Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Skinnari kärkisijoilla lähes kaikilla äänestysalueilla Lahdessa – edellisvaalien äänikuningas Kari ylsi parhaimmillaan kakkoseksi

Kokoomuksen Milla Bruneau sai 13 prosenttia Jalkarannan äänistä. Perussuomalaisten Rami Lehto oli vahvin Liipolassa.

Ville Skinnari (sd.) oli suosituin ehdokas 13 äänestysalueella Lahdessa. Martti Talja (kesk.) keräsi eniten ääniä Pyhäntaan äänestysalueella. Kuva: Sami Kuusivirta

Eduskuntavaalien hämäläinen äänikuningas Ville Skinnari (sd.) teki vakuuttavaa tulosta lähes kaikilla Lahden äänestysalueilla. Skinnari oli kotikaupungissaan ykkönen 13:lla ja kärkikolmikossa 28 äänestysalueella.

Tätä heikommin Skinnari sijoittui vain Nastonharjussa ja Pyhäntaalla (neljäs) sekä Karistossa (kuudes). Skinnarin vahvinta tukialuetta on Kerinkallio, jossa hän keräsi lähes 13 prosenttia äänestysalueen kaikista äänistä.

Edellisten eduskuntavaalien ääniharava Mika Kari (sd.) sai nyt toiseksi eniten ääniä Asemantaustassa ja Nastonharjussa. Kuva: Katja Luoma

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Skinnari kokosi ensikertalaisena runsaat 5 700 ääntä. Tuolloin äänikuningas oli vajaan 6 900 äänen turvin Mika Kari (sd.), josta Skinnari pyyhkäisi nyt heittämällä ohi. Skinnarin saalis oli 8 323 ääntä, joista 5 211 tuli Lahdesta.

Kari uusi paikkansa 5 676 äänellä, joista 3 987 oli lahtelaisten antamia. Edellisissä eduskuntavaaleissa Kari keräsi eniten ääniä kymmenellä äänestysalueella Lahdessa. Kakkossijaa huonommin hän sijoittui tuolloin vain Karistossa.

"Villen nimi tuli esiin"

Skinnarin dominointia kuvaa, että Kari ei nyt yltänyt ykköseksi yhdelläkään Lahden 31 äänestysalueesta. Kakkosena hän oli Asemantaustassa sekä Nastonharjussa ja kolmosena 12 äänestysalueella.

Skinnari on saanut näkyvyyttä SDP:n varapuheenjohtajana. Lahden Demarien puheenjohtaja Heikki Moilanen pitää silti yllättävänä, että Skinnari otti yli 2 600 äänen kaulan Kariin.

– Oli se omalla tavallaan yllätys. Keskusteluissa Villen nimi tuli aika usein esiin. Vaalitalkoissa ihmiset tulivat Villeä kysymään aika paljon. Tuntuma oli, että Ville tekee hyvän tuloksen, mutta noin iso ero oli pienimuotoinen yllätys.

Rami Lehto (ps.) oli suosituin ehdokas muun muassa Liipolassa, Mukkulassa ja Metsäkankaalla. Kuva: Mirja Hussain

Perussuomalaisten Rami Lehto sai lahtelaisilta 4 743 ääntä. Hän oli ykkönen seitsemällä äänestysalueella ja kärkikolmikossa 27 alueella. Lehdon kannatus oli vahvinta Liipolassa, jossa hän sai lähes 11 prosenttia äänistä.

Hollolalainen Jari Ronkainen (ps.) sai suurimman äänimäärän Uudenkylän äänestysalueella. Sekä Lehto että Ronkainen kasvattivat äänimääräänsä selvästi edellisistä vaaleista.

– Perussuomalaisista myös Maarit Tuomi ja Mira Nieminen keräsivät hyvän potin. Nieminen jäi hyvinkin lähelle valintaa, Lahden perussuomalaisten varapuheenjohtaja Martti Mäkelä toteaa.

Bruneau menestyi Jalkarannassa

Kokoomuksen Milla Bruneau jäi isosta kampanjasta huolimatta varasijalle. Lahdesta hän sai noin 3 900 ääntä. Bruneau keräsi eniten ääniä kuudella äänestysalueella Lahdessa. Jalkarannan äänestysalueen äänistä yli 13 prosenttia meni Bruneaulle.

Karistossa toiseksi suosituin ehdokas oli hollolalainen Kristiina Hämäläinen (kok.). Bruneau ja Hämäläinen keräsivät kahdestaan yli 9 500 ääntä, mutta kumpikaan ei tullut valituksi.

Olivatko Bruneau ja Hämäläinen kenties liiankin saman tyylisiä ehdokkaita?

– Eivät missään nimessä. He eivät syöneet toistensa ääniä. He ovat täysin eri profiileilla ja erilaisista taustoista. Molemmat tekivät omanlaisensa ja erilaiset kampanjat, Lahden kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Minna Kyllinen vastaa.

Milla Bruneau (kok.) oli ykkönen kuudella äänestysalueella Lahdessa. Kuva: Katja Luoma

– Koko Hämeessä oli valitettavan paljon ehdokkaita, jotka jäivät alle 1 500 äänen, mikä eduskuntavaaleissa on lähtökohtana, hän jatkaa.

Esimerkiksi kokoomuksen lahtelaisiin kärkiehdokkaisiin lukeutunut Francis McCarron sai 1 701 ääntä vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. McCarron ei juhlinut edes kotikulmillaan Jalkarannassa.

Villähteellä asuva Marju Markkanen (sd.) sen sijaan hyödynsi kotikenttäetunsa keräämällä eniten ääniä Erstan, Rakokiven ja Villähteen äänestysalueilla. Eduskunnasta pudonnut Martti Talja (kesk.) oli ykkönen Pyhäntaan äänestysalueella.

Demarit suurin 21 äänestysalueella

SDP hallitsi Lahdessa eduskuntavaaleja 25,2 prosentin ääniosuudella. Demarit oli suurin puolue 21 äänestysalueella.

Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Moilanen toivoi, että demareille olisi lohjennut Hämeestä yhden sijasta kaksi lisäpaikkaa.

Noin iso ero oli pienimuotoinen yllätys. Lahden Demarien puheenjohtaja Heikki Moilanen

– Piirin tavoitteena oli saada viisi edustajaa. Lähempänä vaaleja alkoi tuntua siltä, että Lulu Ranne (ps.) voi viedä demarinaisilta ääniä. Tulos oli odotettu, hän toteaa.

SDP:n valtakunnallinen 17,7 prosentin kannatus oli Moilaselle pettymys.

– Perussuomalaisten nousu oli odotettuakin kovempi. Lievää pettymystä aistin ja vähän hämmästystäkin, että miten tästä eteenpäin, hän kuvailee vaali-illan tunnelmia.

Kokoomus oli suurin puolue Jalkarannan, Kariston, Keski-Lahden, Kilpiäisten, keskustan ja Renkomäen äänestysalueilla. Hämeessä kokoomus jäi perussuomalaisten jälkeen kolmanneksi.

– Vaalien tulos on lievä pettymys, mutta säilytimme kuitenkin Hämeessä kansanedustajapaikkamme. Siinä mielessä tulos ei ole huono, kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kyllinen sanoo.

Perussuomalaiset sai eniten ääniä Uudenkylän, Erstan, Pyhäntaan ja Launeen äänestysalueilla. Hämeen äänistä puolue sai 21,2 prosenttia.

– Tulos on onnistunut. Totta kai haluaisin, että perussuomalaiset on mukana hallituksessa, mutta neuvotteluista voi tulla aika vaikeat, Lahden perussuomalaisten puheenjohtaja Vesa Salminen pohtii.

Kuva: Anssi Hietamaa
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi