Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

byMarja-liikkeen lopettava Marja Urpanen on suunnitellut linnanjuhlien puvun Juha Sipilän puolisolle, mutta nyt on aika laittaa lappu luukulle

"On ihmetelty ja valitettu kovasti, että lopetan. Lämmittää mieltä, kun olen saanut näin paljon huomiota", sanoo liikkeestään luopuva pitkän linjan palkittu yrittäjä. Urpanen on suunnitellut juhlapukuja monille tunnetuille naisille.

Marja Urpanen perusti ensimmäisen liikkeensä Tukholmaan jo vuonna 1983. Kivijalkaliikkeiden lopetustahti on viime aikoian ollut kova - niin Tukholmassa kuin Lahdessa. Kuva: Sami Lettojärvi

Parikymmentä vuotta Lahdessa vaatteita suunnitellut ja valmistuttanut Marja Urpanen on päättänyt lopettaa liikkeensä Vapaudenkadulla. Liike on aloittanut loppuunmyynnin ja sulkee ovensa elokuun lopulla.

– Päätös oli vaikea, mutta nyt tuntuu jo helpottavalta. Olen jo 68-vuotias.

Kivijalkakauppojen suosio on Urpasen mukaan heikentynyt viime vuosina, ja tulevaisuus näyttää aika huonolta.

– Kaupunkien keskustat ja pikkuliikkeet kuolevat, ikävä kyllä. Ilmiö ei koske yksin Lahtea, vaan myös esimerkiksi Helsinkiä ja Tukholmaa. Netti vie ihmiset kaupungilta, eikä uusia asiakkaita tulee samaan tahtiin kuin ennen, Urpanen sanoo.

Marja Urpasen liike on ollut Lahden Vapaudenkadulla 20 vuotta. Suurin asiakasryhmä on 40-60-vuotiaat naiset. Kuva: Sami Lettojärvi

– Kun tiloja jää tyhjäksi, harva niistä täyttyy. Jos jotain tulee tilalle, niin ne ovat kahviloita ja ravintoloita. Sisustus- ja vaateliikkeitäkin tulee välillä, mutta ne eivät yleensä jatka kovin kauaa.

Urpanen arvelee, että myös ajan henki vaikuttaa esimerkiksi uusien vaatteiden ostamiseen. Kierrätys on muotia, ja toisaalta ihmiset haluavat käyttää rahojaan muihin asioihin kuin vaatteisiin.

Kokonaan Urpanen ei vielä suunnittele lopettavansa, vaan miettii jo esimerkiksi popup-myyntiä ensi vuoden keväälle.

– Meidän paras sesonkimme on huhti-, touko- ja kesäkuu. Popup-myynnistä tiedottaminen on nykyisin aika helppoa, koska asiasta voi tiedottaa esimerkiksi sosiaalisen median kanavilla.

Tunnettuja asiakkaita

Marja Urpanen on tullut tunnetuksi myös iltapukujen suunnittelijana. Kuva: Sami Lettojärvi

byMarja tunnetaan mittatilausvaatteista aikuisille naisille. Vaatesuunnittelijana Urpanen on tunnettu myös valtakunnallisesti. Vuonna 2014 byMarjalle myönnettiin Suomalaisen Työn liiton Design from Finland -tunnusmerkki.

Urpanen on suunnitellut paljon pukuja tasavallan presidentin itsenäisyyspäiväjuhlien vieraille. Asiakkaita ovat olleet esimerkiksi Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila sekä Päivikki Jordan, pitkään Metsä Groupia johtaneen Kari Jordanin puoliso. Joku vuosi sitten byMarjaan pukeutui pääministeri Juha Sipilän puoliso Minna-Maaria Sipilä.

– Loppuvuoden sesonki on kuitenkin hyvin lyhyt. Linnan juhlien kutsut tulevat kolme viikkoa ennen tilaisuutta.

Kanta-asiakkailtaan Urpanen on saanut paljon viestejä viime päivinä, kun tieto liikkeen loppumisesta on levinnyt.

– On ihmetelty ja valitettu kovasti, että lopetan. Lämmittää mieltä, kun olen saanut näin paljon huomiota.

Eläkeellä olo pelottaakin

Urpasella on pitkä kokemus yrittämisestä. Hän avasi ensimmäisen byMarja -putiikkinsa Tukholmaan 1983.

Enimmillään byMarja -liikkeitä oli yhtä aikaa viidessä kaupungissa: Helsingissä, Lahdessa, Tallinnassa, Tukholmassa ja Savonlinnassa. Tukholman liikkeen toiminta loppui 2013. Helsingin Korkeavuorenkadulla 15 vuotta toiminut liike lopetettiin viime syksynä.

Lue myös: "Tämä on raskas päivä" – tulipalon tuhoama Herralan saha ei enää aloita tuotantoa
 

Urpanen sanoo, että on vuosien ajan tottunut tekemään paljon töitä. Siksi ajatus eläkkeellä olosta tuntuu vähän pelottavaltakin.

– Syksyllä käyn varmasti jollakin matkalla, olen saanut Tukholmassa asuvalta tyttäreltäni matkalahjakortin.

Lahtea Urpanen ei jätä.

– Rakkaus toi tänne ja pitää täällä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi