Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Häme menettää kaksi kansanedustajaa, Ville Skinnari Hämeen äänikuningas

Hämeen vaalipiirin ääniharavaksi nousi toiselle kaudelleen valittu Ville Skinnari (sd.). Kuva: Katja Luoma

Päijät-Häme saa uuteen eduskuntaan vain kuusi kansanedustajaa nykyisten kahdeksan sijasta. Vaalipiirin 14 edustajanpaikasta kahdeksan menee Kanta-Hämeeseen.

Eduskuntavaalien voittajia ovat Hämeessä SDP ja vihreät. Demarit kasvatti paikkamääräänsä yhdellä ja saa näin neljä hämäläisedustajaa. Vihreät saa kahden kauden jälkeen Hämeestä kansanedustajan.

Keskusta romahti Hämeen vaalipiirissä pahasti. Nykyisin puolueella on Hämeessä kolme edustajaa, mutta uudessa eduskunnassa vain yksi.

Skinnari ääniharava

Hämeen vaalipiirin ääniharavaksi nousi toiselle kaudelleen valittu Ville Skinnari (sd.) Lahdesta. SDP:n varapuheenjohtaja ja toisen polven kansanedustaja Skinnari keräsi 8 323 ääntä ja kasvatti pottiaan noin 2 500 äänellä edellisistä vaaleista.

SDP:n muut läpimenijät ovat Tarja Filatov Hämeenlinnasta, eduskuntaan paluun tekevä Johannes Koskinen Hämeenlinnasta sekä Mika Kari Lahdesta.

SDP keräsi Hämeen äänistä 23,9 prosenttia ja kasvatti osuuttaan vajaat kaksi prosenttiyksikköä neljän vuoden takaisista vaaleista.

Kakkosena on perussuomalaiset 21,1 prosentin ennakkoääniosuudella.

Perussuomalaista suurimman äänisaaliin kokosi hämeenlinnalainen Lulu Ranne, joka nousee uutena eduskuntaan. Lahtelainen Rami Lehto (ps.) uusi paikkansa kuten myös Jari Ronkainen (ps.) Hollolasta.

Bruneau jäi varasijalle

Kokoomus jäi Hämeessä kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Kokoomuksen ääniharava oli odotetusti opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Forssasta. Kokoomuksen eduskuntaryhmää johtanut Kalle Jokinen Orimattilasta uusi paikkansa, samoin Timo Heinonen Lopelta. Näkyvän kampanjan tehnyt Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau jäi 4 857 äänellä varasijalle.

Keskustalle eduskuntavaalien tulos oli murheellinen. Puolue sai Hämeessä 10,1 prosentin kannatuksen, mikä on lähes kahdeksan prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Keskustan ainoa hämäläisedustaja on uutena eduskuntaan nouseva Hilkka Kemppi Asikkalasta. Eduskunnassa vuodesta 1996 lähtien istunut hollolainen Juha Rehula jäi varasijalle. Myös lahtelainen Martti Talja (kesk.) putosi.

Vihreiden läpimenijä on Mirka Soinikoski Hämeenlinnasta. Riihimäkeläiset Päivi Räsänen (kd.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) uusivat paikkansa.

Äänestysprosentti nousi

Valtakunnallisesti SDP on suurin puolue niukasti ennen perussuomalaisia. Kolmantena on kokoomus ja neljäntenä keskusta.

Äänestysaktiivisuus kohosi edellisistä eduskuntavaaleista. Äänestämässä kävi 72,0 prosenttia äänioikeutetuista. Hämeen vaalipiirissä äänesti 70 prosenttia.

Vaalitulospalveluun pääset tästä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi