Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kiireinen OP:n pääjohtaja koukkasi Päijänteen rantaan huipputapahtumaan – mistä siellä oikein puhuttiin?

Järvi-Hämeen Osuuspanki toimitusjohtaja Teemu Sarhemaa vas. ja hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Kataja nauttivat aamupäiväkahvit OP:n pääjohtajan Timo Ritakallion (keskellä) kanssa. Kuva: Kalle Puttonen

Matkapuhelinsovellukset vahvistavat jatkuvasti asemaansa pankkiasioinnissa.

– Meillä oli viime kuussa 23 miljoonaa käyntiä mobiilipankissa. Internet-pankissa käyntejä on yhdeksän miljoonaa kuukaudessa, ja määrä tulee alas. Konttorikäyntejä on nykyään keskimäärin 400 000 kuukaudessa, keskimäärin 60 käyntiä päivässä konttoria kohti, OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio kertoi perjantaina Asikkalassa.

Joku voi ihmetellä, miksi maan suurimman pankkiryhmän pääjohtaja poikkeaa kesken loppuviikon kiireidensä Lehmonkärjessä, johon loppumatka kiemurrellaan kapoista hiekkatietä. Syynä eivät ollut upea maisema vaan Päijänne Summit.

Summit-sana tarkoittaa huippua ja myös huippukokousta.

Laajentuva pankki ei sammuta valoja

Molemmin puolin Päijännettä toimivan Järvi-Hämeen Osuuspankin järjestämä huipputapahtuma oli lajissaan toinen ja ensimmäistä suositumpi. Toimitusjohtaja Teemu Sarhemaan mukaan tapahtumasta on tulossa perinne, ja paikalla olikin salintäydeltä yleisöä pankin toimialueelta, jonka aluetta ovat Asikkala, Padasjoki, Kuhmoinen, Hartola ja Sysmä.

Miksipä Ritakallio ei olisi tullut, sillä ison järven yli tehdyssä fuusiossa muutama vuosi sitten syntynyt Järvi-Hämeen pankki on oiva esimerkki pankkimaailman muutoksesta. Laajentuminen jatkuu, kun pian mukaan saadaan Kalkkisten Osuuspankki.

– Emme sammuta valoja Kalkkisista vaan käännämme valoa suuremmalle, Sarhemaa korosti.

Äskettäin kariutui Koitin-Pertunmaan ja Päijät-Hämeen Osuuspankin yhdistyminen, mutta valtavirta on kohti isompia yksiköitä 155 pankin ryhmässä.

– Osuuspankkien määrä vähenee kesään 2020 mennessä noin 20:lla, Ritakallio kertoo perustaen arvionsa osittain jo päätettyihinkin yhdistymisiin sekä vielä julkistamattomiin yhdistymisneuvotteluihin.

Taustalla ovat asiakaskäyttäytymisen muutokset, uudet palvelutarpeet ja pankkisääntelyn kiristyminen.

Suurin ja notkein?

Perjantain teemoja olivat ketteryys ja osaaminen. Pääjohtaja Timo Ritakallio kertoi lukuisista toimista, joilla OP on notkistanut itseään. Ulkomailta, lähinnä Australiasta ja Hollannista on omaksuttu uusi joustava suunnittelumenetelmä, jolla reagoidaan entistä nopeammin maailman muutoksiin.

Kuudesta, seitsemästä organisaatiotasosta on karsittu pois keskijohtoa ja annettu lisää valtaa itseohjautuville tiimeille.

Suomi on "nippa nappa OK"

Pisa-menestyksillä mainetta niittänyt Suomi pärjää yhä kansainvälisissä koulutusvertailuissa. Tulevaisuus on kuitenkin kyseenalaistettu, sillä lukutaidossa on jo pudottu terävimmästä kärjestä. Toivomisen varaa on myös matematiikan ja luonnontieteiden opiskelussa.

– Olen vakuuttunut, että suomalaisten osaaminen riittää. Mutta mitä sillä on saatu aikaan, niin se on nippa nappa OK, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoi.

Vaikka kansantalous kasvaa, parempaankin olisi eväitä. On kestävyysvajetta, alijäämää ulkomaankaupassa. Tuottavuuden kasvu on hidastunut, mikä on ongelma. Tuottavuuden kasvulla rahoitetaan palkkojen parantuminen ja yritysten voitot.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi