Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Karjalaseura ei suostu kaupungin kilpailuvaatimukseen evakkopatsas-asiassa - kaupungilta virallinen lausunto ensi viikolla

Matti Silvennoisen tekemä havainnekuva Evakkopatsaasta. Kuva: Matti Silvennoinen

Lahteen evakkopatsasta valmistellut Lahden Karjalaseura kertoo, ettei se aio suostua patsasta koskevaan Lahden kaupungin kilpailutusvaatimukseen. Lahden Karjalaseura aikoo etsiä evakkopatsaalle uutta paikkaa saamiensa yksityisten tonttiehdotusten pohjalta. Vaihtoehtona on myös lähteä tunnustelemaan sijoituskunnaksi esimerkiksi Hollolaa tai jotain muuta Lahden naapurikuntaa.

Evakkopatsaan toteutuksesta vastaavan evakkopatsastoimikunnan tiedottaja Lasse Koskinen sekä Lahden Karjalaseuran puheenjohtaja Raimo Koukonen ja tapasivat Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen tiistaina 16. huhtikuuta. Tapaamisessa oli läsnä myös Lahden julkisen taiteen työryhmään kuuluva Lahden kaupungin taidemuseon amanuenssi Liisa Mäkitalo. Neuvotteluissa Timonen uudisti kilpailuttamisvaatimuksensa, johon Lahden Karjalaseura ei suostunut.

Lahden kaupungin julkisen taiteen toimikunta esitti patsaasta kilpailuvaatimuksen maaliskuussa. Lahden kaupunki tarjoutui järjestämään kutsukilpailun ja vastaamaan sen kustannuksista. Lahden Karjalaseuran ehdotuksen lisäksi kilpailuun kutsuttaisiin kaksi muuta taiteilijaa.

Lahden Karjalaseuran ehdotuksen on luonut taiteilija Pekka Asikainen, ja patsaan toteuttaisi taiteilija Reijo Huttu. Lahdessa patsaan sijoituspaikka olisi Lahden Kalmarin puisto.

"Joka tapauksessa patsas tulee"

Kuvanveistäjä Huttu on Lahden Karjalaseuran jäsen.

­-  Meillä ei ole järkeä lähteä kampeamaan omia taiteilijoitamme ja seuran jäseniä tästä hommasta pois. Kilpailuttamalla vain halutaan Reijo Huttua ulos, koska hän ei kuulu taiteilijoiden kermaan, patsastoimikuntaa johtava Koukonen toteaa.

Koukosen mukaan evakkopatsaalle on tarjolla ”erittäin hyvä, ellei parempikin” paikka Lahden keskustasta. Ympäristökunnista sijoituspaikoiksi ovat ehdolla Hollola ja Heinola.

- Odotamme kaupungilta virallista lausuntoa, joka on luvattu ensi viikolla. Sen jälkeen toimikuntamme kokoontuu ja peli tehdään selväksi, että mihin mennään. Joka tapauksessa patsas tulee. Se on yksioikoisen selvää. Reijo Huttu toteuttaa sitä koko ajan.

Rahankeräys alkaa täydellä teholla, kun paikka on vahvistettu.

- Emme ole vielä aukaisseet suurten rahoittajien ovia, mutta meille on rahaa luvattu. Ensin pitää olla sataprosenttisesti kaikki valmiina.

Juttua täydennetty Raimo Koukosen kommenteilla 17.4. kello 12.39.

Juttua muokattu 18.4. kello 9.00. Muutettu sukunimi Kaukonen Koukoseksi.

Juttua muokattu 19.4. kello 15.28. Lisätty tieto, että myös Lasse Koskinen oli paikalla Pekka Timosen isännöimässä tapaamisessa.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi