Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hykyllä epäonnea PHP:n osakepotin myynnissä: laskennallinen arvo on nyt 0,7 miljoonaa korkeampi kuin syksyllä

"Yksikään sijoittaja tai kansalainen ei tarjonnut sellaista hintaa, joka olisi poikennut sen hetkisestä arvostuksesta", huomauttaa strategiajohtaja Timo Louna.

PHP Holgingin osakkeen laskennallinen arvo lähes kaksinkertaistui, kun yhtiön kerrottiin myyvän DNA-omistuksensa Telenorille. Kuva: Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä myi merkittävän erän PHP Holdingin osakkeita muutamaa kuukautta "liian aikaisin".

Yhtymä järjesti viime vuoden lopulla tarjouskilpailun 348 PHP-osakkeen potista. Tarjouksia saatiin 20, joista voiton vei Lakiasiaintoimisto Asiakasturvan tekemä 835 548 euron tarjous. Yhden osakkeen hinnaksi tuli 2 401 euroa.

Kaupan ajoitusta voi pitää epäonnisena, sillä PHP Holdingin osakkeiden arvo kasvoi huomattavasti tiistaina julkistetun Telenor-kaupan myötä. Telenor osti enemmistön teleoperaattori DNA:sta, josta PHP Holding on omistanut noin 26 prosenttia.

Kaupan toteutuessa yhden PHP:n osakkeen laskennallinen arvo kohoa noin 4 500 euroon. Ero syksyn myyntihintaan on noin 2 100 euroa, joten nykytilanteessa yhtymän osakepotin arvo olisi nyt noin 730 000 euroa suurempi kuin viime vuoden lopulla.

Tuloja piti saada

Hyvinvointiyhtymälle PHP:n osakkeiden myynti oli osa omistuksien arviointia, kertoo strategiajohtaja Timo Louna.

Silloin oli tarve myydä yhtymän omaisuutta. Strategiajohtaja Timo Louna

– Vuoden 2018 talousarvioon asetettiin tavoitteita, että tuloja pitää saada erilaisilla omaisuuden ja liiketoiminnan myynneillä. Tämä oli yksi osa kokonaistarkastelua.

Yhtymä keräsi viime vuonna satunnaisia tuloja yhteensä 5,9 miljoonaa euroa, mistä pääosa tuli laboratoriotoimintojen myynnistä Fimlabille.

– Yhtymällä ei oikeastaan ollut muuta toimintaan liittymätöntä merkittävää omaisuutta kuin PHP Holdingin osakkeet, Louna huomauttaa.

PHP:n osakkeet olivat harvoja omaisuuseriä, joita hyvinvointiyhtymä pystyi myymään, huomauttaa strategiajohtaja Timo Louna. Kuva: Katja Luoma

Tiedotettiin laajasti

Lounan mukaan osake-erän myynnistä tiedotettiin laajasti tahoille, joiden tiedettiin olevan kiinnostuneita PHP:n osakkeista.

– Osake-erä oli täysin julkisesti tarjottavana. Kuka tahansa sai esittää oman näkemyksensä hinnoittelusta. Osakkeet myytiin korkeimman tarjouksen tehneelle toimijalle.

Osakkaista saatu hinta oli Lounan mukaan vähän korkeampi kuin Privanet-kauppapaikalla tarjottu hinta.

– Nelisen vuotta sitten PHP Holdingin osakkeita yritettiin aika aktiivisesti ostaa kuntayhtymältä. Silloin hinta oli merkittävästi pienempi kuin viime vuonna saatu hinta.

Harmittaako?

Harmittaako yhtään yhtymän puolesta, että nykytilanteessa PHP:n osakkeiden arvo on selvästi korkeampi kuin myyntihetkellä?

– Osakekursseja ei kukaan pysty ennustamaan. PHP Holdingin osakkeen arvo on lähes täysin riippuvainen DNA:n osakkeen arvon kehityksestä pörssissä. Asian voi kääntää myös toisin päin. Kun viime vuonna osake-erä oli tarjottavana, yksikään sijoittaja tai kansalainen ei tarjonnut sellaista hintaa, joka olisi poikennut sen hetkisestä arvostuksesta.

Louna muistuttaa, että osakekurssien kehitystä ei kukaan osaa ennustaa.

– He jotka ovat ostaneet osakkeita nykyistä hintatasoa edullisempaan hintaan, ovat tehneet hyvät kaupat. Silloin oli tarve myydä yhtymän omaisuutta ja tuo oli harvoja omaisuuseriä, joita pystyttiin myymään.

Yhtymähallituksen puheenjohtajan Ville Skinnarin (sd.) mukaan päätökset PHP Holdingin osakkeiden myynnistä olivat yhtymän strategian mukaisia ja täysin yksimielisiä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi