolehti vasta tämän vuoden alussa, eli tällainen tulipalo voidaan huomioida kolehdissa myöhemmin.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi