Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yhteiskäyttöautot ovat Lahdessa päättäjien mieleen, toimintaa rohkaistaan ilmaisilla parkkipaikoilla

24 Rental Network kertoo toiminnan olevan Lahdessa kannattavaa jo nyt. Yhteiskäyttöauto palvelee erityisesti keskustan yhden hengen talouksia.

Yksi yhteiskäyttöautoista oli torstaina näytillä kaupungintalon edessä. Riku Tiittanen esitteli käyttöä. Kuva: Mirja Hussain

Suomen suurin yhteiskäyttöautojen operaattori 24 Rental Network laajentaa tarjontaansa Lahdessa. Tällä hetkellä yhtiöllä on Lahdessa 11 autoa.

– Toimintamme tulee kasvamaan päätöksen myötä merkittävästi. Toivomme, että päätöksen myötä muutkin operaattorit uskaltautuvat laajentamaan toimintaansa Lahteen ja kehä kolmosen ulkopuolelle, kertoo 24 Rental Networkin toimitusjohtaja Matti Hänninen.

Tarkkaa lisäautojen määrää ei siis kerrota, ja aikataulukin on väljä: tänä keväänä.

Yritys kertoo olevansa alan markkinajohtaja Suomessa, ja sillä on kaikkiaan 300 yhteiskäytössä olevaa ajoneuvoa. Yhtiö on toiminut Lahdessa jo vuosia ja se on toistaiseksi kaupungin ainoa yhteiskäyttöauton tarjoaja.

24 Rent -auto on kuin tavallinen vuokra-auto, mutta sen haltuunotto tapahtuu täysin itsepalveluna kännykkäsovelluksen kautta. Varauksen ja tilimaksun jälkeen tilaaja saa käyttöönsä ovikoodin ja tiedon auton sijainnista. Auton avain löytyy hansikaslokerossa.

Palvelu muistuttaa näin ollen Omena-hotellia, jossa ei ole henkilökuntaa paikalla.

Joustavat tuntitaksat

Yhtiö ei peri liittymis- tai kuukausimaksuja, joten paketti- tai henkilöauton käytöstä maksetaan aina ainoastaan toteutuneen käytön mukaan.

Hinnat joustavat kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kysyntää on eniten viikonloppuisin ja etenkin kuun vaihteessa, jolloin muutot tapahtuvat.

24 Rent -autot otetaan käyttöön ja palautetaan samaan paikkaan. Yritys on kuitenkin tuomassa Lahteen tänä vuonna myös toisenlaisen vuokrausmahdollisuuden, jossa auton voi ottaa ja jättää eri paikkaan.

– Juuri nyt liikenteessä (Lahdessa) on kolme autoamme, kertoi 24 Rental Networkin palvelumuotoilija Marko Uusitalo 24 torstaina aamupäivällä. Esimerkiksi kahden tunnin vuokraus olisi maksanut 25 euroa. Polttoainekulut maksetaan itse.

Autojen käyttöaste on ilmeisen riittävä, koska Uusitalo vakuuttaa kaikkien autojen olevan kannattavia.

Perinteiset vuokraamot tarjoavat yleensä vähintään vuorokauden vuokra-aikaa, jolloin vuokra on useita kymmeniä euroja. Yksi vaihtoehto tilapäiseen kuljetustarpeeseen ovat joidenkin huonekalukauppojen vuokraamat autot.

Pieni c pysäköintitaulussa kertoo, että näihin ruutuihin voi pysäköidä yhteiskäyttöauton ilmaiseksi. Kuva: Mirja Hussain

Tarvetta keskustassa

Lahden kaupunki suosii yhteiskäyttöautoja, koska ne vähentävät pysäköintipaikkojen tarvetta.

Kaupunki on myöntänyt yhteiskäyttöön rekisteröidyille autoille ilmaisen pysäköintioikeuden kadunvarsille, joiden pysäköintitaulussa on pieni c-tunnus. Se tarkoittaa asukaspysäköintialuetta. Muualla on maksettava normaalit maksut.

Tähän asti 24Rent-autot ovat olleet parkissa etupäässä Paasikivenkadulla.

– Yhteiskäyttöauto palvelee erityisesti keskustan asukkaita, uskoo Lahden kaupungin projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen. Yli 60 prosenttia keskustan asunnoista on yhden henkilön käytössä.

24Rent-autojen erityislaatu paljastuu takaa. Pysäköinninvalvoja tunnistaa auton ilmaisen pysäköintioikeuden rekisterinumerosta. Kuva: Mirja Hussain

Vertaisvuokraus pitää vakuuttaa

Yhteiskäyttöautolle ei ole virallista määritelmää. Kaupungin ehdoissa määritellään, että mukana olevien autojen on oltava käyttöönottovalmiina kaiken aikaa, eikä palvelussa ole henkilökuntaa.

Yhteiskäyttö voi olla myös rajattu esimerkiksi taloyhtiön asukkaille. Tällaista etua tarjoaa esimerkiksi vuokrataloyhtiö Kojamo parissa talossaan Lahdessa. Autot vuokraa erikoishintaan 24Rental.

Lue myös: Autojen vähentäminen kaupungeista on välttämätöntä, mutta riittävän hyvä vaihtoehto omalle autolle puuttuu vielä
 

Vertaisvuokraus on yhteiskäyttöä, jossa auton omistaja antaa ajokkinsa toisten käyttöön maksua vastaan. Tällaisen jakamistalouden kasvun esteenä on lainsäädäntö, joka ei tunne toiminnan luonnetta.

Kaikki yhteiskäyttöautot rekisteröidään ja vakuutetaan vuokrauskäyttöön. Vakuutus on tällöin tavallista kalliimpi, mutta ainakin vakuutusyhtiö If myöntää erillisvakuutuksia vuorokaudeksi kerrallaan.

Jakamistalous

Yhteisautoja

Lahdessa on myönnetty asukaspysäköintioikeus yhteiskäyttöautoja tarjoavalle 24 Rental Networks -yhtiölle Sillä on nyt Lahdessa 11 autoa. Lisää on tulossa.

24Rental Network on vuonna 2011 perustettu tamperelainen perheyhtiö. Autoja yli 20 kaupungissa Suomessa, yhteensä noin 300.

Liikevaihto 2,3 miljoonaa euroa viime vuonna. Kannattavuus hyvä.

Muita yhteiskäyttöautojen vuokraajia: Ekorent (sähköautoja), CityCarClub (Helsinki), Drive-now (Osuuspankki), Veho Go.

Kesko kokeilee yhteiskäyttöautoja 24Rent-autoilla. Lahdessa noutopaikat ovat K-Supermarket Okeroinen ja K-Rauta Laune.

Vertaisvuokrauspalveluita: Bloxcar, Ridenrent.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi