Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ennakkoäänestysaktiivisuus nousi selvästi läpi Päijät-Hämeen: "Äänestäjiä tuli aamulla ovista ja ikkunoista"

Ennätykset paukkuivat Lahdessa, kun kolmessa äänestyspaikassa päästiin yli tuhannen äänestäjän.

Ennakkoäänestysvilkkaus nousi viime eduskuntavaaleista Hämeen vaalipiirissä. Vaalitoimitsijat Mea Salakka, Maarit Kelo ja Yala Ijäs ottivat vastaan kansan ääniä Lahdessa Nastolan Rakokiventiellä. Tiistaina äänestämässä kävi myös nastolalainen Sari Tuovila. Kuva: Mirja Hussain

No äänestäjiähän tuli aamulla ovista ja ikkunoista, kuvailee vaalitoimitsija Maarit Kelo Nastolan Rakokiventien äänestyspaikan tunnelmia tiistaina viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Kaksi muuta vaalitoimitsijaa, Mea Salakka ja Yala Ijäs vahvistavat, että eläkeläiset täyttivät heti ovien auettua entisen putiikkitilan ja jonokin muodostui.

Kelon mukaan ensimmäinen puolituntinen äänestyspaikan avauduttua oli "aikamoista säpinää", mutta vielä iltapäivälläkin ovi käy tasaiseen tahtiin. Toimitsijat kertovat, että Rakokiventiellä on käynyt neljään mennessä 188 äänestäjää ja toisella ennakkoäänestyspaikalla Nastolan kunnantalolla 138.

– Maanantaina kävi 280, se on tähän mennessä vilkkain ennakkoäänestyspäivä täällä. Mutta vielähän tässä on aikaa iltakahdeksaan, Kelo sanoo.

Iltakahdeksalta selviää, että Rakokiventiellä on käynyt äänestämässä 381 henkeä ja kunnantalolla 191. Kaikkiaan Lahdessa äänesti ennakkoon 37,1prosenttia äänioikeutetuista, mikä on 3,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa 2015.

Ennakkoäänestysaktiivisuus nousi läpi Päijät-Hämeen kuntien viime vaaleista.

– Tämä on ollut upea päivä. Lahden kauppakeskus Triossa ja Holman ja Launeen Prismoissa päästiin kaikissa yli tuhannen äänestäjän. Tässä kyllä ennätykset paukkuvat. Triossa kävi 1399 äänestäjää, kertoo vaalivirkailija Mirva Painilainen.

Lahden Nastolassa asuva Sari Tuovila on äänestänyt joka vaaleissa, niin näissäkin. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja Tuovila kävi äänestämässä Rakokiventien äänestyspaikassa. Kuva: Mirja Hussain

Padasjoki taas Päijät-Hämeen ykkönen, Asikkala toisena

Kaikista suomalaisista 36 prosenttia antoi näissä eduskuntavaaleissa äänensä ennakkoon, ja Hämeen vaalipiirissä näin teki 36,1 prosenttia. Tiistai oli Hämeen vaalipiirissä vilkkain ennakkoäänestyspäivä, äänensä antoi tuolloin 7,5 prosenttia äänioikeutetuista. Naiset äänestivät hieman miehiä innokkaammin läpi ennakkovaalien.

Päijät-Hämeen aktiivisimmat ennakkoäänestäjät löytyvät edellisvaalien tapaan Padasjoelta, mutta toisin kuin viime vaaleissa, Asikkala kiilasi nyt Sysmän ohi. Padasjoella ennakkoon äänesti 40,8, Asikkalassa 39 ja Sysmässä 38,4 prosenttia äänioikeutetuista.

Kaikkein innokkaimmin Hämeen vaalipiirissä äänestettiin Humppilassa. Siellä äänensä kävi antamassa viikon aikana 48,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Löysivätkö kaikki uudelle äänestyspaikalle?

Maarit Kelo kertoo, että liikkeellä on ollut yllättävän paljon ensikertalaisia, myös vanhemmissa ikäluokissa. Kelon mielestä äänestyspaikan vaihtuminen on saattanut verottaa jonkin verran kävijöitä. Nastolan liikekeskuksella äänestettiin ennen K-supermarketin kupeessa, mutta Alko kiilasi vanhalle tutulle äänestyspaikalle.

– Kaikki äänestäjät eivät ole löytäneet torin toiselle puolelle tähän uuteen paikkaan, Kelo arvioi.

Vaalitoimitsijat äänestivät itse heti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä viikko sitten, ja jokainen löysi sopivan ehdokkaan kuulemma helposti. Mitään dramaattista äänestyspaikalla ei ole kuulemma tapahtunut, vaan ihmiset ovat osanneet käyttäytyä hyvin. Kukaan ei ole myöskään sortunut hehkuttamaan omaa ehdokastaan.

– Äänestyspaikalla ei saa harjoittaa politiikkaa. Torppaamme kaikenlaisen mainostamisen heti alkuunsa, Kelo havainnollistaa.

Vaalitoimitsijat Mea Salakka ja Maarit Kelo päivystämässä viimeistä päivää tiistaina Lahden Nastolan Rakokiventiellä. Sunnuntain vaalipäivänä he saavat levätä toimitsijan töistä. Kuva: Mirja Hussain

Äänestäjä: Politiikka on aika ennalta-arvattavaa

Lahden Nastolassa asuva Sari Tuovila oli yksi tiistaina äänestäneistä. Hän kertoo, ettei uskaltanut jättää äänestämistä sunnuntaille, "jos jotain sattuu".

– Halusin varmistaa, että varmasti ehdin äänestää. Annan ääneni kaikissa vaaleissa, mutta en sentään vaalikahveja keitä vanhan kansan tapaan. Ja eikös ne vaalikahvit kuulu keittää vasta sunnuntaina, Tuovila sanoo.

Pienten lasten äitinä Tuovila ei omien sanojensa mukaan ehdi kovin paljon politiikkaa seurata, ja ensi alkuun sopivan ehdokkaan löytäminen tuntui vaikealta. Vaalikonetta ja ehdokkaiden vastauksia vertailemalla se oikea lopulta löytyi. Puoluekin vaihtui edellisistä vaaleista.

– Moni tuttava tai kaveri on sanonut, ettei ehdokkaan löytäminen ollut ihan selvä valinta. Ja mitä tulee itse politiikkaan, aika ennalta-arvattavaahan se on. Oppositiosta noustaan valtaan ja toisinpäin.

Äänensä pääsee antamaan näissä eduskuntavaaleissa vielä varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 14. huhtikuuta klo 9–20. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan, joka on kerrottu postitse lähetetyssä ilmoituskortissa. Äänestyspaikalla pitää todentaa henkilöllisyys, ja se onnistuu myös ajokortilla.

Ennakkoäänestys

Päijät-Häme

Lahdessa ennakkoäänestysprosentti oli 37,1 (34), Asikkalassa 39 (35,1), Sysmässä 38,4 (38,8), Padasjoella 40,8 (38,2) Hartolassa 37,7 (34), Heinolassa 36,6 (30,2), Hollolassa 35,9 (34,4), Kärkölässä 27,7 (26,2), Orimattilassa 33,2 (27,8). Suluissa olevat lukemat ovat vuoden 2015 eduskuntavaalien ennakkoäänestysprosentteja.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi