Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden keskustan terasseilta toivotaan yhtenäistä ilmettä, kesällä tulossa yksi uusi terassi

Viime kesänä ensimmäiset terassit tulivat katukuvaan jo huhtikuun puolessa välissä. Vuosi sitten Lahden keskustaan saatiin kaksi uutta terassia, joista toinen oli kuvassakin näkyvä Espresso Housen terassi. Kuva: Sami Kuusivirta

Ulkolämpötilan pikku hiljaa kohotessa terassikelit eivät ole enää kaukana. Lahden kaupungin ylläpitovalvojan Heikki Nelimarkan mukaan terassihakemuksia onkin saapunut tulevalle kesälle noin 40.

23 hakemusta on jo hyväksytty.

Hyväksyttyjen terassien joukossa oli yksi uusi hakija, Coppa, joka sijaitsee Lahden keskustassa Aleksanterinkadulla.

– Kaikkiaan kevään terassihakemusten lukumäärä vastaa normaalia. Nykyäänhän terassia voi hakea vuoden ympäri, vaikka kyllähän hakemukset edelleen keskittyvät tähän kesäaikaan, tuumaa Nelimarkka.

Erityisesti painekyllästetyt puuaidat ovat keskustassa kielletty. Puuaidoissa on ehkä vähän sellaista mökkimeininkiä, mikä ei keskustan ilmeeseen sovi. Armi Patrikainen

Hänen mukaansa kesän suurimman terassin tittelin vie perinteisesti Santa Fé:n terassi torin kulmalla. Terassi kuuluu kuitenkin torin alueeseen, minkä vuoksi sen lupahakemus menee tori-isännälle, eikä Nelimarkka siten myöskään tiedä terassin tarkkaa pinta-alaa.

Kaupungin myöntämistä terasseista suurin on Seurahuoneen terassi Aleksanterinkadulla. Seurahuone kasvattaa terassinsa kokoa lähes puolella viime kesäisestä.

– Seurahuone haki ensi kesäksi 119 neliömetrin terassialuetta, kun taas viime vuonna heidän terassinsa oli 63 neliötä. Terassi kasvaa pituussuunnassa kadun mukaisesti, Nelimarkka selittää.

Ei puuaitoja keskustaan, kalusteissa arvokkuutta

Nelimarkan hyväksyttyä terassihakemuksen, käy kaupunkikuvaryhmä läpi terassin suunnitelman sen esteettisyyden osalta.

Parin viime vuoden ajan lahtelaisterassien ulkonäköä on pyritty selkeyttämään ja yhtenäistämään. Terassien kriteereistä kerrotaan tarkemmin kaupungin terassimanuaalissa.

Manuaalin mukaan terassin rajaamiseen voidaan käyttää istutusastioita, ketju-pilari-yhdistelmiä tai kevyitä aitaelementtejä, joiden ansiosta kalusteet ovat siirrettävissä helposti.

– Terassin rajauksessa toivotaan käytettävän mieluiten metallista aitaelementtiä tai narua. Ei mielellään puisia aitoja. Erityisesti painekyllästetyt puuaidat on keskustassa kielletty. Puuaidoissa on ehkä vähän sellaista mökkimeininkiä, mikä ei keskustan ilmeeseen sovi. Yritämme pitää kiinni yhtenäisilmeestä, sanoo Lahden kaupungin kaupunkikuva-arkkitehti Armi Patrikainen.

Muovituolit pannassa

Patrikaisen mukaan keskustan ulkopuolella olevien terassien kohdalla yhtenäisilme ei ole niin tärkeää, ja siellä terasseja käsitellään tapauskohtaisemmin.

Terassien kalustuksessa on huolehdittava, että ainakin osa kalusteista sopii korkeutensa ja syvyytensä puolesta pyörätuolin käyttäjälle. Kaupungin terassimanuaalin mukaan kalustemateriaalien on oltava laadukkaita ja rakennuksen tyyliin sekä ympäristöön sopivia. Muovista puristettuja tuoleja ja -pöytiä tai hirsikalusteita ei sallita.

– Terassien yleisilmeen on oltava siisti, mikä edellyttää myös keskustaan sopivia riittävän arvokkaan näköisiä kalusteita, Patrikainen selittää.

Hänen mukaansa keskustan ravintoloissa terassiohjeet on otettu hyvin vastaan, eikä mitään suurempaa sanaharkkaa ole yrittäjien ja kaupungin välille syntynyt.

– Keskustayrittäjät ymmärtävät kyllä, että keskustan terasseilta edellytetään tiettyä laatutasoa. Ehkä joskus on haluttu tuoda liian konstikkaita terassikalusteita, mihin olemme sitten sanoneet, että yksinkertaisempi ja selkeämpi olisi parempi, Patrikainen sanoo.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi