Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Etkö huomannut autosi siirtokehotusta? Huolimattomuus maksaa Lahdessa 130 euroa

Viikonlopun tehopuhdistusoperaatiossa katuja on urakoitu reippaassa tahdissa. Välillä työtä hidastavat autot, joiden omistajat eivät huomaa isoja kylttejä. Katutarkastajat siirrättivät monia autoja torille.

Tämä Volvo ei ole noudattanut siirtokehotuksta. Nino Kivelä valmistelee auton hinattavaksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Hurinaa, jyrinää, vettä, hiekkaa, pölypilveä ja hälytysääniä.

Tällaista maisemaa Hiekkamyrsky-operaatio on tuottanut Lahden keskustaan tänä viikonloppuna. Paljon on syntynyt myös puhdasta jälkeä. Talven hiekoitushiekat on viety pois ja samalla pesty ajoradat, pysäköintipaikat, keskikorokkeet ja kevyenliikenteenväylät.

Puhdistusjoukkojen ja katutarkastajien päivä on alkanut jo aamuseitsemältä. Lauantai-iltapäivänä työnjohtaja Heli Kianderin luotsaamat puhdistaja ovat edenneet Vuorikadulle.

Ensin tulee avoharja, sitten kauhaharja. Niiden jälkeen on pesun vuoro. Kuva: Sami Kuusivirta

Rautatienkadun ja Vesijärvenkadun välinen osuus näyttää helpolta urakalta, yhtään kadunvarteen pysäköityä autoakaan ei näy.

Ensin vesiauto käy kastelemassa katua jalkakäytävän reunakivien läheltä. Sitten saapuu avoharja. Hiekan murenia lentelee vähän ilmaan, mutta pölypilveä ei näy. Katu on ollut tarpeeksi kostea. Kun sama toistetaan kadun toisella puolella, ilma on pölyä leijuu ilmassa.

Kun avoharja on irrottanut hiekkaa aivan kadun reunasta keskemmälle, kauhaharja saa sen helposti kyytiin. Välillä kauhaharja käy kippaamassa hiekat kuormalavan kyytiin.

Välillä kauhaharja käy kippaamassa hiekat kuormalavan kyytiin. Kuva: Sami Kuusivirta

Kauhaharjan jäljiltä katu näyttää jo melko siistiltä, mutta vielä tarvitaan pesuauton ja lakaisinkoneet kierrokset.

– Pesu tehdään suuremmalla paineella kuin kastelu. Ja lakaisinkone eli imulakaisuauto ottaa sitten viimeiset muruset kyytiinsä, Kiander selittää.

Tyhjä katukaan ei kummastuta

Kun yksi kadunpätkä etenee hyvin, Kiander käy huoltoautollaan tarkistamassa seuraavaa osuutta. Katutarkastajat ovat saaneet Rautatienkadun ja Mariankadun välisen osan Vuorikadusta myös autoista tyhjäksi.

– Hetki sitten siirrettiin vielä pakettiauto tästä pois, katutarjastat Jukka Laaksonen ja Juha-Pekka Kosola kertovat.

Vesiauto kastelee kadun ennen harjakoneiden tuloa. Hiekoitushiekkaa on tänä vuonna tavallinen määrä. Kuva: Sami Kuusivirta

Katutarkastajilla on lain suoma oikeus siirrättää auto pois puhdistettavalta kadulta. Iltapäivään mennessä he ovat antaneet jo 15 autoa Hinauspalvelun T. Virtasen käsiteltäväksi. Autot on kuljetettu kauppatorille.

Kadunvarsilla seisovista siirtokylteistä autoaan etsivä löytää katutarkastajan puhelinnumeron, joka laitetaan tiedoksi myös siirrettyyn autoon.

Kyllä tänne ääntä mahtuu, vaikka välillä katseita keräämmekin. Katutarkastaja Juha-Pekka Kosola

– Aika usein käymme auton omistajien kanssa läpi perusasioita. Ihmiset eivät ole huomanneet siirtokehotuskylttiä, vaikka se on ollut melkein auton vieressä. Kaikki eivät kummastele edes sitä, että koko katu on tyhjä autoista, Laaksonen ja Kosola kertovat.

Katutarkastajat ovat huomanneet myös ryhmän vaikutuksen: jos joku on paikoittanut tyhjälle kadulle, niin äkkiä siihen ilmestyy toinen ja kolmaskin auto, vaikka siirtokehotuskyltti on vieressä.

Siirtokehotuskylttejä on levitetty yli 80 kappaletta. Lisäksi puhdistusoperaatiosta on lähetetty tiedotteita ja mediat ovat uutisoineet aiheesta. Kuva: Sami Kuusivirta

Jotkut myös ajavat parkkiin puhdistettavalle katuosuudelle, vaikka monta isoa erikoisajoneuvoa olisi vieressä tekemässä töitä.

– Sitten he ihmettelevät kovasti, ettei tähän nyt voikaan jättää autoa.

Hälytykset soivat, kun autoa valmistellaan hinaukseen

Hiekkamyrsky-operaatio etenee Harjukadulle päin. Rautatienkadun pätkää ei päästä puhdistamaan, ennen kuin yksi auto on saatu pois tieltä. Hinausauto on valmiina, ja koukku kiinnitetään Volvoon.

Piupaupiupau, auton hälytykset alkavat soida kovaa, kun se liikkuu yläviistossa hinausauton kyytiin. Jalkakäytävällä liikkuvat pysähtyvät katsomaan.

Katujen puhdistuksessa tarvitaan useita erikoisajoneuvoja. Kadulta kerätyttyä hiekkaa ei voi käyttää uudelleen samaan tarkoitukseen. Kuva: Sami Kuusivirta

– Tämä on ihan normaalia. Kyllä tänne ääntä mahtuu, vaikka välillä katseita keräämmekin, katutarkastaja Kosola sanoo.

Muutamassa minuutissa Volvo on hinurin kyydissä. Joskus siirto voi kestää kauemminkin, jos auton pyörät ovat linkussa, auto on matala, vinoparkissa tai maasto on kalteva.

Hinauspalvelua ei rahoiteta veronmaksajien yhteisestä kassasta. Siirrettyjen autojen omistajat saavat 130 maksulapun.

Katutarkastajat toivovat, että pyörien omistajat veisivät hylätyn näköiset pyöränsä pois keskustasta. Kuva: Terhi Säynäjärvi
Kevätsiivous

Hylätyt pyörät siirretään pois

Oletko unohtanut pyöräsi talvikaudeksi kaupungille?

Jos olet, hae se pois, pyytävät kaupungin katutarkastajat.

Myöhemmin keväällä myös hylätyille pyörille annetaan siirtokehotuksia. Jos mitään ei tapahdu, katutarkastajat siirtävät hylätyt pyörät kaupungin varikolle. Joka kevät sinne päätyy kymmeniä pyöriä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Saatko allergisia oireita katupölystä?
Saatko allergisia oireita katupölystä?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi