Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ainutlaatuinen suomalainen liikennesovellus rikkoo rajoja

Whim-sovellu tarjoaa yhdellä maksulla paketin, jossa voi käyttää sekä yksityistä että joukkoliikennettä Helsingissä. Kuva: Timo Jaakonaho

Helsingissä toimiva Whim-sovellus on jo monta askelta edellä liikennepalveluiden kauppiaana. Sen avulla matkustaja voi saa yhdellä kuukausilipulla käyttää Helsingin julkista liikennettä sekä halpoja takseja ja vuokra-autoja.

Pakettiin kuuluvat jopa kaupunkipyörät. Eri kokoiset paketit ovat eri hintaisia ja matkoja voi ostaa myös yksittäin.

Whimin on luonut suomalainen Maas Global -yhtiö, joka on laajentumassa Helsingistä Turkuun ja Suomesta Hollantiin ja Britanniaan. Maas Global ostaa liikennepalaset ja myy niitä eteenpäin.

– Whim ja Suomi ovat edelläkävijöitä. Julkisen ja yksityisen palvelun yhdistäminen onnistuu monia maita paremmin, ja myös lainsäädännön viimeaikaiset muutokset myyntirajapintojen avauksineen ovat tukeneet tätä, vahvistaa asiantuntija Sara Lukkarinen kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Yhteiskäyttöautoilla on Suomessa jopa kymmeniä tuhansia rekisteröityneitä käyttäjiä. Niidenkin rooli voi muuttua, kun liikenne automatisoituu.

– Itsestään kulkevia busseja on jo testattu julkisilla teillä, henkilöautoja ei vielä. Yhteiskäyttöisyys tuskin kuitenkaan vähenee tulevaisuudessakaan ja nykyiset yhteiskäyttöautot voivat toimia siltana autonomisiin jaettuihin autoihin.

Tähän asti kehitys on kulkenut toiseen suuntaan, sillä autojen määrä on vuosi vuodelta kasvanut. Viime vuonna liikenteessä on 2,7 miljoonaa henkilöautoa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi