Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyky listasi säästöjä: Vanhuksille lisää digitaalisia palveluita, Linkku-bussipalvelu loppuu

Hyvinvointiyhtymä on koonnut kaikilta toimialoilta säästöehdotuksia, joita aletaan työstää. Toukokuussa säästöt tarkentuvat.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä haluaa lisätä vanhusten digitaalisia palveluita. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus on julkistanut pitkän listan toimenpiteitä, joilla se pyrkii saamaan säästöjä. Yhtymä lupaa, että hoitoon tai palveluihin pääsyä ei heikennetä.

Listatut toimenpiteet yltävät diabeteksen hoitotarvikkeista nuorten työllistämiseen.

Jokainen toimiala on tuonut omat säästöehdotuksensa. Vt. toimitusjohtaja Veli Penttilä

Kokoelma on melkoinen sillisalaatti, myöntää yhtymän vt. toimitusjohtaja Veli Penttilä. Listauksessa ei kuitenkaan ole määritelty, paljonko säästöjä kukin toimenpide voisi tuoda tai miten ne konkreettisesti toteutetaan.

– Kyse on aihiosta. Jokainen toimiala on saanut tuoda omat ehdotuksensa. Hallitus hyväksyi nyt teemat, joita ruvetaan työstämään 6. toukokuuta pidettävään kokoukseen. Silloin saadaan enemmän konkretiaa ja voidaan laskea euroja.

Lue myös: Yhtymän palveluverkossa rankka karsinta? – "Havahduttava ja lähdettävä miettimään, mitä vaihtoehtoja on"
 

Ehdotuksissa on näkyvissä kahden eri aikavälin tavoitteet: pieniä, heti toteuttamiskelpoisia asioita ja pitemmän aikavälin ratkaisuja. Viimeksi mainittuihin kuuluu synnytysosastojen toiminnan supistaminen, koska synnytysten määrä keskussairaalassa on selvästi laskenut. Tämä liittyy tulevaan sairaalaan laajennukseen.

Pitkän ajan tavoitteita on myös lisätä digitalisaatiota vanhusten kotihoitoon. Silloin esimerkiksi osa kotikäynneistä voitaisiin korvata kuvapuhelimilla.

Yhtymä aikoo myös käydä läpi tukipalvelunsa, ja selvittää, mitkä niistä on mielekästä tuottaa itse ja mitkä ostaa. Henkilöstökuluja aiotaan karsia lykkäämällä rekrytointeja ja jättämällä vapautuvia tehtäviä kokonaan täyttämättä.

– Tämä on yleinen linjaus eli yhtymässä tarkastellaan kaikkia vapautuvia paikkoja kriittisesti, Penttilä sanoo.

Hammashoidon tiloja yhteen

Lahdessa on suunnitteilla Svinhufvudinkadun hammashoitolan yhdistäminen Launeen terveysaseman suun terveydenhuollon kanssa. Myös Orimattilassa selvitetään mahdollisuuksia koota suun terveydenhuollon yksiköitä samoihin tiloihin. Henkilöstö siirtyy mukana, eikä yhdistyminen hidasta hoitoon pääsyä, yhtymä lupaa tiedotteessaan.

Koululaisten hammastarkastuksissa käytetty kiertävä Linkku-bussipalvelu loppuu, koska Linkkua hallinnoinut Lahden ammattikorkeakoulu ja yhteistyökumppanina toiminut koulutuskeskus Salpaus luopuvat siitä 1.4.2020.

– Linkku ei ole yhtymänkään näkökulmasta saavuttanut sille asetettuja toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita. Isokokoisella bussilla ei ole esimerkiksi päässyt kaikkialle sinne, minne suunniteltiin.

Pop up -rokotustilaisuuksia?

Lahden kauppakeskus Triossa toimivan Terveyskioskin toiminta ei lakkaa, mutta palvelut tuotetaan jatkossa Trioon tulevalla Palvelutorilla. Sitä suunnitellaan parhaillaan, ja toiminnan on tarkoitus alkaa tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa.

Lisäksi yhtymä pohtii erilaisten pop up -palveluiden tarjoamista esimerkiksi kausirokotuksista.

Ikääntyneiden palveluissa yhtymällä on tavoite luopua joissakin kunnissa omasta tehostetun palveluasumisen tuotannosta ja siirtää palvelu ja kiinteistöt yhteistyössä kuntien kanssa yksityiselle palveluntuottajalle.

Palvelun yksityistämistä selvitetään Myrskylän, Pukkilan, Iitin Onnelan ja Hartolan Kotisalon yksiköiden osalta. Orimattilan Koivikko lakkaisi.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi