Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vuorohoito jatkuu nykyisessä laajuudessaan Lahdessa – "Mietimme asiaa perheiden kannalta"

Iltahoitoa oli tarkoitus keskittää, mutta suunnitelma pantiin jäihin. Asiaan palataan viimeistään ensi vuonna.

Vuorohoidossa olevien lasten määrä on Lahdessa moninkertainen vertailukaupunkeihin nähden. Kuva: Sami Kuusivirta

Varhaiskasvatuksen vuorohoito jatkuu nykyisessä laajuudessaan Lahdessa. Hoitoa oli tarkoitus keskittää siten, että iltahoito loppuisi Ahtialassa, Launeella ja Villähteellä, mutta tiistaina kokoontunut sivistyslautakunta hylkäsi esityksen äänin 4–8.

Lautakunta päätti, että seuraavan kerran yö-, ilta- ja viikonloppuhoitoa tarkastellaan viimeistään ensi vuonna koko kaupunkia koskevan palveluverkkotyön yhteydessä ja uusien päiväkotien valmistuessa.

Olisi kohtuutonta lähteä hakemaan lasta keskustasta. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anneli Viinikka (sd.)

– Mietimme asiaa perheiden kannalta, että lapsille ei tule hoitoon viemisessä ja hakemisessa pitkiä matkoja. Tänä päivänä on paljon työtä, jota tehdään 24/7, puheenjohtaja Anneli Viinikka (sd.) perustelee päätöstä.

Ensi vuonna valmistuu muun muassa Launeen monitoimitalo sekä Paavolaan Laaksokadulle rakennettava päiväkoti. Viinikan mukaan lautakunta haluaa tutkia, voidaanko iltahoitoa järjestää uudessa monitoimitalossa.

– Launeen kaupoissa on töissä paljon vanhempia, joiden on pakko saada lapsi iltaisin hoitoon. Olisi kohtuutonta lähteä hakemaan lasta keskustasta.

"Hankaloittaa arkea"

Iltahoidon keskittäminen olisi tuonut arviolta 180 000 euron vuotuisen säästön. Keskittämistä kannattivat lautakunnassa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien edustajat.

Lautakunnan enemmistön mielestä vuorohoidon muutokset voisivat heikentää vanhempien mahdollisuuksia ottaa työtä vastaan.

– Sanotaan, että Lahdessa on lyhyet matkat päivähoitoon, mutta jos ei ole omaa autoa käytössä, se kyllä hankaloittaa aika monen perheen arkea, Viinikka toteaa.

Lahdessa on vuorohoidossa noin 560 lasta. Vuorohoidossa olevien lasten osuus on Lahdessa moninkertainen verrattuna pääkaupunkiseutuun, Tampereeseen ja Ouluun. Laskennallisesti Lahti voisi säästää jopa miljoona euroa, jos vuorohoidon määrä saataisiin vähennettyä vertailukaupunkien tasolle.

Viinikan mukaan kaikki vuorohoidossa olevat ovat sitä tarvinneet.

– Vaikea on olla järjestämättä vuorohoitoa, jos siihen on tarvetta. Muissakin kaupungeissa on paljon yksinhuoltajaperheitä. Onko muissa kaupungeissa sitten enemmän tukiverkkoa kuin meillä? hän pohtii.

Hoidettavia ajoittain vähän

Vuorohoitoa tarjoavissa päiväkodeissa tulee ajoittain tilanteita, että hoidossa on vain pieni määrä lapsia. Sivistyslautakunnan varapuheenjohtajan Sari Niinistön (kok.) mielestä muutoksia tarvitaan sekä taloudellisista että toiminnallisista syistä.

Hänen mukaansa työntekijät ovat osin turhautuneita pieniin lapsimääriin. Yksin työskentely koetaan vaikeaksi turvallisuussyistä. Iltahoidossa lastentarhanopettajat eivät useinkaan ole mukana.

– Näistä syistä johtuen henkilöstö olisi ollut tiivistämisen kannalla. Myös taloudelliset tekijät puolsivat muutoksia, vaikkakin muutokset jäivät pohjaesityksessä verraten pieneksi, Niinistö katsoo.

Juttua päivitetty 17.4.2019 kello 16.10.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi