Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa takavarikoitiin ennätysmäärä ekstaasia, joka oli poliisin mukaan menossa rikollisryhmälle

Huumausaineiden arvo olisi katukaupassa miljoonia euroja.

Kerrostaloasunnosta löytyi paitsi massiivinen määrä ekstaasia myös rikollisjengin logoin varustettuja asusteita. Kuva: Poliisi

Lahdessa tehtiin helmikuun puolivälissä historiallisen suuri, yli 151 000 ekstaasitabletin takavarikko. Paikallispoliisin ohella operaation osallistuivat Tulli ja keskusrikospoliisi. Julkisuuteen takavarikosta kerrottiin vasta torstaina 11. huhtikuuta.

Poliisi sai helmikuussa kuuman vihjeen, jonka mukaan Lahteen olisi tulossa huumelasti. Viranomaiset aloittivat laajamittaisen tarkkailun, joka johti tarkkailijat liettualaisen kuorma-auton jäljille.

Auto ajoi Merrasjärven uimarannan parkkipaikalle. Sinne saapui Suomen kilvissä oleva Ford, johon siirrettiin tavaraa kuorma-autosta.

Ford ajoi erään lahtelaisen kerrostalon pihaan. Kuljettaja kävi rappukäytävässä ja palasi auton luo. Sinne tuli toinenkin mies. Yhdessä he kantoivat autosta pahvilaatikoita kerrostaloasuntoon. Miehet otettiin kiinni heidän poistuessaan asunnosta ilman laatikoita.

Kotietsinnässä asunnosta löytyi yli 151 000 ekstaasitablettia, lähes 1 100 kappaletta 8 milligramman Subutex-tablettia sekä noin 210 grammaa amfetamiinia.

Poliisin mukaan takavarikoitujen huumeitten arvo katukaupassa on miljoonia euroja.

Vaatteissa rikollisryhmän logo

Molemmat miehet vangittiin törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä. Vuonna 1989 syntynyt mies on yhä vangittuna, vuonna 1984 syntynyt epäilty on sittemmin vapautettu.

Asunnossa olleissa vaatteissa oli rikollisryhmä Bad Unionin logo. Poliisin mukaan epäiltyjen toimintatapa, rekvisiitta ja yhteydet viittaavat siihen, että vangittuna oleva mies on toiminut rikollisryhmä United Brotherhoodin alajengin Bad Unionin jäsenenä ja ryhmän hyväksi.

Lahtelaiset toimijat ovat ammattilaisia, heillä on kokemusta törkeistä huumausainerikoksista. Rikoskomisario Pälvi Suokas, Hämeen poliisilaitos

Kuorma-autoa kuljettanut liettualaismies on Tullin tutkintavankina. Hänen epäillään kuuluneen liettualaiseen välitysorganisaatioon. Tulli otti hänet kiinni satamasta. Hänen autostaan löytyi samanlaisia pahvilaatikoita, joita lahtelaisasunnosta oli takavarikoitu.

Aiemmin liettualaiset huumekauppiaat käyttivät hyväkseen turisteja. Nyt he käyttävät myös laillisesti toimivia kuljetusyrittäjiä.

Laboratoriotulosten perusteella nyt takavarikoidulla ekstaasilla ei ole yhteyttä ekstaasiin, joka löytyi lahtelaisravintolassa syksyllä 2014. Isännättömässä kassissa oli 36 000 tablettia.

Lahdessa tuttu toimija

Poliisin mukaan ekstaasit olivat tulossa United Brotherhoodille.

– Lahtelaiset toimijat ovat ammattilaisia, heillä on kokemusta törkeistä huumausainerikoksista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisista. Tekijöiltä on muun muassa löydetty puhelimia, joiden viestiliikenne on vahvasti salattua.

Poliisi järjesti maanantaina paikanetsinnän UB:n tiloissa Hollolan Kukkilassa ja takavarikoi sieltä muun muassa käsiaseen. Kaksi henkilöä otettiin kiinni. Heidät on vapautettu.

Samalla suunnalla, Hollolan ja Lahden rajamailla, on käsitelty ennenkin suuria määriä huumausaineita. Hovioikeus tuomitsi vuosi sitten keväällä muun muassa yhden UB:n jäsenen 8,5 vuoden vankeusrangaistukseen. Oikeus ei ollut soveltanut rangaistukseen koventamisperustetta, koska syytetyn ei ollut näytetty toimineen ryhmän hyväksi.

Yhteistyön nimeen

Poliisin mukaan massiivisesta takavarikosta aiheutuu huumemarkkinoilla vain tilapäinen jakeluhäiriö.

Hämeen poliisilaitokselle valmistui viime vuonna oma huumestrategia. Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki pitää tärkeänä, että huumeiden vastainen työ jatkuu koko maassa. Viranomaisten välinen yhteistyö ja tietojen jakaminen on siinä avainasemassa.

– Krp:llä on iso rooli. Se kerää ja jakaa tietoa muille.

Ylitarkastaja Tero Virtasen mukaan Tulli tekee yhteistyötä myös muun muassa Baltian maiden viranomaisten ja Europolin kanssa.

Hämeen poliisin ja Tullin yhteistyö on tuottanut konkreettista tulosta ainakin vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin paljastettiin kolmen kilon kokaiinijuttu Hollolassa.

Poliisin kannalta Tulli on tärkeä yhteistyökumppani, sillä "aina kun tavaraa on liikkeellä, Tulli tietää siitä", sanoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

– Nyt huumausaineille tilataan kuljetus kuten mille muulle tavaralle tahansa.

Viime vuoden lopulla Tulli takavarikoi Helsinki-Vantaan lentoasemalla lahtelaismiehelle osoitetun paketin, jossa oli poikkeuksellisen vahvaa amfetamiinia. Lähetys oli tulossa Saksasta. Niinikään viime vuonna Tulli paljasti 12 000 Subutex-tabletin jutun. Yksi tablettien vastaanottajista oli Lahdesta.

ESS
online@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi