Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jokimaan biokaasulaitos hiertää asukkaita, pelkona erityisesti hajuhaitat – ” Ajatus on hyvä, mutta paikka väärä”

Asukkaat epäilevät myös talojen arvon laskevan ja liikenteen lisääntyvän. Laitoksen ympäristölupahakemus on meneillään.

Moni käsi nousi, kun asukastilaisuudessa kysyttiin, kuinka moni oli paikalla biokaasulaitoksen vuoksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden Jokimaan ravikeskuksen läheisyyteen suunnitteilla oleva biokaasulaitos aiheuttaa huolta ja ärtymystä alueen asukkaissa. Erityisesti asukkaita sapettaa se, seuraako laitoksesta alueelle hajuhaittoja.

Moni biokaasulaitosta vastustava paikallinen oli paikalla tiistai-iltana Jokimaan ravikeskuksessa, jossa oli järjestetty asukastilaisuus Rälssin maanvastaanottoalueen maisemointisuunnitelmista. Sinänsä Rälssi ja biokaasulaitos eivät toisiinsa liity, mutta etukäteen moni oli saanut tiedon, että myös biokaasulaitosta käsiteltäisiin tilaisuudessa.

Biokaasulaitoksen vastustamisessa on toiminut aktiivisesti ainakin Jokimaan omakotiyhdistys. Tilaisuudessa jaettiin yhdistyksen nimellä varustettuja lomakkeita, jolla muistutuksen laitoksesta pystyi antamaan.

Lisäksi laitosta vastustavaan adressiin on kerätty yhdistyksen aktiivien mukaan arviolta 300–400 nimeä.

– Kaikki, joista minä olen kuullut, sanovat että ajatus on hyvä, mutta paikka väärä, sanoo myös paikalla ollut Jokimaan omakotiyhdistyksen varapuheenjohtaja Markus Partanen.

Tuleeko hajuhaittoja?

Jokimaan biokaasu oy hakee parhaillaan biokaasulaitokselle ympäristölupaa. Lupahakemuksen tiivistelmän mukaan alueella on tehty hajumallinnus, jonka mukaan olisi epätodennäköistä, että laitos aiheuttaisi merkittävää hajuhaitaa. Samassa tiivistelmässä todetaan, että mallinnuksen mukaan hajuvaikutukset ovat hyvin satunnaisia ja lyhytaikaisia.

Monia asukkaita tämä ei vakuuta lainkaan. Partanen ihmettelee, miten hajuhaitat on voitu mallintaa, jos Euroopassakaan ei ole tehty samanlaista laitosta.

– Asukkaiden kannalta se olisi paras jättää rakentamatta. Se on meidän virallinen kantamme.

Myös asian tiedotusta kritisoidaan.

– Se tuli melkein puun takaa, Partanen sanoo.

Laskeeko talon arvo?

Rälssiä koskeva keskustelu siirtyy illan mittaan välillä myös biokaasulaitokseen. Yhden puheenvuoron käyttää aivan suunnitellun laitoksen lähellä asuva Mira Komi, joka ihmettelee, mitä käyttöä Rälssiin suunnitellulla virkistysalueella on, jos sen naapurissa on biokaasulaitos.

Komi ja lähistöllä asuvat Jouni Peisalo, Martti Åhman ja Matti Seppä listaavat tapahtuman jälkeen biokaasulaitokseen liittyviä uhkakuvia: hajuhaittojen lisäksi pelkona ovat asuntojen arvon romahdus ja liikenteen lisääntyminen.

Joku huomauttaa, että usein tuuli käy juuri laitoksen suunnasta.

Muutenkin paikalla olijoiden konsensus tuntuu pitkälti olevan se, että metsää kyllä riittää, jonne laitos pitäisi mieluummin rakentaa sen sijaan, että se sijoitettaisiin näin lähelle asutusta.

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtenäisen tiukasti laitosta vastaan. Paikalla ollut Päivi Korpijoki-Virtanen kertoo, että vietti itse lapsuutensa Suomen ensimmäisen biologisen puhdistamon lähellä Espoossa. Haju ei häntä suuremmin häiritse, mutta hän kertoo kuitenkin ilmoittaneensa vastustavansa hanketta.

– Talo menettää arvoaan, kun toiset pelkäävät hajua, hän perustelee.

Myös Korpijoki-Virtanen toivoo monen muun tavoin, että laitos rakennettaisiin kauemmas metsään. Itse biopolttamo on hänen mielestään kuitenkin hyvä asia.

Laitos

Biometaania ajoneuvoille

Jokimaan biokaasulaitoksen on tarkoitus tuottaa biometaania sekä maanparannusaineita ja lannoitevalmisteita.

Aluksi jätteitä on tarkoitus käsitellä enintään 15 000 tonnia, myöhemmin enintään 19 500 tonnia vuodessa.

Lupahakemuksen tiivistelmän mukaan laitoksella käsitellään ensisijaisesti hevosenlantaa sekä muita orgaanisia jätteitä, kuten kaurankuorijauetta, panimomäskiä ja peltobiomassoja.

Hankkeen ympäristölupahakemus on parhaillaan meneillään. Ympäristölupahakemuksesta järjestetään kuulemistilaisuus 6.5. Jokimaan ravikeskuksella.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi