Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pintaremonttia kaivanneessa lahtelaistalossa useita laatuvirheitä – käräjäoikeus purki talokaupan

Talossa havaittujen virheitten korjaaminen olisi tullut maksamaan maltaita, joten ostajien vaatimuksesta oikeus purki kaupan. Kuva: Anssi Hietamaa

Lapsiperheen neljä vuotta sitten tekemä omakotitalokauppa ei sujunut suunnitellusti. Perheen kuopus oli taloissa räkäinen, joten vanhemmat tilasivat homekoiran. Siitä alkoi tapahtumaketju, joka vei ostajat ja myyjät käräjille.

Myyjien mukaan talo kaipasi vain pintaremonttia. Talossa käyneitten rakennus- ja asumisterveysasiantuntijoitten näkemys oli toinen.

Ostajat vaativat käräjäoikeudessa 149 000 euron arvoisen talokaupan purkua. Kanteen mukaan talossa on useita vauriokohtia, muun muassa ulkoseinässä, kattorakenteissa ja lattiassa. Vanhan katon päälle oli asennettu uusi purkamatta vaurioituneita puuosia. Remontin yhteydessä oli heikennetty tuuletusta.

Ostajien mukaan talossa ei ollut lainkaan salaojia, vaikka myyjien mukaan yhdellä sivulla salaoja on. Tästä on maininta kauppakirjassa. Oikeudessa myyjä kuitenkin väitti, että kauppakirjaan oli kiireessä tullut virhe. Myös ostajien mukana taloon tutustunut todistaja muisteli myyjien puhuneen salaojista.

Oikeus kuuli todistajana talon naapuria. Tämä oli tehnyt havaintoja talon sisäilmasta ja kertonut nenänsä menneen tukkoon sisätiloissa. Myyjän mukaan todistajan puheet olivat valetta.

Myyjät kiistivät laatuvirheen

Myyjät kiistivät ostajien väitteet talon laatuvirheistä. He eivät olisi tehneet kauppaa, jos he olisivat tienneet ostajien esille tuomista virheistä.

Käräjäoikeus katsoo keskiviikkona antamassaan tuomiossa, että talossa on maakaaren tarkoittama laatuvirhe ala- ja yläpohjassa sekä ulko- ja väliseinissä. Laatuvirheitä ovat myös salaojan puuttuminen sekä sisäilmaongelma.

Virheitten korjaaminen maksaisi lähes 120 000 euroa. Ostajilla on siten oikeus purkaa kauppa. Oikeus velvoitti myyjät palauttamaan kauppasumman ostajille.

Talo sijaitsee Lahdessa.

Ostajat olivat asumisaikanaan tehneet talossa remonttia ja vaativat myyjät korvaamaan heille 29 000 euron kiinteistön arvoa lisänneinä kustannuksina. Oikeus arvioi kustannukset 20 000 euroksi.

Myyjät vaativat ostajia korvaamaan heille saamastaan asumishyödystä 55 000 euroa. Oikeus määritteli asumishyödyksi 25 000 euroa.

Myyjien on korvattava ostajien oikeudenkäynti- sekä selvittelykuluja 33 000 euroa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi