Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nastolan uuden hyvinvointiaseman hankesuunnitelmassa jo paljon valmiin näköistä – lopullinen päätös on kuitenkin yhtymän

Lahden Nastolan Rakokiveen saadaan uusi sote-palveluasema 2023, jos suunnitelmat toteutuvat. Vielä tarvitaan kaavamuutos ja muitakin tärkeitä päätöksiä.

Nastolan nykyinen terveyskeskus Pekkalantiellä on rakennettu 1970-luvulla ja se on tullut kuntonsa puolesta tiensä päähän. Hankesuunnitelmassa uusi hyvinvointiasema on esitetty sijoitettavaksi Rakokiven liikekeskukseen Rakokiventien ja Toripolun risteyksen itäpuoliselle alueelle. Kuva: Sami Kuusivirta

Suunnitelma Lahden Nastolan uudesta terveysasemasta on paperilla jo varsin pitkällä, mutta käytännössä matkassa on vielä monta byrokraattista askelta.

Hankesuunnitelmassa näkyvät muun muassa hyvinvointiasemaksi kutsutun rakennuksen mahdollinen sijoituspaikka, perustoiminnot, neliömäärät ja kustannusarvio. Hankesuunnitelman mukaan uusi hyvinvointiasema rakennettaisiin Rakokiven liikekeskukseen ja se korvaisi nykyisen Nastolan terveysaseman. Uusi asema olisi nykyistä pienempi, noin 5 000 kerrosneliötä, ja sen rakentaminen maksaisi noin 15 miljoonaa euroa. Aseman rakentaminen alkaisi aikaisintaan kesäkuussa 2021, kadunrakentaminen aseman ympärillä 2020.

– Hanke etenee, eikä Lahden kaupungilla ole mitään syytä jarrutella asiaa. Lopullinen päätös on yhtymän. Ihan ensimmäiseksi tarvitaan kuitenkin kaavamuutos, ja muutoksestahan voi vielä valittaa. Mutta toivotaan, että kukaan ei valita, sanoo Lahden konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).

Uudisrakennuksen hinta-arvio on saatu Mäntylän mukaan kohtuulliseksi, koska uudesta terveysasemasta on karsittu kaupungin linjan mukaisesti kaikki hukkaneliöt. Nastolan nykyisessä terveyskeskuksessa on 7 800 kerrosneliötä. Uuteen hyvinvointiasemaan ei tehtäisi vuodeosastoa.

Lahden kaupungilla ei ole mitään syytä jarrutella asiaa. Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä
Kuva: Anssi Hietamaa

Yhtymän Penttilä: "Tarve välttämätön ja kiireellinen"

Konserni- ja tilajaoston maanantaisen kokouksen esityslistan liitteenä on muun muassa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vt. toimitusjohtaja Veli Penttilän lausunto. Sen mukaan yhtymän mielestä hankesuunnitelman mukainen investointi on ”palvelujen saatavuuden turvaamiseksi välttämätön ja kiireellinen”. Nykyinen, 1970-luvulla tehty terveysasema on huonokuntoinen. ESS on kertonut aiemmin, että rakennuksen kaikki talotekniset järjestelmät ovat alkuperäisiä ja elinkaarensa päässä.

– On onni, että Nastolassa yhä on vanha terveyskeskus, jota voidaan käyttää, vaikka se onkin huonokuntoinen. On kohteita, joissa on paljon huonompi tilanne, Mäntylä sanoo.

Myös Nastolan aluejohtokunta pitää hankesuunnitelmaa hyvänä ja se puoltaa terveysaseman sijoituspaikkaa lähelle muita alueen keskeisiä palveluita. Rakokiven liikekeskuksessa sijaitsee esimerkiksi marketteja, apteekki, parturi-kampaamo ja pitseria. Moni yritys on alueelta hävinnytkin, mutta terveysaseman sijoittaminen muiden palveluiden yhteyteen voisi Lahden kaupungin arvioiden mukaan lisätä liikekeskuksen asiakasvirtaa.

Rakokiveen tehtävä monitoimitalo sopii sekin hyvinvointiaseman lähelle. Monitoimitaloon tulee päiväkoti, koulu, kirjasto sekä vuokrattavia kokous- ja luokkatiloja, käsityötiloja ja liikuntasali.

Rakokiveä puoltaa paikkana sekin, että hyvinvointiasemalle olisi hyvät kulkuyhteydet niin omalla autolla kuin julkisella liikenteellä. Lisäksi Rakokiveen on suunniteltu esteetöntä senioriasumista Lahden Talojen omistukseen liikekeskuksen yhteyteen.

Mäntylä arvioi, että voi mennä loppusyksyyn tai -vuoteen, ennen kuin suunnitelmissa ollaan pidemmällä kuin nyt. Jos hankesuunnitelma etenee suunnitellusti, uusi hyvinvointiasema olisi valmis vuonna 2023. Suunnitteluvaiheessa tehdään yhteistyötä Hollolan kanssa, sillä sinne on myös suunnitteilla uusi sote-keskus.

Asukkaan painava sana: "Hyvinvointiaseman pitää tulla"

Nastolalaisilla on ollut suuri huoli siitä, että alue menettäisi terveyskeskuksen kokonaan. ESS vieraili maaliskuussa Nastolassa järjestetyssä asukasillassa, jossa oman terveysaseman tärkeyttä puolustettiin laajasti.

– Hyvinvointiaseman pitää tulla. Sen pitää säilyä Nastolassa, se ei ole mikään kysymysmerkki, sanoi nastolalainen Ritva Laitinen tuolloin.

Nastolan hyvinvointiasema

Suunnitelmia

Rakentaminen edellyttää asemakaavamuutosta. Alue on hankittu kaupungin omistukseen, eikä tontilla ei ole rakennuksia. Tavoitteena on, että kaava saa lainvoiman 2019 aikana.

Asemalla olisi muun muassa avosairaanhoito, suun terveydenhuolto, kuntoutustoimintaa, laboratorio, kuvantaminen, neuvolapalvelut ja psykososiaaliset palvelut. Tiloissa on optio myös Työterveys Wellamon toiminnalle.

Asemalla asioisi noin 350 asiakasta päivässä. Henkilökuntaa olisi 170 henkeä.

Työterveyspalvelujen asiakasmäärä olisi 15 asiakasta päivässä ja asiakkaita palvelisi 8 henkeä.

Autopaikkatarve tontilla olisi 120–130 paikkaa, mikä sisältää asiakaspaikat invapaikkoineen ja henkilökuntapaikat.

Tavoitteena on muuntojoustava, elinkaariedullinen ja energiatehokas rakennus.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi